Morgonkollen 11 juni – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Nyhet

{newsItem.title}

Morgonkollen 11 juni – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

11 juni 2021


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda fredagen kring nollan

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,10 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,03 procent och DAX 30 terminen stiger 0,03 procent.


New York

Investerare skakade av sig de höga inflationssiffrorna som kom in under torsdagen och handlade upp amerikanska indexet S&P 500 till nya rekordnivåer. Detta tillsammans med att räntan på statsskuldväxlar föll indikerar på att de håller med om att inflationen är övergående och ett resultat av kortsiktiga effekter med högre efterfråga än utbud.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 0,47 procent till 4 239,18.
S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet 0,02 procent som lägst och 0,72 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 0,78 procent till 14 020,33.
Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,05 procent som lägst och 0,86 procent som högst.

Sektormässigt hade hälsovård den bästa utvecklingen, plus 1,69 procent, medan finans noterades för den svagaste utvecklingen, minus 1,12 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 2 punkter till 1,46 procent.
I dag på morgonen noteras räntan till 1,44 procent.

Brentoljan steg 0,42 procent till 72,52 dollar och WTI-oljan ökade 0,47 procent till 70,29 dollar. Brent står i dag i 72,28 dollar, medan WTI-noteringen är 70,05 dollar.

Guldpriset steg 0,05 procent till 1 896,40 dollar. I dag står guldet i 1 902,40 dollar.

Dollarn stärktes till 1,2176 mot euron, från 1,2182 dagen innan. I dag står dollarn i 1,2191. En dollar kostar 8,2396 kronor, att jämföra med 8,2549 föregående handelsdag.


Asien

Det var lugnare handel i Asien under natten till fredagens handel där de allra flesta index stiger något samtidigt som Kina halkar bakom och backar lite. Nya Zeelands inköpschefsindex på tillverkningssidan var knappt förändrad och tillverkningsindex för storbolag i Japan gick ned till kontraktion igen.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 0,03 procent till 28 948,73. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,41 procent som lägst och 0,42 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 0,14 procent till 1 954,02. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,62 procent som lägst och 0,15 procent som högst.


Affärer:


TA Associates lägger genom EM Intressenter ett kontantbud värt 215 kronor per aktie på medicinteknikbolaget Elos Medtech. Premien är 8 procent mot gårdagens stängningskurs och värderingen är cirka 1,7 miljarder kronor.


Svenska delår:

Investmentbolaget Svolder rapporterar en vändning till positivt resultat under det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Substansvärdet per sista maj uppgick till 227 kronor, vilket innebär en ökning med 20,5 procent under rapportperioden. Per 4 juni var substansvärdet 224 kronor, vilket har rapporterats tidigare.


Företagsnytt:

Läkemedelsbolaget Vicore Pharma meddelar att amerikanska läkemedelsverket FDA godkänt bolagets IND-ansökan, Investigational New Drug, avseende läkemedelskandidaten, C21, för behandling av covid-19. En aktiv IND-ansökan gör det möjligt att påbörja bolagets pivotala fas 3-studie, Attract-3, i USA.

Medicinteknikbolaget Irras har genomfört en riktad nyemission om 13,2 miljoner aktier till teckningskursen 5 kronor per aktie. Kassan stärks med cirka 66 miljoner kronor före transaktionskostnader. Rabatten blev 12,3 procent.

It-konsultbolaget Knowit har tagit in cirka 500 miljoner kronor under en riktad nyemission före emissionskostnader. Aktierna tecknades för 280 kronor styck, vilket motsvarar en rabatt på 3,9 procent jämfört med senaste stängningskursen på torsdagen. Utspädningseffekt blev cirka 6,5 procent.

Diagnostikbolaget Q-linea har genomfört en riktad nyemission om 2,2 miljoner aktier, vilket är i linje med vad företaget flaggat för. Totalt reser företaget 301 miljoner kronor i färskt kapital. Teckningskursen blev 137 kronor, vilket motsvarar en rabatt om cirka 5,8 procent mot stängningskursen igår. Tecknare var svenska internationella investerare. Utspädningen blev cirka 7 procent.

Bettingbolaget Betsson har blivit utsedd till leverantör av sportbok och plattform (Player Account Management, PAM) av Masterpiece Gaming Limited inför sin lansering som online-speloperatör på den tyska marknaden.

Renewcell, som vill återvinna textilier vid SCA:s anläggning i Ortvik under avveckling, har haft svårt att få sin ansökan om miljötillstånd godkänd. Bolaget lämnade in en sådan ansökan till Länsstyrelsens Miljöprövningsdelegation i november i fjol. Det slutade med att Miljöprövningsdelegationen tre gånger kom att begära in nya kompletteringar och sista gången varnade för att avvisa ansökan helt. Ortvik-anläggningen är viktig för Renewcell då man i nuläget saknar egen produktion.

Embracer-ägda spelförläggaren Koch Media lanserar Prime Matter som kommer att publicera spel från olika spelstudior. Det rör sig om totalt 12 spel, inklusive Payday 3 från Starbreeze Studios som väntas anlända under 2023.


Sverige:

Handelns Utredningsinstitut, HUI, justerar upp prognosen för den svenska BNP-tillväxten till 3,1 procent i fasta priser i år. Den förra bedömningen, från i mars, var 2,7 procent.

HUI drar också upp prognosen över sällanköpsvaruhandeln till en ökning med 3,5 procent i år, efter en starkare än väntad tillväxt under årets inledning. Den förra bedömningen var 2,5 procent.

Ringhals 3 kommer vara ur drift hela sommaren på grund av en incident i början på juni. Meningen var att Ringhals 3 skulle stå still mellan 24 maj och 20 juni för byte av bränsle och underhåll, men incidenten med bränsleelementet gör att den tiden förlängs till 27 augusti.


Insiders:

Daniel Somos har den 10 juni köpt 16 000 aktier i gamingbolaget Sozap där han är styrelseledamot. Aktierna köptes till kursen 28,80 kronor per aktie, en affär på 460 800 kronor. Affären gjordes på First North. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.

Magnus Hamerslag har den 9 juni sålt 6 000 aktier i installationsbolaget Bravida där han är chef för verksamhetsutveckling. Aktierna såldes till kursen 132 kronor per aktie, en affär på 0,8 miljoner kronor. Affären gjordes på Nasdaq Stockholm. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.

Lena Olving har den 10 juni köpt 730 B-aktier i investmentbolaget Latour där hon är styrelseledamot. Aktierna köptes till kursen 272,90 kronor per aktie, en affär på 199 000 kronor. Affären gjordes på Nasdaq Stockholm. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.


Från omvärlden:

Kinesiska taxiappbjässen Didi Chuxing, som bland annat samarbetar med Volvo Cars, har ansökt om en börsnotering på antingen NYSE eller Nasdaq. Den senaste värderingen av bolaget var 62 miljarder dollar.

Streamingjätten Netflix satsar på egen shop, Netflix.shop, där man avser att sälja produkter kopplat till innehåll man sänder. Shoppen kommer att sälja exklusiva utgåvor av bland annat kläder kopplat till serier. Rättighetsmarknaden kopplat till filmer kan vara en stor eftermarknad för ett innehållsbolag.

Biltillverkaren Hyundai Motor har återupptagit produktionen vid bolagets fyra inhemska anläggningar efter ett halvdagsavbrott i produktionen på grund av störningar i försörjningskedjan, som hade sin grund i ett covid-19-utbrott hos leverantören Hyundai Mobis.


Makro:

Industriproduktionen i Storbritannien ökade mindre än väntat i årstakt i april då den på årsbasis steg 27,5 procent (+3,6). Det kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 30,5 procent.

Storbritanniens bruttonationalprodukt, BNP, ökade mindre än väntat i månadstakt i april. På månadsbasis steg bruttonationalprodukten 2,3 procent (+2,1), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 2,4 procent.

Grossistpriserna i Tyskland ökade i årstakt i maj då de på årsbasis steg med 9,7 procent (+7,2).


Aktierekommendationer:

Barclays inleder bevakning på Catena med jämvikt och riktkurs 500 kronor.

Sparebank 1 Markets sänker Nordic Semiconductor till neutral (köp), riktkurs 215 norska kronor.
Handelsbanken höjer DSV till köp (behåll), riktkurs 1 625 danska kronor (1 500).
Morningstar sänker Novo Nordisk till sälj (behåll), upprepar riktkurs 453 danska kronor.
Deutsche Bank sänker Hapag-Lloyd till behåll (köp), riktkurs 180 euro (150).
Wells Fargo höjer Signet Jewelers till jämvikt (undervikt), riktkurs 70 dollar (57).
SEB sänker Raisio till behåll (köp), riktkurs 4 euro.
Nordea sänker Raisio till behåll (köp).
Investec höjer HSBC till behåll (sälj), riktkurs 4,30 brittiska pund (4,15).


Håll ögonen på i dag:
BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Svolder

Stämmor
Doxa, Invajo, Smart Eye (extra), Zutec (extra)

Corporate Actions
Cline Scientific sista dag för handel på Spotlight före byte till First North
Elicera Therapeutics premiärdag som noterat bolag på First North
Sdiptech första dag för handel på Nasdaq Stockholm efter flytt från First North

MAKRO
09:00 Spanien KPI reviderad
09:00 Turkiet industriproduktion
10:00 IEA månadsrapport oljemarknaden
11:00 Grekland arbetslöshet
12:30 Ryssland räntebesked
13:00 Mexiko industriproduktion
14:00 Indien industriproduktion
15:00 Ryssland handelsbalans
16:00 USA Michiganindex preliminär
19:00 USA oljeriggar från Baker Hughes


Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev