Morgonkollen 11 maj – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Nyhet

{newsItem.title}

Morgonkollen 11 maj – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

11 maj 2021


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen nedåt.

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 1,27 procent, FTSE 100-terminen backar 1,19 procent och DAX 30 terminen sjunker 1,19 procent.


New York

Den amerikanska marknaden backade brett under måndagen, och i synnerhet inom teknik- och tillväxtaktier då investerare övervägde hur mycket av den ekonomiska återhämtningen som redan är inprisat jämte stigande räntor.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 1,04 procent till 4 188,43.
S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -1,05 procent som lägst och 0,09 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 2,55 procent till 13 401,86.
Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,55 procent som lägst och -0,47 procent som högst.

Sektormässigt hade kraft den bästa utvecklingen, plus 1,01 procent, medan IT noterades för den svagaste utvecklingen, minus 2,53 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 3 punkter till 1,60 procent.
Under morgonen noteras räntan till 1,59 procent.

Brentoljan steg 0,06 procent till 68,32 dollar och WTI-oljan ökade 0,03 procent till 64,92 dollar. Brent står i dag i 67,82 dollar, medan WTI-noteringen är 64,48 dollar.

Guldpriset steg 0,34 procent till 1 837,60 dollar. I dag står guldet i 1 836,40 dollar.

Dollarn stärktes till 1,2134 mot euron, från 1,2165 dagen innan. Under morgonen står dollarn i 1,2145. En dollar kostar 8,3387 kronor, att jämföra med 8,3444 igår.


Asien

De asiatiska börserna pressades nedåt kraftigt under tisdagshandeln där teknik- och tillväxtaktier utpresterades av värde- och cykliska aktier. Makroekonomiskt kom både japanska hushållskonsumtionen och kinesisk PPI-inflation in över förväntat.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 3,08 procent till 28 608,59. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -3,33 procent som lägst och -0,78 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 2,37 procent till 1 905,92. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,58 procent som lägst och -0,50 procent som högst.


Delår:

Värmeteknikbolaget Nibe redovisar en omsättning som var högre än väntat under första kvartalet. Resultatet efter skatt steg till 645 miljoner kronor från 434 miljoner, att jämföra med Factset analytikerkonsensus som var 553.

Teknikkonsulten Sweco minskade såväl omsättningen som vinsten i det första kvartalet. Ebita-resultat sjönk till 540 miljoner kronor från 630 miljoner, med en ebita-marginal på 9,8 procent (11,1).

Gamingbolaget Paradox redovisar en omsättning i linje med förväntat under första kvartalet. Resultatet efter skatt blev 76,7 miljoner kronor (128,0), att jämföra med Factset analytikerkonsensus som var 54 miljoner.

Konsumentundersökningsbolaget Cints omsättning steg och man vände till nettovinst på 1,3 miljoner euro under det första kvartalet jämfört med året innan då man gjorde en förlust på 0,5 miljoner.

Oljebolaget Tethys Oil redovisar minskande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten minskade till 1,7 miljoner dollar, från 9,2 miljoner dollar.

Betaltjänstbolaget Qliro ökade sina intäkter och minskade förlusten under det första kvartalet jämfört med fjolåret. Rörelseresultatet blev -5,3 miljoner kronor mot -18,6 i fjol.

Båttillverkaren Nimbus, som noterades på First North i februari, ökade såväl omsättningen som resultatet i det första kvartalet. Orderstocken svällde med 21 procent mot det fjärde kvartalet.

Teknikhandelsbolaget Lagercrantz redovisar en rapport för första kvartalet där omsättningen kommer in svagare än väntat medan vinsten slår prognosen. Bolaget höjer utdelningen till 1 krona, vilket var något över analytikernas förväntningar.


Företagsnytt:

Trophi Fastighets har beslutat att återkalla sitt uppköpsbud på fastighetsbolaget Tre Kronor Property. Budet lades den 4 maj och var på 160 kronor per aktie. Därmed verkar budstriden vara över. Svenska Handelsfastigheter konkurrerande bud ligger på 163 kronor.

Live kasinoutvecklaren Evolutions grundare Jens von Bahr och Fredrik Österberg ska sälja 4,2 miljoner aktier genom bolaget Österbahr Ventures, skriver Bloomberg News. Aktieposten motsvarar cirka 2 procent av kapitalet i Evolution och är värd cirka 6,6 miljarder kronor baserat på måndagens stängningskurs.

Industrivärden har sålt hela sitt aktieinnehav i SSAB om 44 334 933 A-aktier för 45,53 kronor per A-aktie, motsvarande en total försäljningslikvid om 2 019 miljoner kronor. Priset innebär en rabatt på 4,9 procent mot gårdagens stängningskurs.


Insider:

Jan Samuelson har den 10 maj privat och genom bolaget Independia köpt sammanlagt 100 000 aktier i gamingbolaget Stillfront där han är styrelseordförande. Aktierna köptes till genomsnittskurs på 75,11 kronor per aktie, en affär på 7,5 miljoner kronor. Affären gjordes på Nasdaq Stockholm.


Sverige:

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, ökade med 15,7 procent i april jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen steg med 7,9 procent. Jämfört med april 2019 backar dock kläd- och skohandeln med 24,9 respektive 46,8 procent.

Totalt sex av tio stora svenska exportbolag bedömer att exportorderingången kommer att öka det närmaste året. Det framgår av Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit (SEK). Det är en tydlig ökning mot den senaste undersökningen, en undersökning som genomfördes i höstas.

Penningmarknadens förväntningarna på den svenska inflationen, mätt som Riksbankens målvariabel KPIF, ligger i maj något högre, jämfört med april, på ett till två års sikt. Detta i jämförelse med bedömningarna i förra månaden.


Utländska delår:

Danska läkemedelsbolaget H. Lundbeck redovisar en rapport för första kvartalet där omsättningen är i linje med prognos medan ebitda överträffar förväntningarna med råge. Båda utfallen är dock lägre än jämfört med fjolåret.

Spelplattformen Roblox släppte på måndagskvällen sin första rapport efter direktnoteringen på New York-börsen i mars. Aktien som föll 5,7 procent i ordinarie handel var upp 3,5 procent i efterhandeln. Omsättningen steg 139,5 procent till 387 miljoner dollar (161,6). Bookings var upp 161 procent till 652,3 miljoner dollar. Väntat var 575,8 miljoner dollar, enligt Bloombergs estimat. Nettoförlusten hamnade på 134,2 miljoner dollar.

Tyska industrikonglomeratet Thyssen Krupp redovisar en högre omsättning och vändning till vinst för det justerade rörelseresultatet i det andra kvartalet av det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Bolaget höjer för en andra gång helårsprognosen.

Norska fiskmatsjätten Bakkafrost redovisar en omsättning som var högre än väntat under första kvartalet. Nettoresultatet var också högre än förväntningar i marknaden.

Tyska industribolaget Gea Group, som är en konkurrent till svenska Alfa Laval, ökar vinsten men minskar omsättningen samt orderingången i det första kvartalet. Bolaget upprepar sina prognoser.


Från omvärlden:

Mätteknikbolaget Hexagon var bland de bolag som avstod från att lägga ett bud på brittiska Renishaw på grund av en hög värdering och en lista av ägarkrav, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor. Också Sandvik ska ha övervägt att lägga ett bud på Renishaw, som tillverkar mätprodukter.

Amerikanska Bidenadministrationen, med handelsministern Gina Raimondo i spetsen, planerar att anordna ett toppmöte med flera storbolag för att hantera halvledarkrisen och föra dialog inom sektorn samt globala chipvärdekedjor. Det säger insynskällor till Bloomberg News.

Världshälsoorganisationen WHO klassificerar nu om det trippelmuterade coronaviruset som uppkommit i Indien som en global hälsorisk. Det rapporterar CNBC med hänvisning till ett uttalande från en tjänsteman.

Telekombolaget Nokia har fått en order på 5G från Movistar Chile. Inget ordervärde anges. 5G-nätet kommer att lanseras med hjälp av Nokias AirScale-teknologi.

Läkemedelsjätten Pfizer och BioNTech har fått tummen upp av amerikanska FDA att låta vaccinera barn i åldern 12-15. Vaccination skall endast ske om det är nödläge, rapporterar CNBC.

Finländska tillverkaren av rostfritt stål Outokumpu har genomfört en riktad nyemission på 40,5 miljoner aktier, som inbringar cirka 209 miljoner euro. Teckningskursen var 5,15 euro, vilket innebär en rabatt med cirka 5,7 procent mot senaste betalkurs igår.

Det norska digitala utbildningsbolaget Kahoot har tagit in 1,7 miljarder norska kronor genom en riktad emission. Teckningskursen var 68 norska kronor per aktie, vilket innebär en rabatt på 3,3 procent.


Makro:

Konsumentpriserna i Kina ökade mindre än väntat med 0,9 procent i årstakt i april. Väntat enligt Bloomberg var en ökning med 1,0 procent. I mars var ökningen 0,4 procent.

Producentpriserna i Kina ökade mer än väntat med 6,8 procent i årstakt i april. Här var väntat en ökning med 6,5 procent. I mars var priserna upp 4,4 procent.

Hushållskonsumtionen i Japan ökade mer än väntat med 6,2 procent i årstakt i mars.
Bloomberg konsensus låg på en ökning med 1,5 procent.

Malaysias bruttonationalprodukt, BNP, sjönk mindre än väntat i årstakt i första kvartalet. På årsbasis sjönk bruttonationalprodukten 0,5 procent (-3,4), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en minskning på 0,9 procent.

Konsumentpriserna i Nederländerna ökade med 1,9 procent i årstakt i april. I mars var nivån också 1,9 procent.

Grossistpriserna i Tyskland ökade med 7,2 procent i årstakt i april, att jämföra med en ökning på 4,4 procent i mars.


Aktierekommendationer:

Scotiabank sänker Millicom till sector perform (sector outperform), riktkurs 44 dollar
Pareto Securities sänker Stendörren till behåll (köp), riktkurs 185 kronor (170)

Goldman Sachs sänker Orange till neutral (köp), upprepar riktkurs 11 euro
Morningstar sänker L Brands till sälj (behåll), upprepar riktkurs 58 dollar
Morningstar höjer Kraft Heinz till köp (behåll)
Jefferies höjer Nike till köp (behåll), riktkurs 192 dollar (140)


Håll ögonen på i dag:
BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Acarix, Aino Health, Arctic Paper, Azelio, Carbiotix, Emotra, Eurocon, Everysport Media, Gold Town Games, Hybricon Bus, Kabe, Motion Display, Novus Group, Obstecare, Powercell, Redwood Pharma, Sensec, Starbreeze, Surgical Science, Synthetic MR

07:20 Sweco, 07:30 Qliro, 07:30 Tethys Oil, 08:00 Cint, 08:00 Irras, 08:00 Lagercrantz, 08:00 Moberg Pharma, 08:00 Nibe, 08:00 Nimbus, 08:00 Paradox, 13:00 Itab

Utländska rapporter
Ospecificerad tid: Hochtief, Thyssen Krupp

Före börsöppning: Gea Group, Lundbeck

06:00 Bakkafrost

Efter börsstängning: Electronic Arts, Ubisoft

Stämmor
Acarix, Auriant Mining, Azelio, Bahnhof, Corline Biomedical, Ellen, FM Mattsson Mora, Hifab Group, Humana, Idogen, Infrea, Invajo, Inzile, Itab, Kabe, Leovegas, Lucara Diamond, Motion Display, Nibe, Prevas, Prostalund, Recipharm, Redwood Pharma, Sensys Gatso, Senzime, Stillfront, Vicore Pharma, 09:00 Initiator Pharma (extra), 11:00 24Sevenoffice, 11:00 Kambi, 13:00 Hybricon Bus, 13:00 Knowit, 14:00 Sensec, 15:00 Nexam Chemical, 15:00 Readly, 16:00 Actic, 16:00 Alteco Medical, 16:00 Mackmyra, 16:00 Momentum, 18:00 Micro Systemation, 18:00 Synthetic MR

Handlas exklusive utdelning
Latour (utd 3,00 kr), NCAB Group (utd 5,00 kr), Nilörn (utd 2,00 kr), Öresund (utd 3,00 kr)

Corporate Actions
Bluelake Mineral exklusive rätt till aktier i Mezhlisa
Duearity premiärdag som noterat bolag på First North

Övriga händelser
Börs aktieindex, MSCI uppdatering i globala index
Opec månadsrapport

MAKRO
09:00 Tjeckien KPI
09:00 Turkiet industriproduktion
09:00 Ungern KPI
10:00 Italien industriproduktion
11:00 Tyskland ZEW-index
12:00 Lettland handelsbalans
12:00 USA NFIB konfidensindex småföretag
13:00 Sydafrika industriproduktion
14:00 Brasilien KPI
14:55 USA Redbook
16:00 USA lediga jobb (jolts)
18:00 EIA månadsrapport oljemarknadenTips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev