Morgonkollen 18 juni – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 18 juni – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

18 juni 2021


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda fredagen kring nollan

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 0,02 procent, FTSE 100-terminen backar 0,06 procent och DAX 30 terminen sjunker 0,06 procent.


New York

Teknikaktier lyfte under torsdagen trots oron över Feds åtstramningar av penningpolitiska åtgärder. Investerare tror att ekonomin kommer att fortsätta överprestera under de kommande månaderna, även om det eventuellt betyder högre räntor.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 0,04 procent till 4 221,86.
S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,65 procent som lägst och 0,20 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 0,87 procent till 14 161,35.
Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,29 procent som lägst och 1,11 procent som högst.

Sektormässigt hade IT den bästa utvecklingen, plus 1,17 procent, medan energi noterades för den svagaste utvecklingen, minus 3,49 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 5 punkter till 1,51 procent.
I dag på morgonen noteras räntan till 1,52 procent.

Brentoljan backade 1,76 procent till 73,08 dollar och WTI-oljan sjönk 1,54 procent till 71,04 dollar. Brent står i dag i 72,51 dollar, medan WTI-noteringen är 70,47 dollar.

Guldpriset föll 4,65 procent till 1 774,80 dollar. I dag står guldet i 1 785,40 dollar.

Dollarn stärktes till 1,1908 mot euron, från 1,1998 dagen innan. I dag står dollarn i 1,1917. En dollar kostar 8,5522 kronor, att jämföra med 8,5540 föregående handelsdag.


Asien

Det var blandad handel i Asien under natten till fredagen, och det var särskilt fokus på råvaror och gruvbolag. De föll kraftigt efter kinesiska besked att börja släppa på stora lager av viktiga metaller i syfte att stabilisera priser.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 0,19 procent till 28 964,08. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,21 procent som lägst och 0,41 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 0,87 procent till 1 946,56. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,90 procent som lägst och -0,01 procent som högst.


Affärer:

Musikströmningstjänsten Spotify har tecknat avtal om att förvärva tech-bolaget Podz, ett bolag som specialiserat sig på maskinlärning. Det svenska bolaget uppger i en kommentar att man räknar med att detta kommer att förbättra möjligheten att leverera rätt innehåll till rätt lyssnare. Podz teknik gör det möjligt att förhandvisa podcasts.


Företagsnytt:

Försvarsbolaget Saab har tilldelats ett kontrakt gällande leveranser av träningssystem till den amerikanska marinkåren. Det potentiella ordervärdet är drygt 127,9 miljoner dollar. Det skulle i så fall motsvara nära 1,1 miljarder kronor.

Forskningsbolaget Immunicum har genomfört den riktade nyemission som aviserades efter börsens stängning igår. Bolaget tillförs cirka 141,2 miljoner kronor före kostnader till en rabatt om 7,2 procent mot gårdagens stängningskurs.

Fastighetsbolaget Amasten har slutfört en riktad nyemission och tillförs cirka 666 miljoner kronor före emissionskostnader. Rabatten var 5,1 procent mot torsdagens stängningskurs och emissionen innebär en utspädning om 8,7 procent.

Intervacc har erhållit ett positivt utlåtande från kommittén för veterinärläkemedel, CVMP, vid europeiska läkemedelsmyndigheten för användning av Strangvac, ett vaccin mot kvarka på hästar, inom EU. Det anses vara ett viktigt steg för en lansering på europeiska marknaden enligt vd:n Andreas Andersson.


Sverige:

Prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, steg med 1,4 procent i maj jämfört april. Bostadsrättsindex ökade med 0,8 procent och villaindex steg med 1,7 procent.


Från omvärlden:

Nordkoreas diktator Kim Jong-un uttalar sig om att landet förbereder sig för ”dialog och konfrontation” med USA. Han berättar samtidigt om behovet av att göra sig redo för en snabbt förändrad säkerhetssituation.

Kinas försäljning av elbilar och hybrider väntas öka 40 procent per år närmsta 5 åren enligt China Assocation of Automobile Manufacturers. CAAM förväntar sig att försäljningen når 1,9 miljoner enheter i år och 2,7 miljoner 2022.

Amerikanska fordonsjätten Ford har förvärvat mjukvarubolaget Electriphi, vilket enligt bolaget kommer att stärka kommersiella kunders energimanagement och stärka erbjudandet rörande sömlös laddning inom ramen för konceptet Ford Pro.

Amerikanska stålbolaget US Steel guidar för en vinst i andra kvartalet som blir högre än analytikernas förväntningar. Bolaget spår en justerad ebitda-vinst på cirka 1,2 miljarder dollar och en justerad vinst på 3,09 dollar per aktie. Enligt Factset låg förväntningarna på 2,70 dollar per aktie.

En grupp amerikanska senatorer har nu föreslagit att företag skall få en skattelättnad om 25 procent för investeringar i halvledarproduktion. Senaten har röstat 68-32 i favör av att spendera 52 miljarder dollar på att öka landets tillverkning och forskning inom området samt telekomutrustningsområdet. Det inkluderar 2 miljarder dollar som kommer att gå till fordonsområdet.


Utländska delårsrapporter:

Techbolaget Adobe Systems redovisar en rapport för det andra kvartalet som både slår fjolårets utfall och analytikernas förväntningar. Bolaget såg starka återkommande intäkter inom Digital Media och bookings inom Digital Experience, samt noterade rekordhöga kassaflöden.


Makro:

Japan lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid -0,10 procent.

Konsumentpriserna i Japan sjönk mindre än väntat i årstakt i maj.På årsbasis sjönk KPI 0,1 procent (-0,4), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en minskning på 0,2 procent.

Detaljhandelsförsäljningen i Storbritannien ökade mindre än väntat i årstakt i maj.
På årsbasis steg försäljningen 24,6 procent (+42,4), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 29,3 procent.

Producentpriserna i Tyskland ökade mer än väntat i årstakt i maj då de på årsbasis steg 7,2 procent (+5,2). Det kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 6,4 procent.


Aktierekommendationer:

Morgan Stanley sänker Trelleborg till jämvikt (övervikt), riktkurs 240 kronor.
JP Morgan sänker Swedish Match till neutral (övervikt), riktkurs 82,5 kronor.

Morgan Stanley återupptar bevakning på Tryg med jämvikt och riktkurs 150 danska kronor.
Nordea höjer Zalando till köp (behåll), riktkurs 115 euro.
JP Morgan höjer Lennar till övervikt (neutral), riktkurs 141 dollar (115).
JP Morgan höjer HSBC till neutral (undervikt), riktkurs 4,40 brittiska pund (4)

Håll ögonen på i dag:
BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: ES Energy Save

Stämmor
Artificial Solutions, Azelio (extra), Beowulf Mining, Lipum (extra), 10:00 CR Ventures (extra), 13:00 Angler Gaming

Corporate Actions
Archelon Natural Resources premiärdag som noterat bolag på Nordic SME
Codemill premiärdag som noterat bolag på First North
Corem premiärdag som noterat bolag D-aktier på Nasdaq Stockholm
Hexicon premiärdag som noterat bolag på First North
Parans avnotering sista dag för handel på Spotlight
Physitrack premiärdag som noterat bolag på First North
Vimian premiärdag som noterat bolag på First North

Övrigt
15:00 EM-fotboll: Sverige-Slovakien

MAKRO
10:00 EMU bytesbalans
12:00 Portugal PPI
19:00 USA oljeriggar från Baker Hughes


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt