Morgonkollen 2 mars – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Nyhet

{newsItem.title}

Morgonkollen 2 mars – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

2 mars 2021


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen nedåt.

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 0,27 procent, FTSE 100-terminen backar 0,27 procent och DAX 30 terminen sjunker 0,29 procent.


New York

De amerikanska börserna inledde mars mycket starkt med uppgångar för alla elva sektorer. Cykliska sektorer gick starkt och teknologisektorn återhämtade en del av nedgången i förra veckan. Marknadsräntorna sjönk något.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 2,38 procent till 3 901,82. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet 0,82 procent som lägst och 2,71 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 3,01 procent till 13 588,83. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 1,29 procent som lägst och 3,06 procent som högst.

Sektormässigt hade IT och finans den bästa utvecklingen med uppgångar på 3,18 respektive 3,12 procent procent, medan fastigheter noterades för den svagaste utvecklingen, plus 0,16 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 1 punkt till 1,45 procent. Under morgonen noteras räntan till 1,42 procent.

Brentoljan backade 1,13 procent till 63,69 dollar och WTI-oljan sjönk 1,28 procent till 59,96 dollar. Brent står i dag i 63,04 dollar, medan WTI-noteringen är 59,21 dollar.

Guldpriset föll 0,34 procent till 1 723,00 dollar. I dag står guldet i 1 717,80 dollar.

Dollarn stärktes till 1,2050 mot euron, från 1,2074 dagen innan. Under morgonen står dollarn i 1,2027. En dollar kostar 8,4449 kronor, att jämföra med 8,4261 igår.


Asien

De asiatiska börserna visar en blandad utveckling på tisdagen efter gårdagens uppställ i regionen och på Wall Street. Sydkoreanska börsen steg efter långhelgen.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 0,86 procent till 29 408,17. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,18 procent som lägst och 1,12 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 0,40 procent till 1 894,85. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,01 procent som lägst och 0,67 procent som högst.Företagsnytt:

Volvo Cars planerar att enbart sälja elbilar senast 2030, och det endast via e-handel.
Satsningen på elbilar är delvis av klimatskäl men bygger också på förväntningarna om en snabb utbyggnad av laddinfrastrukturen, vilket ökar kundernas acceptans för elbilar, samt övertygelsen om att marknaden för bilar med förbränningsmotorer krymper.

Avanza och Kindred kommer inkluderas i Stoxx Europe 600 den 22 mars, medan Axfood och Saab får lämna. Nokia åker ur Euro Stoxx 50 medan Infineon inkluderas.

Svenska pensionsjätten AMF har blivit tredje största ägare i Finlands största eldistributionsbolag Caruna. AMF sitter på 12,5 procent av aktierna, en post man förvärvat från finska pensionsbolaget Keva.

Teknikbolaget Climeon har utsett Lena Sundquist till ny vd med tillträde den 1 augusti. Lena Sundquist kommer närmast från rollen som vd för Kivra Sverige.

S&P Global Ratings har reviderat fastighetsbolaget SBB:s ratingutsikter till positiva, från tidigare stabila. De positiva utsikterna reflekterar S&P:s syn att SBB:s rating kan uppgraderas till BBB inom tolv månader.

Teknikföretaget Sivers Semiconductors storägare Keith Halsey har via bolag avyttrat 1,95 miljoner aktier till två utländska institutioner. Huvuddelen av aktierna har förvärvats av fonder förvaltade av tyska Lloyd Fonds som därmed utökar sitt innehav i Sivers Semiconductors.


Affärer:

Utemiljöbolaget Green Landscaping har förvärvat norska Akershusgartneren som är verksamt inom finplanering i Oslo. Företaget har cirka 80 anställda och omsätter drygt 200 miljoner norska kronor med en god lönsamhet. Förvärvet finansieras inom befintliga kreditfacitliteter

Riskkapitalbolaget EQT säljer Dorner, verksamma inom transportbandslösningar, till Columbus McKinnon för ett enterprise value av 485 miljoner dollar, motsvarande 4,1 miljarder kronor

Industribolaget Volati har förvärvat samtliga aktier i Duschprodukter Sweden. Förvärvet är ett tilläggsförvärv till Salix Group och affärsenheten Habo Gruppen. Bolaget omsatte 100 miljoner kronor under 2020 med närvaro i Norden och Baltikum.


Insiders:

Ingrid Bojner har den 26 februari och 1 mars köpt 1 360 B-aktier i ljudboksspecialisten Storytel där hon är kommersiell chef. Aktierna köptes till ett genomsnittspris på 218,91 kronor per aktie, en affär på 298 000 kronor. Affären gjordes på First North. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.

Orion Mine Finance Fund har den 26 februari sålt 750 000 aktier i gruvbolaget Lundin Gold. Aktierna såldes till en kurs på 10,36 kanadensiska dollar per aktie, en affär på 7,77 miljoner kanadensiska dollar. Affären gjordes på Chi-X i Kanada. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.


Utländska delår:

Kommunikationsplattformen Zoom redovisar en omsättning som var högre än väntat under fjärde kvartalet. Justerat resultat per aktie var också högre än väntat vid 1,22 dollar, väntat 0,79 dollar. Prognoserna för kommande år överträffade analytikernas förväntningar. Aktien, som steg 9,7 procent i ordinarie handel, var upp ytterligare 8,3 procent på efterbörsen.

Bioteknologibolaget Novavax, som håller på att ta fram coronavaccin, redovisar en omsättning som var högre än väntat under fjärde kvartalet. Resultatet per aktie visade samtidigt en större förlust än väntat. Aktien, som var upp 3,9 procent i ordinarie handel, föll 5,6 procent i efterhandeln.


Från omvärlden:

Dansk-brittiska säkerhetsjätten ISS har förlängt sitt nuvarande serviceavtal med storbanken Barclays.

Apple hade på måndagen alla sina 270 butiker öppna i USA. Det är första gången detta inträffat sedan pandemin slog till förra våren, rapporterar CNBC.

Kinesiska elbilsstartupen Xpeng Motors levererade totalt 2 223 bilar under februari och ökade sina leveranser med 577 procent under januari och februari, jämfört med året innan.

Kinas finansinspektion varnar för att obalanser byggs upp på de internationella finansmarknaderna. Orsaken är de stora finans- och penningpolitiska stimulanserna världen över.

Norska industrikonglomeratet Orkla förvärvar polska Ambasador92 med en årlig omsättning om motsvarande 315 miljoner norska kronor och en tillväxt om 17 procent per år under de senaste fem åren.


Makro:

Industriproduktionen i Sydkorea ökade mer än väntat med 7,5 procent i årstakt i januari, att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 5,9 procent.

Sydkoreas inköpschefsindex för industrin ökade i februari till 55,3, från 53,2 i januari.

Australien lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid 0,10 procent.

Taiwans inköpschefsindex för industrin ökade i februari till 60,4. från 60,2.

Detaljhandelsförsäljningen i Tyskland sjönk mer än väntat med 8,7 procent i årstakt i januari. Väntat var en ökning med 1,7 procent.


Aktierekommendationer:

HSBC inleder bevakning på Embracer med köp och riktkurs 290 kronor
HSBC inleder bevakning på Stillfront med minska och riktkurs 80 kronor

Morningstar höjer JP Morgan Chase till behåll (sälj), riktkurs 136 dollar (112)
Jefferies höjer Huhtamäki till behåll (underperform), riktkurs 38,30 euro
Daiwa höjer Morgan Stanley till outperform (neutral), riktkurs 86 dollar (71)


Håll ögonen på i dag:

BÖRS
Utländska rapporter
Ospecificerad tid: Sydbank

Före börsöppning: Hellofresh, Kohls, Target

08:00 Flutter Entertainment, 13:30 Abercrombie

Efter börsstängning: Box, Hewlett Packard Enterprise, Nordstrom

Stämmor
Hamlet Pharma (extra)

Corporate Actions
Allgon avnotering sista dag för handel

Övriga händelser
08:30 Nordnet månadsrapport
Textilwirtschaft månadsförsäljning

MAKRO
09:30 Sverige bilförsäljning från SCB
09:55 Tyskland arbetslöshet
11:00 EMU KPI preliminär
12:00 Portugal industriproduktion
14:30 Kanada BNP kvartal
14:30 Kanada BNP månad
14:55 USA Redbook
15:45 USA ISM New York


Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev