Morgonkollen 21 april – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 21 april – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

21 april 2021


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda onsdagen med dragning uppåt.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,28 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,19 procent och DAX 30 terminen stiger 0,19 procent.


New York

De amerikanska börserna sjönk för andra dagen i rad på tisdagen då marknaden tyngdes av viss oro kring återöppnandet efter varningar om ökning av coronasmitta i världen. På hemmaplan rullade den hittills positiva rapportperioden vidare.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 0,68 procent till 4 134,94. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -1,08 procent som lägst och -0,10 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 0,92 procent till 13 786,27. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,55 procent som lägst och 0,09 procent som högst.

Sektormässigt hade kraft den bästa utvecklingen, plus 1,32 procent, medan energi noterades för den svagaste utvecklingen, minus 2,66 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 3 punkter till 1,56 procent. Under morgonen noteras räntan till 1,56 procent.

Brentoljan backade 0,72 procent till 66,57 dollar och WTI-oljan sjönk 1,20 procent till 62,67 dollar. Brent står i dag i 66,09 dollar, medan WTI-noteringen är 62,16 dollar.

Guldpriset steg 0,44 procent till 1 778,40 dollar. I dag står guldet i 1 782,60 dollar.

Dollarn stärktes till 1,2036 mot euron, från 1,2038 dagen innan. Under morgonen står dollarn i 1,2032. En dollar kostar 8,4388 kronor, att jämföra med 8,4415 igår.


Asien

Börserna i Asien-regionen rör sig mestadels nedåt på onsdagen.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 2,03 procent till 28 508,55. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,34 procent som lägst och -1,10 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 1,98 procent till 1 888,18. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -2,42 procent som lägst och -1,37 procent som högst.


Delår:

Telekomleverantören Ericsson redovisar för det första kvartalet en omsättning som blev i underkant med förväntningar medan det justerade rörelseresultatet slog prognosen. Bruttovinsten blev 21,3 miljarder kronor mot väntade 20,7 miljarder, med en bruttovinstmarginal på 42,8 procent (39,8). Det justerat rörelseresultat utföll på 5,3 miljarder kronor mot väntade 5,0,

Handelsbankens intäkter var i linje med förväntat under första kvartalet. Rörelseresultatet var högre än väntat vid 5,6 miljarder kronor där väntat var 5,0 miljarder. Banken hade oväntat kreditåterföringar med 8 miljoner kronor under perioden vilket bidrog till den positiva resultatavvikelsen.

Fastighetsbolaget Castellum redovisar lägre förvaltningsresultat under första kvartalet på 779 miljoner kronor, ned från 794 miljoner i fjol. Bolaget har beslutat att återköpa aktier.

E-handelsbolaget Lyko rapporterar kraftigt ökande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Samtidigt förbättrades rörelseresultatet till 19,7 miljoner kronor, från -4,8 miljoner kronor.

Medicinteknikbolaget Xvivo Perfusions omsättning och rörelseresultat ökade under det första kvartalet trots att bolaget fortsätter att påverkas av pandemin. Rörelseresultatet steg till 3,2 miljoner kronor från noll.

Verkstadsbolaget AQ Group redovisar minskande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten ökade till 121 miljoner kronor, från 98. Vissa enheter har under perioden haft störningar för ingående material. Bolaget har lyckats få kompensation för högre koppar- och stålpriser från de flesta kunderna globalt.

Fastighetsbolaget Platzer, som är inriktade mot Göteborg, redovisar ett lägre förvaltningsresultat på 167 miljoner kronor i det första kvartalet jämfört med fjolårsperiodens 183 miljoner. Platzer-vd:n tycker också att det är överdrivet att prata om kontorsdöden i spåren av pandemin.


Företagsnytt:

Byggbolaget Skanska har tecknat avtal om att bygga det första nya hotellet Signia by Hilton i Atlanta som är huvudstad i den amerikanska delstaten Georgia. Skanskas andel på 88 procent av kontraktet är värd motsvarande cirka 2,3 miljarder kronor.

Forskningsbolaget Oasmia Pharmaceutical har fått godkännande från Swissmedic och Swissethics för att starta en klinisk fas 1b-studie med Docetaxel micellar i patienter med spridd prostatacancer.

Investmentbolaget Investors vd Johan Forssell varnar för en sättning på börsen. Det rapporterar Dagens industri, Di. ”Från vår sida är det viktigaste att se till att man är förberedd – det tycker jag att vi är”, säger han till tidningen. Börsen kan få en sättning när inflation och räntor kommer tillbaka snabbt, och Forssell lyfter även upp att det inte är någon som vet när det kommer att ske.

Industribolaget Volati har utsett Martin Aronsson till ny finanschef, Chief Financial Officer, med tillträde senast i oktober. Han efterträder Andreas Stenbäck som den 1 maj tar över som vd och koncernchef. Martin Aronsson kommer närmast från Sweco och rollen som Chief Strategy and M&A Officer.

Franska samåkningstjänsten BlaBlaCar tar in 115 miljoner dollar i en ny finansieringsrunda som leds av befintliga investeraren VNV Global. Även två nya investerare deltar i form av Avito-grundarna och FMZ Ventures.


Utländska delår:

Klädjätten Zalando förväntar sig ett resultat för första kvartalet som är högre än marknadens förväntningar. Det uppges bero på en starkare start på vår- och sommarsäsongen än väntat samt lägre returer. Det justerade rörelseresultatet förväntas bli i intervallet 80-100 miljoner euro, jämfört med -98,6 miljoner samma kvartal i fjol.

Streamingjätten Netflix föll med nära 9 procent i efterhandeln i USA efter en svag tillväxt i antalet betalande abonnenter. Resultat per aktie hamnade på 3,75 dollar (1,57), vilket är 25,8 procent bättre än analytikerkonsensus som låg på 2,98.
Netflix fick in knappt 4 miljoner nya abonnenter under kvartalet och totalen uppgår nu till 208 betalande användare. Siffran är lägre än bolagets egna guidning om en ökning med 6 miljoner till totalt 210 miljoner.

Finska teleoperatören Elisa redovisar en omsättning och resultat som var ungefär i linje med förväntat under första kvartalet.

Halvledarbolaget ASML redovisar en omsättning som var högre än väntat under första kvartalet. Rörelsevinsten ökade, och guidningen som gavs för andra kvartalet kom också in högre än väntat.


Från omvärlden:

Discord har avslutat samtalen om en försäljning av bolaget, enligt uppgifter till Wall Street Journal. Enligt källor ska minst tre företag, däribland Microsoft, ha varit intresserade av att köpa upp Discord som istället väljer att fortsätta som en fristående verksamhet.

Den europeiska superligan verkar bli kortlivad efter att samtliga sex engelska klubbar beslutat att dra sig ur. Det rapporterar Sky News. Ligan aviserades i helgen men mötte direkt ett stort motstånd från fans, gamla spelare och politiker. Två av de tilltänkta klubbarna i superligan, Manchester United och Juventus, är börsnoterade.

Danska rederiet Maersk förväntar sig att det tidigare stoppet i Suezkanalen kommer att påverka containerfrakten även under tredje kvartalet. Det framgår av e-post till kunder som Bloomberg News tagit del av.

Amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson kommer att uppdatera informationen kring sitt coronavaccin och återuppta leveranserna inom EU, Norge och Island. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande efter ett besked från europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Nederländska kemijätten Akzo Nobel, som är en stor arbetsgivare i Sverige, redovisar en rapport för första kvartalet som är bättre på samtliga punkter jämfört med förväntat. Justerat rörelseresultat utföll på 307 miljoner euro (214), väntat var 279,9.

Schweiziska läkemedelsjätten Roche redovisar en omsättning i linje med förväntat under första kvartalet. Roche bekräftar sin prognos för helåret.

Tyska detaljhandelsjätten Metro vinstvarnar då nedstängningarna har pågått längre än företaget planerat. Försäljningen för helåret väntas nu sjunka med 3-6 procent, vilket kan jämföras med en tidigare prognos om en lätt nedgång. Det justerade ebitda-resultatet väntas sjunka med 50-175 miljoner euro. Den tidigare prognosen var en nedgång om 50 miljoner euro.

Den amerikanska ekonomin kommer temporärt att uppleva en något högre inflation i år då ekonomin förstärks och det uppstår flaskhalsar vilket kan trycka upp priserna inom vissa sektorer. Federal Reserve står dock redo och kommer säkerställa att detta begränsas. Det skriver Federal Reserve-chefen Jerome Powell i ett brev till senatorer den 8 april, enligt Reuters.


Makro:

Sydkoreas export ökade med 45,4 procent under de första 20 dagarna i april, jämfört med samma period året innan. Månaden före var tillväxten 12,5 procent.

Detaljhandelsförsäljningen i Australien ökade mer än väntat med 1,4 procent i månadstakt i mars. Väntat, enligt Bloomberg, var en ökning med 1,0 procent.

Konsumentpriserna i Storbritannien ökade mindre än väntat med 0,7 procent i årstakt i mars. Väntat var en ökning med 0,8 procent. I februari var årstakten 0,4 procent.

Samtidigt steg producentpriserna i Storbritannien mer än väntat med 5,9 procent i årstakt i mars. Här var väntat ökning med 4,3 procent.


Aktierekommendationer:

SEB sänker Sandvik till behåll (köp), riktkurs 240 kronor
Pareto Securities höjer Sandvik till köp (behåll), riktkurs 270 kronor (260)
Morningstar höjer Handelsbanken till köp (behåll), upprepar riktkurs 108 kronor
JP Morgan höjer Getinge till neutral (undervikt), riktkurs 232 kronor
SEB höjer Electrolux Professional till behåll (sälj), riktkurs 48 kronor (40)

Stifel höjer Netflix till köp (behåll), riktkurs 560 dollar (550)
Morningstar höjer L Brands till behåll (sälj), upprepar riktkurs 58 dollar
Morningstar höjer Ford till köp (behåll), upprepar riktkurs 15 dollar
Morningstar sänker Blackberry till sälj (behåll), upprepar riktkurs 7 dollar
Morningstar höjer Nike till behåll (sälj), riktkurs 118 dollar (113)
Morningstar höjer Infineon Technologies till behåll (sälj), upprepar riktkurs 30 euro
SEB sänker Atlantic Sapphire till behåll (köp), riktkurs 92 norska kronor
SEB sänker A.P. Møller-Mærsk till behåll (köp), riktkurs 16 000 danska kronor (14 000)
HSBC inleder bevakning på Zalando med köp och riktkurs 120 euro
Berenberg höjer Morgan Stanley till köp (behåll), riktkurs 91 dollar


Håll ögonen på i dag:
BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Double Bond Pharma, Doxa, Karo Pharma, Mangold, QBNK

07:00 Ericsson, 07:00 Handelsbanken, 07:00 Lyko, 07:30 Nyfosa, 07:30 Xvivo Perfusion, 08:00 Bioarctic, 08:00 Castellum, 08:00 Nelly Group, 08:00 Nexam Chemical, 08:00 Platzer, 08:00 Sintercast, 12:00 Midway Holding, 13:00 Beijer Electronics, 13:00 Cdon

Utländska rapporter
Ospecificerad tid: ASML, BHP Group

Före börsöppning: Halliburton

07:30 Elisa, 13:00 Nasdaq, 13:30 Verizon

Efter börsstängning: Deutsche Börse, Whirlpool

Stämmor
AQ Group, Double Bond Pharma, Karo Pharma, Nyfosa, Scandic Hotels (extra), 09:30 QBNK, 10:00 Asarina Pharma, 10:30 Slottsviken, 13:00 Link Prop Investment, 13:30 Havsfrun, 14:00 Industrivärden, 16:00 Midway Holding, 16:00 Northern Capsek Ventures

Handlas exklusive utdelning
Bufab (utd 2,75 kr), Getinge (utd 3,00 kr)

Corporate Actions
Dlaboratory premiärdag som noterat bolag på First North
SBB avnotering sista dag för handel för preferensaktien

Utländska corporate actions
Hydract premiärdag som noterat bolag på First North i Köpenhamn

Övriga händelser
USA arkitektindex

MAKRO
10:00 Polen industriproduktion
10:00 Polen PPI
10:00 Sydafrika KPI
10:30 Storbritannien husprisindex
13:00 Sverige vattenmagasin
13:00 USA ansökan om bolån
14:30 Kanada KPI
16:00 Kanada räntebesked
16:30 USA DOE veckovis oljelager


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt