Morgonkollen 29 mars – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Nyhet

{newsItem.title}

Morgonkollen 29 mars – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

29 mars 2021


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen i en oregelbunden tendens.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,13 procent, FTSE 100-terminen backar 0,08 procent och DAX 30 terminen stiger 0,09 procent.


New York

De amerikanska börserna avslutade veckan med breda uppgångar på fredagen. De ledande indexen stängde nära dagshögsta nivåer.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 1,66 procent till 3 974,54. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet 0,19 procent som lägst och 1,76 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 1,24 procent till 13 138,73. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,76 procent som lägst och 1,32 procent som högst.

Sektormässigt hade energi den bästa utvecklingen, plus 2,62 procent, medan telekom noterades för den svagaste utvecklingen, minus 0,34 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 6 punkter till 1,67 procent. Under morgonen noteras räntan till 1,65 procent.

Brentoljan steg 4,26 procent till 64,43 dollar och WTI-oljan ökade 4,08 procent till 60,96 dollar. Brent står i dag i 63,42 dollar, medan WTI-noteringen är 59,87 dollar.
Guldpriset steg 0,42 procent till 1 732,30 dollar. I dag står guldet i 1 726,20 dollar.

Dollarn försvagades till 1,1797 mot euron, från 1,1766 dagen innan. Under morgonen står dollarn i 1,1781. En dollar kostar 8,6626 kronor, att jämföra med 8,6266 i fredags.


Asien

Asienbörserna hade en mestadels positiv utveckling på måndagen, efter att New York-börserna gått starkt på fredagskvällen. Taiwan och Thailand ledde uppgången i regionen medan Hongkong och Australien gick mot strömmen med nedgångar. Indien höll helgstängt på måndagen.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 0,71 procent till 29 384,52. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,08 procent som lägst och 1,38 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 0,46 procent till 1 993,34. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,46 procent som lägst och 1,09 procent som högst.


Affärer:

Fastighetsbolaget Corem lämnar ett offentligt uppköpserbjudande om att köpa samtliga utestående stamaktier (A- och B-stamaktier) och preferensaktier i Klövern.
Erbjudandet för stamaktierna är på cirka 16,5 kronor per stamaktie och 323,0 kronor per preferensaktie. Erbjudandet i sin helhet är värt 19,48 miljarder kronor.

Corems erbjudande för ägare av A-aktierna i Klövern är 0,88 nyemitterade aktier av typslaget A i Corem för varje A-aktie i Klövern. Motsvarande erbjudande för B-aktierna i Klövern är 0,86 nyemitterade aktier av typslaget B i Corem för varje B-aktie i Klövern. Premien för stamaktierna är på 28,1 procent för A-aktien och 27,1 procent för B-aktien, baserat på senaste stängningskurs.


Företagsnytt:

Styrelsen i elinstallationsbolaget Garo föreslår till årsstämman den 5 maj en aktiesplit på 5:1, det vill säga att en befintlig aktie delas upp i fem nya aktier.

Hexicon och Aker Offshore Wind avser att etablera ett lika ägt samriskbolag som ska undersöka möjligheterna för flytande vindkraft längs Sveriges kuster.

Digitala mediebolaget Readlys valberedning föreslår inför årsstämman den 11 maj att Stefan Betzold väljs till ny styrelseledamot

Mätteknikbolaget Hexagon samt det amerikanska konglomeratet Danaher sägs vara intresserade av brittiska Renishaw, som nyligen kungjort att det ska säljas efter att storägarna vill avyttra deras innehav. Det uppger insatta källor till Bloomberg News.

Bloomberg News rapporterar om att fastighetsägare i Kina har hittills stängt minst sex H&M-butiker i flera storstäder efter uttalanden om arbetsförhållanden i provinsen Xinjiang.

Forskningsbolaget Curasight har säkrat ett patent i Kanada. Patentet, som är kopplat till bolagets terapeutiska teknologi Utreat och dess användning, sträcker sig till i maj 2033.

Aluminiumbolaget Gränges har utsett Jörgen Rosengren till ny vd. Tillträde sker först den 1 oktober. Han är för närvarande vd för Bufab.

Hotelloperatören Scandic Hotels stärker sin kassa med 1,6 miljarder kronor genom en konvertibelemission.

Gruvprospekteringsbolaget Josemaria Resources utökar sin private placement till 40,5 miljoner kanadensiska dollar, från tidigare 30,5 miljoner.

Fastighetsservicebolaget Coor har tecknat ett nytt avtal med PostNord, ett så kallat IFM-avtal. Det årliga kontraktsvärdet är 120 miljoner kronor. Kontraktet löper i fyra år med en möjlig förlängning i ytterligare fyra år.

Fastighetsbolaget Wallenstam kommer att investera 125 miljoner kronor i Klarna. Investeringen sker i samband med en nyemission i fintech-bolaget.

Peab får order i Norge värd 120 miljoner kronor.

Flygbolaget SAS har tecknat ett försäljnings och leaseavtal, så kallat Sale & Leaseback (S&LB), rörande en A350 och tre A320neo samt en PDF-finansiering av fem stycken A320neo.


Insiders:

Anna Tigerschiöld har den 25 mars köpt 20 000 aktier i Spac-bolaget ACQ Bure där hon är närstående styrelseordförande Patrik Tigerschiöld. Aktierna köptes till kursen 106,80 kronor per aktie, en affär på 2,14 miljoner kronor. Affären gjordes på Nasdaq Stockholm. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.


Från omvärlden:

Lastfartyget Ever Given har kommit loss i Suezkanalen, efter att ha fastnat på tvären i nästan en hel vecka. Det är dock oklart när kanalen kan öppna för trafik igen. Det rapporterar Bloomberg News, med hänvisning till marintjänsteleverantören Inchcape.

Amerikanska presidenten Joe Biden ska separera sina kommande stora satsningar i två delar, en för att uppgradera landets infrastruktur och sedan välfärden i form av barnomsorgs- och sjukvårdsreformer. Det rapporterar flera amerikanska medier däribland CNBC. Infrastrukturpaketet ska exempelvis fokusera på att förnya vägar och järnvägsräls med en inriktning på hållbarhet.

Credit Suisse varnar för en potentiellt betydande och materiell resultatpåverkan under första kvartalet efter att en amerikansk hedgefond inte klarat av sin margin call i förra veckan.

Japanska investmentbanken Nomura kan komma att ta en nedskrivning på 2 miljarder dollar relaterad till den amerikanska verksamheten. Det skriver Bloomberg.
Enligt uppgifter handlar det om tvångsförsäljningar hos kunden Archegos Capital Management

Saudiarabiens oljereserver minskade under februari och nådde sin lägsta nivå sedan i november 2010. Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till officiell statistik.
Nedgången var 11 procent mätt som årstakt och 2 procent mätt som månadstakt.

Rysslands president Vladimir Putin har upplevt mindre biverkningar efter att han tagit den första dosen av coronavaccin. Det rapporterar internationella medier. Putin har inte gått ut med vilket av de olika ryska vaccinen som han tagit.

Flygbolaget Norwegians rekonstruktion har fått ett preliminärt godkännande på Irland. Detta efter att borgenärerna med stor majoritet röstat för att rekonstruktionen ska genomföras. Härnäst väntar en liknande omröstning bland borgenärerna i Norge inom 14 dagar innan den norska domstolen fattar ett slutgiltigt beslut om rekonstruktionen.

Ståljätten Arcelormittal höjer nu stålpriserna för tredje gången denna månaden, detta knappt en vecka efter den förra höjningen. Det rapporterar S&P Global Platts.


Makro:

Konsumentförtroendet i Finland minskade i mars till -3,0, från -0,8 månaden innan.

Finlands företagsförtroende förbättrades till 3 i mars, från -3 månaden innan.


Aktierekommendationer:

JP Morgan sänker Electrolux till undervikt (neutral), riktkurs 220 kronor

Börsveckan fokuserar på vård- och omsorgsbolag i den senaste utgåvan. Det resulterar i köpråd för Attendo, Humana och Implantica. Tidningen ger rådet avvakta för Ambea, GHP, Ortoma och Awardit.

Affärsvärlden ger köpråd för Thunderful Group och Medcap
Dagens Industri ger säljråd för Adapteo

DNB höjer Ambu till köp (sälj), riktkurs 325 danska kronor
Jefferies höjer BMW till köp (behåll), riktkurs 115 euro (75)
Morningstar sänker Subsea 7 till sälj (köp), riktkurs 127 norska kronor (120)
Morningstar sänker Rockwell Automation till sälj (behåll), upprepar riktkurs 235 dollar
Morningstar sänker Pepsico till behåll (köp), upprepar riktkurs 145 dollar
Morningstar höjer ViacomCBS till köp (sälj), upprepar riktkurs 57 dollar
HSBC höjer Pandora till köp (behåll), riktkurs 800 danska kronor
HSBC höjer Kone till köp (behåll), riktkurs 79 euro
BMO höjer ViacomCBS till market perform (underperform), upprepar riktkurs 70 dollar


Håll ögonen på i dag:
BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Copperstone Resources

Stämmor
13:30 Bonäsudden

Handlas exklusive utdelning
ABB (utd 0,80 CHF)

Corporate Actions
Dividend Sweden exklusive rätt till aktier i Plexian, vilkor 1:76
LMK Group premiärdag som noterat bolag på First North

Övriga händelser
Textilwirtschaft veckoförsäljning

MAKRO
10:00 Österrike PMI industri
12:00 Irland detaljhandelsförsäljning
12:00 Lettland detaljhandelsförsäljning
12:00 Sverige AF veckostatistik
16:30 USA Dallas Fed index
Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda nyhetsuppslagen från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar.

Nyhets- och aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser – smidigt va?

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev