Morgonkollen 8 april – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Nyhet

{newsItem.title}

Morgonkollen 8 april – Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

8 april 2021


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda torsdagen uppåt.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,38 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,36 procent och DAX 30 terminen stiger 0,43 procent.


New York

De amerikanska börserna noterade en blandad utveckling på onsdagen där S&P 500 index ånyo noterade nytt rekordhögsta. Marknaden smälte protokollet från Federal Reserves senaste policymöte som visade att centralbanken inte har bråttom att strama åt penningpolitiken. Direktionsledamöter indikerade också att takten i tillgångsköpen kommer vara oförändrad ännu en tid medan centralbanken eftersträvar sina mål.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 0,15 procent till 4 079,95. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,14 procent som lägst och 0,23 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 0,07 procent till 13 688,84. Under dagen handlades indexet inom intervallet -0,33 procent som lägst och 0,25 procent som högst.

Sektormässigt hade telekom den bästa utvecklingen, plus 0,72 procent, medan material noterades för den svagaste utvecklingen, minus 1,75 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen var oförändrad på 1,65 procent.
Under morgonen noteras räntan till 1,67 procent.

Brentoljan steg 0,67 procent till 63,16 dollar och WTI-oljan ökade 0,74 procent till 59,81 dollar. Brent står i dag i 62,80 dollar, medan WTI-noteringen är 59,44 dollar.

Guldpriset föll 0,08 procent till 1 741,60 dollar. I dag står guldet i 1 743,30 dollar.

Dollarn stärktes till 1,1868 mot euron, från 1,1871 dagen innan. Under morgonen står dollarn i 1,1877. En dollar kostar 8,6173 kronor, att jämföra med 8,6315 igår.


Asien

Asien-börserna visar mestadels stigande indexpilar på torsdagen där marknaden tar till sig marknadens reaktioner på Federal Reserves protokoll från det senaste policymötet.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 0,07 procent till 29 708,98. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,72 procent som lägst och 0,05 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 0,79 procent till 1 951,86. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -1,07 procent som lägst och -0,23 procent som högst.


Affärer:

Addlife förvärvar Vision Ophtalmology Group för en initial köpeskilling på 165 miljoner euro, motsvarande 1,7 miljarder kronor. Betalningen är uppdelad på 50 procent kontant och 50 procent genom återköpta och nyemitterade B-aktier. Addlife ser på affären som ett strategiskt förvärv där man får ett nytt terapeutiskt område i oftalmologi.


Företagsnytt:

EQT nämns bland de riskkapitalbolag som planerar att lägga ett bud på nederländska kommunikatonstjänstebolaget Royal KPN, enligt Wall Street Journal som hänvisar till källor.

Fastighetsbolaget Amasten har klubbat nya finansiella mål och målet är nu att dubbla bolaget på tre år. Fastighetsbeståndet skall nå 20 miljarder kronor 2023 och minst 2 000 lägenheter ska produktionsstartas under perioden 2021-2023.

Fastighetsbolaget Castellum tappar sin vd Henrik Saxborn som beslutat sig för att lämna sin roll som vd. Beslutet kommer kort efter att bolaget fått en ny ordförande i form av Rutger Arnhult. Saxborn har varit vd sedan 2013 och var innan dess vice vd sedan 2006.

Investmentbolaget Kinneviks portföljbolag Kolonial, som levererar mat och konsumentprodukter, byter nu namn till Oda och reser totalt 2,2 miljarder norska kronor i en ny finansieringsrunda. Kinnevik äger nu 21 procent av bolaget och i och med den nya värderingen höjs värdet på Kinneviks investering i bolaget med 40 procent till strax under 1,6 miljarder svenska kronor.

Kraft- och automationsbolaget ABB kommer att inleda sitt nya aktieåterköpsprogram nu på fredag den 9 april, enligt ett pressmeddelande. Baserat på aktuellt aktiepris kan ABB återköpa maximalt 137 miljoner aktier för upp emot 4,3 miljarder dollar.

Möbel- och inredningsbolaget Lammhults Design Group har utsett Daniel Tell till ny vd. Han kommer närmast från rollen som finansdirektör. Han tillträdde den 8 april.

Mobiloperatören Millicom har genom Tigo Business tecknat avtal med Amazons molntjänstbolag Amazon Web Services (AWS) rörande molntjänster runt om i Centralamerika, Panama och Colombia.

En till kvinna som tagit Astra Zenecas coronavaccin har drabbats av blodpropp kombinerat med brist på blodplättar. Det rapporterar TT. Kvinnan är i 60-årsåldern och fick blodproppar i lungan kombinerat med låga nivåer av blodplättar drygt två veckor efter att ha tagit vaccinet.

Concentric har fått ett OEM-kontrakt för sina elektrohydrauliska styrpumpar, EHS. Försäljningsintäkterna från kontraktet beräknas uppgå till 21 miljoner kronor under de närmaste fem åren.


Utländska delår:

Fast Retailing, som äger det japanska klädmärket Uniqlo, rapporterar ett sämre resultat än väntat för det andra kvartalet. Rörelseresultatet kom in på 54,9 miljarder yen, motsvarande 4,3 miljarder kronor, att jämföra med väntade 56,7 miljarder yen, enligt en sammanställning av Bloomberg. Samtidigt var rörelseresultatet 22 procent bättre än i fjol.


Från omvärlden:

Apple har fått en del av produktionen relaterad till Macbook och Ipad uppskjuten på grund av brist på komponenter, rapporterar Nikkei Asia med hänvisning till källor.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer inte lätta på stimulanserna förrän ekonomiska mål är uppfyllda, i form av sysselsättningssiffror och inflation. Det rapporterar CNBC med hänvisning till protokollet från det senaste mötet i mars.

Axiata och Telenor bekräftar på morgonen att de för långt gångna diskussioner om att slå samman sina verksamheter i Malaysia, Celcom och Digi. Om affären genomförs kommer de båda aktörerna att äga 33,1 procent vardera. Tidigare har Bloomberg News rapporterat om den möjliga affären, med hänvisning till uppgifter från källor.

Twitter har under de senaste månaderna hållit samtal om att förvärva Clubouse, ett socialt mediabolag inom ljudchatt. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Salmar hade en slaktvolym på 36 900 ton under första kvartalet. Under samma kvartal i fjol var slaktvolymen 40 000 ton.


Makro:

Konsumentförtroendet i Japan ökade mer än väntat i mars till 36,1 från 33,8.
Marknaden hade enligt Bloomberg väntat en ökning till 35,5.

Hongkongs inköpschefsindex ökade i mars till 50,5, från 50,2 i februari.

Konsumentpriserna i Nederländerna ökade i årstakt i mars till 1,9 procent, från 1,8 procent månaden innan.

Industriorderingången i Tyskland ökade som väntat med 1,2 procent i månadstakt i februari. I januari var uppgången 1,4 procent.

Norges industriproduktion ökade med 1,5 procent i årstakt i februari. Månaden innan visade en ökning med 5,9 procent.


Aktierekommendationer:

Morningstar sänker Nordea till sälj (behåll), upprepar riktkurs 74 kronor
Société Générale höjer Volvo till köp (behåll)

Morningstar sänker Visa till sälj (behåll), upprepar riktkurs 194 dollar


Håll ögonen på i dag:
BÖRS
Utländska rapporter
Ospecificerad tid: Asos, Fast Retailing

Stämmor
10:00 Heimstaden, 10:00 Media and Games Invest (extra)
Elisa

Handlas exklusive utdelning
Amasten för preferensaktien (utd 5,00 kr), Footway för preferensaktien (utd 2,00 kr), Logistri (utd 2,25 kr), Mälaråsen (utd 2,50 kr)

MAKRO
09:30 EMU PMI bygg
09:30 Sverige BNP-indikator
09:30 Sverige industriproduktion
09:30 Sverige industriorder
09:30 Sverige hushållens konsumtion
10:00 Sverige aktivitetsindikator
10:00 Tyskland maskinorder från VDMA
12:00 Irland industriproduktion
14:30 USA antalet nya arbetslösa, veckostatistik
Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev