Nyhet

Nanoform rusar på positiva interimsresultat - 'markerar kulmen på flera års arbete'

Nanoform rusar i skrivande stund 9,0 procent på positiva interimsresultat med deras nanopartikelformulering av Piroxicam. Bolaget ser positivt på att man nu ser tecken på att den bakomliggande CESS-teknologin uppvisar nytta i människa.

"För mig är det tydligt att interimsresultaten är välgjorda. De har ännu inte genomgått Quality Assurance, och i slutet av studien kommer vi veta mer. Trots detta anser jag dock att vårt senaste pressmeddelande ger en adekvat bild av vad vi är beredda att utläsa från de tidiga resultaten", säger vd Edward Hæggström efter morgonens nyhet.

Hæggström, som var med och grundade Nanoform, har en akademisk bakgrund. I den listan ingår bland annat en roll som professor vid Harvard och Helsingfors universitet inom dess institution för fysik.

Interimsresultaten från den fortsatt pågående studien indikerar att nanopartikelformuleringen av Piroxicam ger en snabbare upptagning än referenstabletten Felden (piroxicam) från den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer.

Studien, som utvärderar den farmakokinetiska profilen (PK), inleddes i det fjärde kvartalet förra året. Slutgiltiga resultat förväntas fortsatt rapporteras innan utgången av det andra kvartalet i år.

Studien är särskilt betydelsefull eftersom den markerar bolagets första där en nanoformad läkemedelskandidat undersöks i den kliniska utvecklingsfasen, alltså i människa. Den görs i samarbete med kontraktsforskningsorganisationen Quotient Sciences.

"Det här är ett mål vi har arbetat emot under en lång tid. Det här är på ett sätt kulmen på ett arbete som genomförts under flera års tid", säger Hæggström.

På frågan om hur vägen mot klinisk validering ser ut för Nanoform i jämförelse med andra mer traditionella läkemedelsföretag påpekar bolagschefen att Nanoform är först och främst ett bolag med en teknikplattform.

"Det är väldigt viktigt för oss att bevisa att plattformen kan skapa nytta i människa, och i förlängningen förhoppningsvis också patienter. Det är också viktigt eftersom det visar potentiella partners och kunder att vi också utvecklar tillgångar i den kliniska fasen", säger Hæggström och fortsätter:

"Nanoform existerar för att hjälpa våra partners att nå marknaden med sina produkter. Därför är det viktigt att vår teknologi har preliminärt visat nytta i människa, med statistisk signifikans."

Skulle de slutgiltiga resultaten också förklaras positiva tror bolagschefen att det kan gynna dem i diskussioner med potentiella kunder.

"När vi möter kunder kan visa att vi har sponsrat en klinisk studie, och således är bekanta med det omfattande arbete som ligger bakom dessa studier. Som ett resultat bör vi framstå som en en god samarbetspartner för kunder som är intresserade", avslutar Hæggström.

Nanoform, som är noterat på First North Premier både i Sverige och i Finland, har stigit över 60 procent sedan börsnoteringen i mitten av förra året. Efter dagens kursuppgång närmar sig börsvärdet fem miljarder kronor.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Nanoform

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Nanoform

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt