Nyhet

Naventi Global Företagsobligationsfond minskade 0,04 procent i oktober - ingen exponering mot hotell, resor och restauranger

Fonden Naventi Global Företagsobligationsfond minskade 0,04 procent i oktober. Sedan årsskiftet har fonden minskat 0,9 procent och är därmed sämre än index som har ökat 0,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Angående månadens aktivitet uppger förvaltarna att de emissioner som genomförts överlag gått bra och blivit övertecknade. Däremot har det på sekundärmarknaden varit fler säljare än köpare.

"Det finns en oro i marknaden för den andra vågen av Covid-19 och att det skall bli liknande nedstängningar som skedde i våras. Men det finns stora skillnader som är viktiga att ta till sig, inte minst att centralbankerna är nu förberedda med sina stimulansprogram. I Sverige har ju Riksbanken alldeles nyligen gjort klart att Riksbanken kan köpa företagsobligationer vid behov. Vi vet nu också, jämfört med i våras, vilka bolag och sektorer som klarade sig bra och de som fick problem", skriver förvaltarna.

Förvaltarna uppger även att portföljbolagens rapporter i sin helhet var starkare än väntat. Bland annat nämns Ericsson, Telia, PostNord och Intrum. Däremot var Grieg Seafoods rapport svagare, skriver förvaltarna. Utöver lågt pris på lax uppges bolaget även ha problem med sina marginaler.

Under oktober deltog fonden i emissioner i euro från Lundbecks och Akelius. I svenska kronor deltog man i gröna obligationer från Corem och Klövern. På sekundärmarknaden såldes däremot innehavet i Mowi, då den enligt förvaltarna handlats upp till en prisnivå man haft som målsättning att den ska nå.

Inför framtiden nämner förvaltarna att man fortsatt inte har någon exponering mot branscherna man tror kommer drabbas hårdast av nya nedstängningar.

"Vi har heller ingen exponering mot europeiska banker där vi tror att det kan bli problem med ökade kreditförluster. Samtidigt håller vi fortsatt en väl tilltagen kassa i fonden för att kunna utnyttja en eventuell vikande marknad och därmed kunna ta tillvara på möjligheter när tillfälle ges", avslutar förvaltarna.

Fondens största emittenter var vid månadsskiftet Catena, Heimstaden och Digiplex.

Naventi Global Företagsobligationsfond, %oktober, 2020
Fond MM, förändring i procent-0,04
Fond i år, förändring i procent-0,9
Index i år, förändring i procent0,9

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt