Naventi Global Företagsobligationsfond minskade 0,04 procent i oktober - ingen exponering mot hotell, resor och restauranger
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Naventi Global Företagsobligationsfond minskade 0,04 procent i oktober - ingen exponering mot hotell, resor och restauranger

Fonden Naventi Global Företagsobligationsfond minskade 0,04 procent i oktober. Sedan årsskiftet har fonden minskat 0,9 procent och är därmed sämre än index som har ökat 0,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Angående månadens aktivitet uppger förvaltarna att de emissioner som genomförts överlag gått bra och blivit övertecknade. Däremot har det på sekundärmarknaden varit fler säljare än köpare.

"Det finns en oro i marknaden för den andra vågen av Covid-19 och att det skall bli liknande nedstängningar som skedde i våras. Men det finns stora skillnader som är viktiga att ta till sig, inte minst att centralbankerna är nu förberedda med sina stimulansprogram. I Sverige har ju Riksbanken alldeles nyligen gjort klart att Riksbanken kan köpa företagsobligationer vid behov. Vi vet nu också, jämfört med i våras, vilka bolag och sektorer som klarade sig bra och de som fick problem", skriver förvaltarna.

Förvaltarna uppger även att portföljbolagens rapporter i sin helhet var starkare än väntat. Bland annat nämns Ericsson, Telia, PostNord och Intrum. Däremot var Grieg Seafoods rapport svagare, skriver förvaltarna. Utöver lågt pris på lax uppges bolaget även ha problem med sina marginaler.

Under oktober deltog fonden i emissioner i euro från Lundbecks och Akelius. I svenska kronor deltog man i gröna obligationer från Corem och Klövern. På sekundärmarknaden såldes däremot innehavet i Mowi, då den enligt förvaltarna handlats upp till en prisnivå man haft som målsättning att den ska nå.

Inför framtiden nämner förvaltarna att man fortsatt inte har någon exponering mot branscherna man tror kommer drabbas hårdast av nya nedstängningar.

"Vi har heller ingen exponering mot europeiska banker där vi tror att det kan bli problem med ökade kreditförluster. Samtidigt håller vi fortsatt en väl tilltagen kassa i fonden för att kunna utnyttja en eventuell vikande marknad och därmed kunna ta tillvara på möjligheter när tillfälle ges", avslutar förvaltarna.

Fondens största emittenter var vid månadsskiftet Catena, Heimstaden och Digiplex.

Naventi Global Företagsobligationsfond, %oktober, 2020
Fond MM, förändring i procent-0,04
Fond i år, förändring i procent-0,9
Index i år, förändring i procent0,9

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Catena

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt