Naventi Global Företagsobligationsfond minskade 0,04 procent i oktober - ingen exponering mot hotell, resor och restauranger

Nyhet

Naventi Global Företagsobligationsfond minskade 0,04 procent i oktober - ingen exponering mot hotell, resor och restauranger

Fonden Naventi Global Företagsobligationsfond minskade 0,04 procent i oktober. Sedan årsskiftet har fonden minskat 0,9 procent och är därmed sämre än index som har ökat 0,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Angående månadens aktivitet uppger förvaltarna att de emissioner som genomförts överlag gått bra och blivit övertecknade. Däremot har det på sekundärmarknaden varit fler säljare än köpare.

"Det finns en oro i marknaden för den andra vågen av Covid-19 och att det skall bli liknande nedstängningar som skedde i våras. Men det finns stora skillnader som är viktiga att ta till sig, inte minst att centralbankerna är nu förberedda med sina stimulansprogram. I Sverige har ju Riksbanken alldeles nyligen gjort klart att Riksbanken kan köpa företagsobligationer vid behov. Vi vet nu också, jämfört med i våras, vilka bolag och sektorer som klarade sig bra och de som fick problem", skriver förvaltarna.

Förvaltarna uppger även att portföljbolagens rapporter i sin helhet var starkare än väntat. Bland annat nämns Ericsson, Telia, PostNord och Intrum. Däremot var Grieg Seafoods rapport svagare, skriver förvaltarna. Utöver lågt pris på lax uppges bolaget även ha problem med sina marginaler.

Under oktober deltog fonden i emissioner i euro från Lundbecks och Akelius. I svenska kronor deltog man i gröna obligationer från Corem och Klövern. På sekundärmarknaden såldes däremot innehavet i Mowi, då den enligt förvaltarna handlats upp till en prisnivå man haft som målsättning att den ska nå.

Inför framtiden nämner förvaltarna att man fortsatt inte har någon exponering mot branscherna man tror kommer drabbas hårdast av nya nedstängningar.

"Vi har heller ingen exponering mot europeiska banker där vi tror att det kan bli problem med ökade kreditförluster. Samtidigt håller vi fortsatt en väl tilltagen kassa i fonden för att kunna utnyttja en eventuell vikande marknad och därmed kunna ta tillvara på möjligheter när tillfälle ges", avslutar förvaltarna.

Fondens största emittenter var vid månadsskiftet Catena, Heimstaden och Digiplex.

Naventi Global Företagsobligationsfond, %oktober, 2020
Fond MM, förändring i procent-0,04
Fond i år, förändring i procent-0,9
Index i år, förändring i procent0,9

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev