Nyhet

Nibe

Nibe ökade rörelseresultatet klart mer än förväntat i första kvartalet (uppdatering)

(Uppdatering: fler detaljer i hela nyheten)

Värmeteknikbolaget Nibe redovisade högre intäkter än analytikernas förväntningar i första kvartalet 2021. Rörelseresultatet kom in klart högre än förväntningarna.

Nettoomsättningen steg 7,7 procent till 6 831 miljoner kronor (6 345). Utfallet var 2,6 procent högre än Factset analytikerkonsensus som låg på 6 656 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev 865 miljoner kronor (638), vilket var 12,0 procent högre än det förväntade rörelseresultatet på 772 miljoner kronor. Rörelsemarginalen var 12,7 procent (10,1).

Resultatet före skatt var 833 miljoner kronor (574).

Resultatet efter skatt blev 645 miljoner kronor (434), vilket är 16,6 procent högre än
analytikerkonsensus på 553 miljoner kronor. Resultat per aktie hamnade på 1,26 kronor (0,84).

Omsättningstillväxten var i första kvartalet 7,7 procnt (10,1), varav 3,2 procent (5,0) var organisk. Den förstärkta svenska valutan har haft en avevärt negativ effekt på omsättningsutvecklingen.

Rörelsemarginalen förbättrades till 12,7 procent (10,1). "Det är glädjande att kunna konstatera att det är alla tre affärsområdenas positiva utveckling som ligger bakom denna goda utveckling", kommenterar Nibe.

- Efterfrågebilden har varit god inom alla tre affärsområdena under årets första kvartal. Marknadssegment med tydlig hållbarhetsprägel, exempelvis värmepumpar, har haft en fortsatt positiv utveckling. Det är också tydligt att slutkonsumenternas ändrade beteende på grund av pandemin har varit gynnsam för efterfrågan på produkter avsedda för uppdatering av det egna hemmet. En akut brist på halvledare världen över innebär också klart ökade investeringsnivåer i halvledarproduktion, vilket gynnar oss, kommenterar Gerteric Lindquist, vd och koncernchef för Nibe i delårsrapporten.

- I takt med att världsekonomin börjat återhämta sig har vi successivt under kvartalet noterat förlängda leveranstider och avsevärda prishöjningar från allt flera av våra underleverantörer och även rena komponentbrister. Hittills har vi ganska framgångsrikt kunnat parera detta men vår bedömning är att detta besvärliga läge kommer att bestå under en tid framöver. Vi måste därför fortsätta att anpassa oss till den rådande situationen med ett antal åtgärder.

- Med vår företagsfilosofi och vårt starka produktprogram är vi väl positionerade i en marknad som allt tydligare präglas av övergången till ett mer hållbart och digitaliserat samhälle. Genomförda förvärv, liksom inriktningen av vår egen produktutveckling, är avsedda att ytterligare förstärka vår position. Vårt interna effektiviseringsarbete tillsammans med vår noggranna kostnadskontroll fortsätter också med oförändrat fokus.

- Även om omvärldssituationen är svårbedömd är vi, tack vare vår geografiska spridning, fokusering på hållbarhet, stabila lönsamhet och goda finansiella beredskap för ytterligare offensiva förvärv, försiktigt positiva till 2021 som helhet, avslutar Gerteric Lindquist.

Nibe, MkrQ1-2021KonsensusFörändring mot konsensusQ1-2020Förändring
Nettoomsättning6 8316 6562,6%6 3457,7%
Rörelseresultat86577212,0%63835,6%
Rörelsemarginal12,7%11,6%10,1%
Resultat före skatt83357445,1%
Nettoresultat64555316,6%43448,6%
Resultat per aktie, kronor1,260,8450,0%
Konsensusdata från Factset

http://media.finwire.com/media/FWM005F6F3-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om NIBE Industrier

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien NIBE Industrier

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt