Nibe ökade rörelseresultatet klart mer än förväntat i första kvartalet (uppdatering)
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nibe ökade rörelseresultatet klart mer än förväntat i första kvartalet (uppdatering)

Nibe

(Uppdatering: fler detaljer i hela nyheten)

Värmeteknikbolaget Nibe redovisade högre intäkter än analytikernas förväntningar i första kvartalet 2021. Rörelseresultatet kom in klart högre än förväntningarna.

Nettoomsättningen steg 7,7 procent till 6 831 miljoner kronor (6 345). Utfallet var 2,6 procent högre än Factset analytikerkonsensus som låg på 6 656 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev 865 miljoner kronor (638), vilket var 12,0 procent högre än det förväntade rörelseresultatet på 772 miljoner kronor. Rörelsemarginalen var 12,7 procent (10,1).

Resultatet före skatt var 833 miljoner kronor (574).

Resultatet efter skatt blev 645 miljoner kronor (434), vilket är 16,6 procent högre än
analytikerkonsensus på 553 miljoner kronor. Resultat per aktie hamnade på 1,26 kronor (0,84).

Omsättningstillväxten var i första kvartalet 7,7 procnt (10,1), varav 3,2 procent (5,0) var organisk. Den förstärkta svenska valutan har haft en avevärt negativ effekt på omsättningsutvecklingen.

Rörelsemarginalen förbättrades till 12,7 procent (10,1). "Det är glädjande att kunna konstatera att det är alla tre affärsområdenas positiva utveckling som ligger bakom denna goda utveckling", kommenterar Nibe.

- Efterfrågebilden har varit god inom alla tre affärsområdena under årets första kvartal. Marknadssegment med tydlig hållbarhetsprägel, exempelvis värmepumpar, har haft en fortsatt positiv utveckling. Det är också tydligt att slutkonsumenternas ändrade beteende på grund av pandemin har varit gynnsam för efterfrågan på produkter avsedda för uppdatering av det egna hemmet. En akut brist på halvledare världen över innebär också klart ökade investeringsnivåer i halvledarproduktion, vilket gynnar oss, kommenterar Gerteric Lindquist, vd och koncernchef för Nibe i delårsrapporten.

- I takt med att världsekonomin börjat återhämta sig har vi successivt under kvartalet noterat förlängda leveranstider och avsevärda prishöjningar från allt flera av våra underleverantörer och även rena komponentbrister. Hittills har vi ganska framgångsrikt kunnat parera detta men vår bedömning är att detta besvärliga läge kommer att bestå under en tid framöver. Vi måste därför fortsätta att anpassa oss till den rådande situationen med ett antal åtgärder.

- Med vår företagsfilosofi och vårt starka produktprogram är vi väl positionerade i en marknad som allt tydligare präglas av övergången till ett mer hållbart och digitaliserat samhälle. Genomförda förvärv, liksom inriktningen av vår egen produktutveckling, är avsedda att ytterligare förstärka vår position. Vårt interna effektiviseringsarbete tillsammans med vår noggranna kostnadskontroll fortsätter också med oförändrat fokus.

- Även om omvärldssituationen är svårbedömd är vi, tack vare vår geografiska spridning, fokusering på hållbarhet, stabila lönsamhet och goda finansiella beredskap för ytterligare offensiva förvärv, försiktigt positiva till 2021 som helhet, avslutar Gerteric Lindquist.

Nibe, MkrQ1-2021KonsensusFörändring mot konsensusQ1-2020Förändring
Nettoomsättning6 8316 6562,6%6 3457,7%
Rörelseresultat86577212,0%63835,6%
Rörelsemarginal12,7%11,6%10,1%
Resultat före skatt83357445,1%
Nettoresultat64555316,6%43448,6%
Resultat per aktie, kronor1,260,8450,0%
Konsensusdata från Factset

http://media.finwire.com/media/FWM005F6F3-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om NIBE Industrier

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien NIBE Industrier

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt