Nyhet

Nibes

Nibes rapport klart bättre än väntat (uppdatering)

(Uppdatering avser vd-kommentar)

Värmeteknikbolaget Nibe redovisar en rapport för andra kvartalet där både omsättningen och vinsten överträffar förväntningarna.

Omsättningen steg 14,0 procent till 7 790 miljoner kronor (6 831). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 7 061. Organisk tillväxt var 13,5 procent (-1,4).

”Den totala efterfrågan under första halvåret har varit ovanligt god. Produkter med anknytning till hållbarhet har fortsatt haft en stark utveckling. På motsvarande sätt har det varit en mycket bra efterfrågan på produkter avsedda för renovering av det egna hemmet, vilket i sin tur har varit en följd av pandemin. Den goda efterfrågan bör dock ses i ljuset av att efterfrågan under första halvåret i fjol var relativt svag”, säger vd Gert-Eric Lindquist.

Rörelseresultatet blev 1 222 miljoner kronor (682). Rörelsemarginalen var 15,7 procent (10,0).

Resultatet före skatt var 1 171 miljoner kronor (648).

Resultatet efter skatt blev 912 miljoner kronor (492), analytikerkonsensus 682.

Resultat per aktie hamnade på 0,45 kronor (0,24).

Nibes vd skriver i rapporten också om komponentbristen och att bolaget gjort ansträngningar för att parera den.

”Vi har genom stora ansträngningar relativt väl kunnat parera detta men vår planerade lageruppbyggnad har exempelvis inte kunnat genomföras i den omfattning som var planerat och inte heller produktivitetsutvecklingen har nått upp till avsedd nivå. På grund av de kraftiga prisökningar som vi drabbats av har även våra priser fått justeras, dock med en viss eftersläpning. Sannolikt kommer den besvärliga situationen med komponentförsörjning och förlängda leveranstider att råda under resterande del av året”, säger Gert-Eric Lindquist.

Nibe, MkrQ2-2021KonsensusFörändring mot konsensusQ2-2020Förändring
Nettoomsättning7 7907 06110,3%6 83114,0%
Rörelseresultat1 22268279,2%
Rörelsemarginal15,7%10,0%
Resultat före skatt1 17164880,7%
Nettoresultat91268233,7%49285,4%
Resultat per aktie, kronor0,450,2487,5%
Konsensusdata från Factset

http://media.finwire.com/media/FWM00646B7-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om NIBE Industrier

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien NIBE Industrier

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt