Norditek siktar på att förvärv efter noteringen - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Norditek siktar på att förvärv efter noteringen - vd

Norditek

Göteborgsföretaget Norditek, som arbetar med miljöteknik, är just nu noteringsaktuella på First North. I samband med noteringen tar företaget in 26 miljoner kronor.

"Vi fokuserar fullt ut på återvinning. Vi är dels en återförsäljare av maskiner, men vi har även tagit fram tre stycken egna maskiner. Framöver har vi ett fortsatt fokus på att växa, och genom noteringen förvärva bolag", säger vd Daniel Carlberg i en intervju med Finwire.

Historiskt har bolaget växt organiskt. Bolaget har växt med lönsamhet de senaste 5-6 åren. Fjolåret var tufft i och med pandemin, men lönsamheten bibehölls och omsättning nådde ny rekordnivå senaste bokslut från 31 augusti..

Ordförande för Norditek är Göran Nordlund, som har ett långt track record vad gäller börsnoteringar. Exempelvis tog han Transtema till Spotlight, ett bolag som idag är noterat på Nasdaq Stockholm, och vars omsättning växt till miljarder. Nordlund har också ett förflutet på kring att jobba mycket med förvärv.

"Vi har främst fokus på Sverige. Det är en fragmenterad marknad värd ett par miljarder kronor per år. Vi har identifierat en mängd bolag som vi tycker är intressanta. Det kan handla om större aktörer lika oss, men även andra specialister inom exempelvis maskindelar och eftermarknad", säger Daniel Carlberg. Han vill inte kommentera om det pågår förhandlingar just nu kring förvärv.

"Det finns även en geografisk aspekt. Vi är starka idag i Göteborgstrakten och i Umeåtrakten. Vi har kontor på dessa platser. Strategiskt vill vi stärka oss i södra och mellersta Sverige och lokal närvaro är viktigt i vår bransch", fortsätter Carlberg.

Norditek-chefen har listat fyra saker som han ser som prioriterade områden efter kapitaliseringen. Det första är förvärv. Det andra är att öka mängden maskiner som man kan hyra ut till kunderna. För att det skall kunna öka behövs det också kapital, vilket man genom nyemissionen erhåller. Det tredje området är att öka produktutvecklingstakten. Norditek har idag tre stycken egna produkter för separering för återvinning. Tekniken bygger på luft, vatten samt att sortera icke-magnetiska metaller. Tanken är att man skall sälja dessa maskiner utanför Sverige. Det är också det fjärde prioriterade området, export.

"Vi ser en stor marknad för våra produkter utanför Sveriges gränser. För att nå exportmarknaderna behöver vi arbeta med agenturer. Det här är ett intressant område som vi ser stora möjligheter på lite längre sikt", säger Carlberg.

Teckningskursen är 11 kronor per aktie. Värderingen är pre-money 110 miljoner kronor. Totalt är 17 miljoner kronor av emissionen säkerställd. Teckningsperioden är 18-29 oktober. Utfallet kommer att offentliggöras den 2 november. Första dag för handel är planerad till den 10 november. Partner Fondkommission är rådgivare.

Under det senaste räkenskapsåret uppgick omsättningen till 70,6 miljoner kronor och ebitda-resultatet till 11 miljoner. Under perioden maj-augusti var omsättningen 26,4 miljoner kronor och ebitda-resultatet 5,3 miljoner.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Norditek

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Norditek

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt