Nyhet

Norge kommer investera mer i havsbaserad vindkraft - kapaciteten dubblas

Norska regeringen kommer investera mer i havsbaserad vindkraft framöver och har satt ett mål om att producera 30 gigawatt vid 2040. Det rapporterar Reuters.

Med den nya satsningen - vilken meddelades under onsdagen - vill Norge anta en grönare profil och enligt statsminister Jonas Gahr Støre skulle den dubbla landets kapacitet. En stor del av den producerade elen kommer exporteras utomlands.

Landet har sedan tidigare erfarenhet från havsbaserade energiprojekt. Vid Norges kust finns flera verksamma oljeriggar, och landet hoppas bygga de nya vindkraftverken med hjälp av sina tidigare kunskaper. Den norska regeringen har fått utså kritik för att fortsätta stödja oljebolag som vill komma åt landets resurser.

Flera inhemska aktörer som industriledare och fackföreningar efterfrågar längre mål som skapar tydlighet och förutsättningar för investeringar.

Norge har hittills öppnat två områden i Nordsjön för utveckling av havsbaserad och flytande vindkraftverk, med kapacitet upp till 4,5 GW.

Licensieringsrundor kommer hållas från och med 2025.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt