Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Noteringsaktuella

Noteringsaktuella Twiik: Har breakeven inom räckhåll men fokuserar på tillväxt

E-träningsplattformen Twiik som idag började handlas på Nasdaq First North uppges ha breakeven inom räckhåll, men har istället valt att fokusera på tillväxt på denna marknad som beskrivs vara där e-handel var för många år sedan. Det säger vd:n Anders Gran i en exklusiv intervju med Finwire.

- Vi har fokus på tillväxt under de kommande 18 månaderna. Det finns en viss poäng i att ta marknadsandelar och vi kommer att vara finansierade för detta, betonar företagsledaren.

Digital träning har fått ett rejält uppsving under coronapandemin och Twiik tar nu in 16 miljoner kronor för att satsa på marknadsföring och ytterligare utveckling av sin plattform som hjälper tränare och konsumenter att ta del av skiftet som beskrivs hitintills bara vara i sin linda.

- Träningsbranschen är så pass tidig i sitt stadie av digitalisering och är där e-handel var för väldigt många år sedan inom retail, säger Gran om marknaden.

Bolaget är emellertid inte ensamma om att vilja ta del av denna transformationen, och konkurrenter som Playbook och Exorlive lurar i vassen för att ta marknadsandelar.

Twiik är emellertid inte oroliga för det, utan tycker nästan det är bra att det finns fler aktörer som driver utveckling, beteenden samt medvetenhet om e-träning bland både tränare och konsumenter.

Inträdesbarriärer mot nya hot i branschen härrör sig framförallt från den tekniska delen, som fastän verkar vara relativt simpel beskrivs som full av komplexitet.

- Den största barriären är den tekniska. Vid första anblick är tekniken enkel, men problemen är när man kommer ner djupare så växer och växer komplexiteten.

- Det kan verka lätt att snabbt bygga en träningsapp men det är väldigt komplicerat att bygga ett system som hanterar CMS, transaktioner, valutor, återrapportering och så vidare, understryker Gran.

Han framhåller även att antalet personer som har erfarenheter inom att bygga digital träning ihop med tränare, gym och konsumenter är ganska begränsad.

Vd:n lyfter även att Twiik fokuserar mycket på just tränarna som skapar innehåll på plattformen. Genom att använda en delad intäktsmodell så skapas liknande incitament hos både bolaget och kreatörerna.

Istället för att, som vissa konkurrenter gör, ta en ersättning om 20-30 procent av tränarnas omsättning ligger Twiik på nivåer om lite under 10 procent. Det ska göra båda parterna till vinnare.

- Vårt mål är att ge tillbaka så mycket som möjligt till kreatörerna. Marginalen ska komma från volymen, inte att maxa ut varenda krona ur första bästa tränaren, förtydligar bolagschefen.

Vad är din vision för bolaget om fem år? Var står ni då?

- Vi ser oss lite som Amazon inom träning, det låter lite fånigt när man drar parallellen men det är där vi vill vara. Det är dit vi vill komma. Det ska vara hos oss som tränarna vill komma och konsumenterna vill hitta träning, avslutar Gran.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Twiik

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Twiik

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt