Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Odin Sverige säljer hela sitt innehav i Handelsbanken och ökade 1,9 procent i september

Fonden Odin Sverige steg 1,9 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 3,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 18,1 procent och är därmed bättre än index som har ökat 7,2 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av ansvariga förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud.

Under månaden sålde fonden sitt innehav i Handelsbanken.

"Vi sålde av hela vår position i Handelsbanken då de meddelade att ett stort antal kontor kommer stängas, att Oktogonen kommer avvecklas, samt att miljardbelopp kommer investeras i IT-utveckling. Eftersom den lokala närvaron och den unika kulturen (som Oktogonen varit en central del av) har varit bärande för vår investeringstes, har vi valt att kliva av under tiden som banken genomgår dessa stora förändringar".

Fonden köpte även i Sagax, Hexagon och Ahlström-Munksjö.

"Ett konsortium bestående av bland annat Bain Capital och den största befintliga aktieägaren Ahlström Capital, har lagt ett offentligt uppköpserbjudande på Ahlstrom-Munksjö. Vi välkomnar budet men bedömer att det erbjudna priset (€18.10 per aktie) är lägre än bolagets fundamentala värde".

Positiva bidragsgivare för månaden var Ahlström-Munksjö, Sagax B, Hexagon B, Biotage B och Thule Group.

Negativa bidragsgivare för månaden var Beijer Ref, Beijer Alma B, Addlife B, Sweco B och hanelsbanken.

Vid månadsskiftet var fondens största innehav Addlife B, Hexagon B, Embracer Group B och Sagax B.

Odin Sverige, %september, 2020
Fond MM, förändring i procent1,9
Index MM, förändring i procent3,7
Fond i år, förändring i procent18,1
Index i år, förändring i procent7,2

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt