Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Orexo

Orexo minskar omsättning och ökar förlusten under fjärde kvartalet

Läkemedelsbolaget Orexo redovisar minskande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Samtidigt ökade förlusten.

Omsättningen sjönk 9,5 procent till 144,0 miljoner kronor (159,2).

Ebitda-resultat blev -48,5 miljoner kronor (1,0).

Rörelseresultatet blev -64,1 miljoner kronor (-11,0).

Resultatet före skatt var -66,2 miljoner kronor (-40,3).

Resultatet efter skatt blev -66,0 miljoner kronor (-49,6).

Resultat per aktie hamnade på -1,92 kronor (-1,45).

Ingen utdelning föreslås (0).

Likvida medel uppgick till 504,1 miljoner kronor (505,3).

Zubsolv, med en rörelsemarginal överstigande 50 procent, har fortsatt varit ett starkt vinstbidrag. Trots en generikadominerad marknad har läkemedlet en stabil nettoförsäljning. Sammantaget har det dock gått trögare för företaget.

"Den totala marknadstillväxten fortsätter att vara svag jämfört med 2020, då covid-19 fortfarande har ett hårt grepp om samhället. Vi är optimistiska att både ett ökat fokus och mer uppmärksamhet kring opioidberoende kommer att fortsätta driva positiv marknadstillväxt, men på grund av pandemin är vi försiktiga i våra prognoser och tror att tillväxten under 2022 kommer att ligga runt 5-8 procent", kommenterar Nikolaj Sørensen, vd och koncernchef.

Sørensen blickar även framåt i vd-ordet.

"Det fjärde kvartalet var händelserikt och vi tog betydande steg för att bredda verksamheten. Medan Zubsolv fortsätter att ge ett värdefullt bidrag till vinsten och har potential att på sikt även öka försäljningen så är Orexos långsiktiga tillväxt beroende av vår förmåga att bredda vår produktportfölj av läkemedel och av en framgångsrik etablering av vårt nya affärsområde inom digitala behandlingar. 2021 var ett framgångsrikt år i fråga om att utöka vår utvecklingsplattform av läkemedel och vi förväntar oss att se intäkterna från digitala terapier växa under 2022."

Orexo, MkrQ4-2021Q4-2020Förändring
Nettoomsättning144,0159,2-9,5%
EBITDA-48,51,0
EBITDA-marginal0,6%
Rörelseresultat-64,1-11,0
Resultat före skatt-66,2-40,3
Nettoresultat-66,0-49,6
Resultat per aktie, kronor-1,92-1,45
Likvida medel504,1505,3-0,2%
Utdelning per aktie, kronor00


http://media.finwire.com/media/FWM006D663-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Orexo

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Orexo

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt