Pareto-analytiker: Life science-sektorn kan ta fart igen under sommaren

Nyhet

Pareto-analytiker: Life science-sektorn kan ta fart igen under sommaren

Pareto-analytikern Dan Akschuti tror att life science-sektorn kan ta fart igen under sommaren, även om det är viktigt att kolla på enskilda bolag. Analytikern med fokus på bioteknik och läkemedel ser stor uppsida i vissa life science-aktier på den svenska börsen, däribland Bioinvent som rusar över 14 procent på börsen efter en kraftigt höjd riktkurs från investmentbanken.

- Rent generellt har life science gått svagt i år. Det kan bero på att den presterade starkt under förra året, vilket har lett till vinsthemtagningar. Under det andra halvåret räknar vi med att det blir lite bättre för hälsovårdssektorn som helhet, säger Dan Akschuti.

Han pekar på att det kommer viktiga konferenser inom kort, däribland ASCO i juni.

- Det är alltid svårt att tala om sektorer än om enskilda bolag, men vi tror på ett fortsatt nyhetsflöde under sommaren. Det brukar komma viktig data i samband med dessa konferenser men också en del licensieringsaffärer och M&A.

Dan Akschuti ingår i ett analytikerteam på Pareto med särskilt fokus på dessa områden, tillsammans med Peter Östling och Christian Lee.

Under morgonen släppte de en uppdaterad analys på Bioinvent och Akschuti ser att läget för det Lund-baserade läkemedelsbolaget, som varit listat på Stockholmsbörsen sedan 2001, är annorlunda i dag jämfört med ett par år sedan.

- Problemet för många investerare som jag talat med är att Bioinvent har varit med väldigt länge och inte levererat. Om man tittar på bolag på ett sådant sätt så är det givetvis svårt för kursen att röra sig men jag tror det kommer ändras nu, säger analytikern efter att riktkursen skruvats upp till 115 kronor (75).

- En uppdatering har varit på gång en längre tid men vi har väntat på ett tillfälle när tydlig uppsida kan utlovas på tolv månaders sikt. Jag tror det kommer bli tydligt för marknaden nu att Bioinvent inte längre är ett forskningsbolag utan ett kliniskt läkemedelsbolag fullt ut med flera projekt i pipelinen.

Dan Akschuti ser Bioinvents forskningschef sedan 2014, Björn Frendéus, som en avgörande faktor för den operationella utvecklingen. Vd:n Martin Welschof som tillkom i början av 2018 anses även ha gjort ett bra jobb med att utveckla och bredda pipelinen.

- I slutändan handlar det ändå om att marknaden ser att läkemedelskandidaterna kommer nå marknaden vid någon tidpunkt. Den data de släppte i januari för BI-1206 inom Non-hodgkins lymfom var extremt lovande, menar life science-analytikern.

Är förväntningarna högt ställda nu på bolaget?

- Om man lägger ihop allt är aktien sannolikt rimligt värderad i dag. När initiala kliniska data kommer ut kan det dock gå fort, vilket vi såg i Mirati Therapeutics som fyrtiodubblats och har nu ett marknadsvärde på över 8 miljarder dollar, säger analytikern och fortsätter:

- Vi tycker det är ett bra läge att positionera sig inför sommaren när uppföljningsdata för BI-1206 kommer ut. Det kan vara starten på en kursresa för bolaget.

Pareto-analytikern ser andra köpvärda aktier på Stockholmsbörsen, däribland nyhetsaktuella Vicore Pharma som meddelade under morgonen att de ska tillsammans med Stockholmsbaserade Alex Therapeutics utveckla en digital terapi för patienter med idiopatisk lungfibros (IPF).

- Vicore Pharmas substans C21 har en unik verkningsmekanism och det finns ett stort behov av effektivare behandlingar för patienter som drabbats av IPF. De har även lovande data för återställande av lungfunktion vid covid-19 där jag tror det kommer finnas ett behov av terapier även efter pandemin. Vi ser att flera läkemedelsjättar positionerar sig inom detta fält, berättar analytikern.

Pareto har köprekommendation på Vicore Pharma med riktkurs 97 kronor, efter en kraftig höjning i slutet av mars. Aktien står i dag i runt 25 kronor.

Två andra aktier som analytikern lyfter fram är Xbrane Biopharma samt Biovica. Båda aktierna har rusat den senaste veckan, vilket analytikern menar är kopplat till positionering inför kommande kurstriggers.

Xbrane Biopharma väntas släppa viktig interimsdata inom kort från fas 3-studien Xplore med deras ledande biosimilar Xlucane. Pareto ser Xbrane som ett väldigt intressant case med hög uppsida utan den binära risken som vanligen existerar inom läkemedelssektorn. Riktkursen sedan en tid tillbaka lyder 157 kronor för aktien.

Biovica, som verkar inom cancerdiagnostik, är också nära att nå marknaden med sitt blodbaserade test Divitumtka.

- Det här caset stödjs av många ledande opinionsbildare (KOL). Faktum är att jag har aldrig sett så många sitta i ett advisory board för ett bolag i denna storlek, betonar analytikern.

- Båda aktierna har redan börjat röra på sig men vi ser att det finns mycket potential kvar i båda namnen.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda nyhetsuppslagen från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar.

Nyhets- och aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser – smidigt va?

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev