Pareto-analytiker: Life science-sektorn kan ta fart igen under sommaren
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Pareto-analytiker: Life science-sektorn kan ta fart igen under sommaren

Pareto-analytikern Dan Akschuti tror att life science-sektorn kan ta fart igen under sommaren, även om det är viktigt att kolla på enskilda bolag. Analytikern med fokus på bioteknik och läkemedel ser stor uppsida i vissa life science-aktier på den svenska börsen, däribland Bioinvent som rusar över 14 procent på börsen efter en kraftigt höjd riktkurs från investmentbanken.

- Rent generellt har life science gått svagt i år. Det kan bero på att den presterade starkt under förra året, vilket har lett till vinsthemtagningar. Under det andra halvåret räknar vi med att det blir lite bättre för hälsovårdssektorn som helhet, säger Dan Akschuti.

Han pekar på att det kommer viktiga konferenser inom kort, däribland ASCO i juni.

- Det är alltid svårt att tala om sektorer än om enskilda bolag, men vi tror på ett fortsatt nyhetsflöde under sommaren. Det brukar komma viktig data i samband med dessa konferenser men också en del licensieringsaffärer och M&A.

Dan Akschuti ingår i ett analytikerteam på Pareto med särskilt fokus på dessa områden, tillsammans med Peter Östling och Christian Lee.

Under morgonen släppte de en uppdaterad analys på Bioinvent och Akschuti ser att läget för det Lund-baserade läkemedelsbolaget, som varit listat på Stockholmsbörsen sedan 2001, är annorlunda i dag jämfört med ett par år sedan.

- Problemet för många investerare som jag talat med är att Bioinvent har varit med väldigt länge och inte levererat. Om man tittar på bolag på ett sådant sätt så är det givetvis svårt för kursen att röra sig men jag tror det kommer ändras nu, säger analytikern efter att riktkursen skruvats upp till 115 kronor (75).

- En uppdatering har varit på gång en längre tid men vi har väntat på ett tillfälle när tydlig uppsida kan utlovas på tolv månaders sikt. Jag tror det kommer bli tydligt för marknaden nu att Bioinvent inte längre är ett forskningsbolag utan ett kliniskt läkemedelsbolag fullt ut med flera projekt i pipelinen.

Dan Akschuti ser Bioinvents forskningschef sedan 2014, Björn Frendéus, som en avgörande faktor för den operationella utvecklingen. Vd:n Martin Welschof som tillkom i början av 2018 anses även ha gjort ett bra jobb med att utveckla och bredda pipelinen.

- I slutändan handlar det ändå om att marknaden ser att läkemedelskandidaterna kommer nå marknaden vid någon tidpunkt. Den data de släppte i januari för BI-1206 inom Non-hodgkins lymfom var extremt lovande, menar life science-analytikern.

Är förväntningarna högt ställda nu på bolaget?

- Om man lägger ihop allt är aktien sannolikt rimligt värderad i dag. När initiala kliniska data kommer ut kan det dock gå fort, vilket vi såg i Mirati Therapeutics som fyrtiodubblats och har nu ett marknadsvärde på över 8 miljarder dollar, säger analytikern och fortsätter:

- Vi tycker det är ett bra läge att positionera sig inför sommaren när uppföljningsdata för BI-1206 kommer ut. Det kan vara starten på en kursresa för bolaget.

Pareto-analytikern ser andra köpvärda aktier på Stockholmsbörsen, däribland nyhetsaktuella Vicore Pharma som meddelade under morgonen att de ska tillsammans med Stockholmsbaserade Alex Therapeutics utveckla en digital terapi för patienter med idiopatisk lungfibros (IPF).

- Vicore Pharmas substans C21 har en unik verkningsmekanism och det finns ett stort behov av effektivare behandlingar för patienter som drabbats av IPF. De har även lovande data för återställande av lungfunktion vid covid-19 där jag tror det kommer finnas ett behov av terapier även efter pandemin. Vi ser att flera läkemedelsjättar positionerar sig inom detta fält, berättar analytikern.

Pareto har köprekommendation på Vicore Pharma med riktkurs 97 kronor, efter en kraftig höjning i slutet av mars. Aktien står i dag i runt 25 kronor.

Två andra aktier som analytikern lyfter fram är Xbrane Biopharma samt Biovica. Båda aktierna har rusat den senaste veckan, vilket analytikern menar är kopplat till positionering inför kommande kurstriggers.

Xbrane Biopharma väntas släppa viktig interimsdata inom kort från fas 3-studien Xplore med deras ledande biosimilar Xlucane. Pareto ser Xbrane som ett väldigt intressant case med hög uppsida utan den binära risken som vanligen existerar inom läkemedelssektorn. Riktkursen sedan en tid tillbaka lyder 157 kronor för aktien.

Biovica, som verkar inom cancerdiagnostik, är också nära att nå marknaden med sitt blodbaserade test Divitumtka.

- Det här caset stödjs av många ledande opinionsbildare (KOL). Faktum är att jag har aldrig sett så många sitta i ett advisory board för ett bolag i denna storlek, betonar analytikern.

- Båda aktierna har redan börjat röra på sig men vi ser att det finns mycket potential kvar i båda namnen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Bioinvent

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.