Peckas Naturodlingar blir systemleverantör av akvaponisystem på den svenska marknaden

Nyhet

Peckas Naturodlingar blir systemleverantör av akvaponisystem på den svenska marknaden

Fisk- och grönsaksodlingsbolaget Peckas Naturodlingar tar steget och blir systemleverantör genom systemkonceptet Peckas Compact. Konceptet innebär att kompletta akvaponisystem för lokal produktion av fisk och grönsaker kommer att erbjudas på den svenska marknaden. Det framgår av ett pressmeddelande.

Systemen kan skräddarsys till att producera flera olika sorters grönsaker och ett antal fiskarter. Genom en affärsmodell som säkerställer intäkter på kort och lång sikt bedöms denna modell ha potential att bli mycket lönsam. I samband med detta anpassas anläggningen i Härnösand till att även producera gurka, paprika och lax samt att bli ett centrum för vidare utveckling av tekniska lösningar inom akvaponi.

De grönsaker som produceras i Härnösand kommer fortsättningsvis att i första hand säljas på den lokala marknaden i närområdet. Detta upplägg möjliggör effektivare flöden och processer samt reducerar kostnaderna för distribution och försäljning, vilket kommer medföra en positiv kassaflödeseffekt.

Försäljningen av Peckas Compact riktar sig i första hand till dagligvaruhandeln vilket utgör en miljardmarknad bara i Sverige för denna typ av system. Det första systemet som utvecklas är på 1 200 kvadratmeter och har kapacitet att producera upp till 100 ton grönsaker och 10 ton fisk per år. Systemen kommer att säljas genom en franchisemodell som säkerställer att tekniken stannar inom företaget och samtidigt inbringar kort- och långsiktiga intäkter.

- Jag ser mycket stor potential för denna typ av kompakta system som dessutom går att integrera i urbana miljöer. Med dessa system tar vi "urban farming" till nya nivåer och flyttar även in proteinproduktionen nära konsumenterna. Denna typ av produktion tror jag är en del i framtidens livsmedelproduktion då den helt tar bort behovet av transport av produkterna och samtidigt producerar livsmedel på att hållbart vis. Vi har redan flera intressenter och räknar med att inom kort inleda förstudier tillsammans med potentiella köpare, säger Peckas Naturodlingars vd Mattias Gemborg.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyheter om Peckas Naturodlingar

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Om aktien Peckas Naturodlingar

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev