Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Premium

Premium Snacks minskade vinsten i tredje kvartalet, Exotic Snacks fortsätter ha det tufft (uppdatering)

(Uppdatering avser prognos)

Chipstillverkaren Premium Snacks redovisar en något högre omsättning under tredje kvartalet. Vinsten blev lägre under perioden. Bolaget sänker sin omsättningsprognos för helåret.

Omsättningen steg 0,7 procent till 82,0 miljoner kronor (81,4). Utvecklingen var blandad med en ökad försäljning i juli, följt av minskningar i augusti och september.

"Exotic Snacks lösviktskoncept redovisar inte den återhämtning i kvartalet som förväntats. Förväntan om en återhämtning under kvartalet baserades bl. a. på den gradvisa återhämtningen i marknaden under tredje kvartalet föregående år innan den andra vågen av corona bröt ut under oktober 2020", säger vd Anna Wallin Krasse.

Samtidigt fortsätter Gårdchips att utvecklas starkt och har tagit marknadsandelar i kategorin premiumchips.

Också exporten har gått starkt med en tillväxt på 22 procent drivet av Gårdschips försäljning på marknaderna Tyskland och Danmark, enligt Anna Wallin Krasse.

Ebitda-resultat blev 6,0 miljoner kronor (5,9), med en ebitda-marginal på 7,3 procent (7,2).

Rörelseresultatet blev 3,4 miljoner kronor (3,6), med en rörelsemarginal på 4,1 procent (4,4).

Resultatet före skatt var 2,6 miljoner kronor (2,9).

Resultatet efter skatt blev 2,3 miljoner kronor (2,2), en ökning med 4,5 procent mot föregående år.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 8,8 miljoner kronor (9,3).

"Kortsiktigt finns mycket att adressera och hantera. Konsekvenserna och efterdyningarna av coronapandemin är fortfarande svåra att uppskatta. På kort sikt måste högre råvarupriser, ökade fraktkostnader och högre kostnader för insatsvaror hanteras. Pandemin har inte bara påverkat inställningen till vad som kan tas för givet i livet utan har också påverkat förutsättningarna i varuförsörjningskedjan", säger Anna Wallin Krasse.

Bolaget upprepar sin helårsprognos för ebitda på minst 20 miljoner kronor, samtidigt som omsättningen väntas nu bli strax under tidigare lämnad prognos på 330 miljoner kronor för samma period.

Premium Snacks, MkrQ3-2021Q3-2020Förändring
Nettoomsättning82,081,40,7%
EBITDA6,05,91,7%
EBITDA-marginal7,3%7,2%
Rörelseresultat3,43,6-5,6%
Rörelsemarginal4,1%4,4%
Resultat före skatt2,62,9-10,3%
Nettoresultat2,32,24,5%
Kassaflöde från löpande verksamhet8,89,3-5,4%


http://media.finwire.com/media/FWS006A389-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Premium Snacks

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Premium Snacks

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt