Qualcomm och SSW Partners förvärvar Veoneer för 37 dollar per aktie

Nyhet

Qualcomm

Qualcomm och SSW Partners förvärvar Veoneer för 37 dollar per aktie

Qualcomm och investeringsbolaget SSW Partners har ingått ett slutgiltigt avtal om att förvärva fordonsteknikbolaget Veoneer för 37 dollar per aktie i kontanter. Det värderar Veoneer till 4,5 miljarder dollar, enligt ett pressmeddelande.

Budet som är i linje med ett tidigare icke-bindande bud innebär att Veoneer har ställt in extra bolagsstämman den 19 oktober och det tidigare förvärvsavtalet med Magna slopas därmed.

Den nu aktuella transaktionen innebär att SSW Partners förvärvar samtliga aktier i Veoneer och därefter säljer Arriver-verksamheten till Qualcomm och behåller Veoneers Tier-1-leverantörsverksamhet. SSW ska verka för att Veoneers befintliga affärsplan fullföljs och för att hitta starka långsiktiga strategiska partners för affärsområdena Restraint Control Systems (RCS) och Aktiv Säkerhet.

Qualcomm har sedan tidigare ett samarbete med Arriver.

"Qualcomm är den naturliga ägaren till Arriver. Genom att integrera verksamheterna ökar Qualcomm sin förmåga att leverera en ledande och horisontell ADAS-lösning som en del av sin digitala chassiplattform," säger Qualcomms vd Cristiano Amon.

Samtidigt konstaterar Veoneers ordförande Jan Carlson att transaktionen är mer förmånlig för aktieägarna än det tidigare budet från kanadensiska Magna.

"Den ger också vårt Arriver-team attraktiva möjligheter på Qualcomm och gör det möjligt för våra andra verksamheter att hitta långsiktiga strategiska partners så de kan fortsätta utvecklas", säger Jan Carlson.

Transaktionen har godkänts av Qualcomms och Veoneers styrelse men är villkorad av att aktieägarna i Veoneer säger ja. Affären förväntas slutföras under 2022.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tycker vi att du ska spana in SAVR då du betalar 30-50% mindre i avgifter hos dem. En annan mäklare som erbjuder courtagefri aktiehandel är eToro - se vårt test av eToro här.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi bytte själva till Hedvig och sparar 2 436 kr per år i utgifter, jämför gärna själv på webben.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev