Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Redwood arbetar fortsatt med sin strategiska översyn - vd

Forskningsbolaget Redwood, som under våren noterades på First North efter byte från Spotlight, arbetar vidare med produkterna RP101 och RP501 samt gör även en strategisk genomgång av dessa. Det säger vd Martin Vidaeus i en intervju med Finwire.

Stockholmsbolagets forskning och utveckling cirkulerar kring problemet med torra ögon, och inom detta område har företaget tagit fram två produktkandidater, RP101 och RP501.

RP101 riktar sig mot specifika underliggande biologiska mekanismer av DED, som är torra ögon, hos den tänkta patientgruppen och ökar produktionen av tårvätska hos dessa. Det kan om allt går vägen bli den första hormonbehandlingen av torra ögon som erbjuds för kvinnor efter klimakteriet och som lider av kroniska, måttliga till svåra problem med torra ögon.

Patientpopulationen bedöms vara tio miljoner fördelat på USA och Europa. RP101 använder sig av en slow release plattform, Intelligel, som den aktiva substansen är löst i. RP501 är en produkt baserad på enbart plattformen Intelligel som är under utveckling för både män och kvinnor i alla åldrar som lider av milda former av torra ögon.

Nästa utvecklingssteg för RP101 är att genomföra en fas III-studie. Det är det sista steget innan en läkemedelsprodukt kan bli godkänd för försäljning. Fas III-studier är stora och kostsamma. RP501 är annorlunda då det klassificeras som en medicinteknisk produkt. Det innebär att vägen till marknaden är betydligt kortare och billigare.

"För båda våra produkter tittar vi nu på flera olika strategiska alternativ - vi licensierar ut, vi tar in en partner, vi säljer hela Redwood eller vi tar projekten vidare i egen regi", säger Martin Vidaeus. På en fråga hur länge den strategiska översynen skall pågå blir svaret kortfattat.

"Vi har inte satt en deadline för när den här processen skall vara klar. Alla alternativ ses över strukturerat och därefter kommer vi att uppdatera marknaden", säger Vidaeus.

Vidaeus betonar också att vissa processer idag tar längre tid än vad gjort tidigare i och med pandemin.

RP101 har också flera år kvar innan det kan bli en godkänd produkt.

"Konservativt räknat så tar det fyra år innan en produkt i samma utvecklingsfas som RP101 är klar. Om alla processer går fort kan det ta kortare tid, men det är såklart mycket osäkerhet i detta. I och med att det är myndigheter, potentiella partners och kliniska center som är delaktiga i fas III-studien så är det många faktorer som ligger utanför Redwoods kontroll", säger Martin Vidaeus.

"Naturligtvis ökar värdet på denna produkt ju längre vi driver utvecklingen och risken blir dessutom mindre för en möjlig köpare. Detta är något vi väger in i det strategiska arbetet", fortsätter han.

RP 501 har en snabbare plan.

"För RP 501 planerar vi att genomföra en klinisk studie samt på sikt erhålla ett europeiskt godkännande för produkten. När dessa processer kan vara på plats kan via inte prognostisera. Men processen är väsentligt billigare och kortare än för ett läkemedel. Innan en möjlig försäljning måste produkten registreras som en medicinteknisk produkt och den måste också erhålla en CE-märkning", säger Redwood-chefen.

Flera stora bolag är aktiva inom området för torra ögon och Vidaeus pekar här på bjässar såsom schweiziska Novartis och amerikansk Allergan. Han tycker att det kan vara naturligt att företaget hittar en strukturell lösning som omfattar båda företagens produkter men säger samtidigt att bolaget är öppet för ett flertal olika scenarier.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Redwood Pharma

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Redwood Pharma

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt