Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Rio

Rio Tinto bättre än väntat, föreslår rekordhög utdelning

Gruvjätten Rio Tinto rapporterar en ökning av den jämförbara nettovinsten till 12,45 miljarder dollar under 2020 (10,37).

Utfallet är också bättre än väntade 12,02 miljarder dollar enligt en sammanställning av Refinitiv. Vanliga nettoresultatet blev 9,77 miljarder dollar (8,01).

Intäkterna steg med tre procent till 44,61 miljarder dollar (43,16).

Justerat ebitda uppgick till 23,90 miljarder dollar (21,2).

Bolagets resultat är det starkaste sedan 2011 och beror på att järnmalmspriserna skjutit upp i höjden på stark efterfrågan från toppkunden Kina. Den asiatiska stornationen har under pandemin valt att satsa rejält på infrastrukturen.

Mot bakgrund av det starka resultatet föreslår Rio Tinto en rekordhög utdelning på 3,09 dollar per aktie (2,31), plus en extrautdelning på 0,93 dollar per aktie.

På tisdagen rapporterade rivalen BHP Group sitt bästa halvårsresultat på sju år och föreslog en rekordhög utdelning. BHP räknar med fortsatt stark efterfrågan från Kina under 2021.

Rio Tinto, BUSD2 0202 019Förändring
Nettoomsättning44,6143,163,4%
EBITDA, justerat23,9021,2012,7%
EBITDA-marginal, justerad53,6%49,1%
Nettoresultat9,778,0122,0%
Utdelning per aktie, USD4,022,3174,0%


http://media.finwire.com/media/FWM005A97F-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Rio Tinto

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Rio Tinto

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt