SAS redovisar ännu ett kvartal med miljardförluster (uppdaterad)

Nyhet

{newsItem.title}

SAS redovisar ännu ett kvartal med miljardförluster (uppdaterad)

(Lägger till mer information)

Flygbolaget SAS fortsätter att tyngas av den rådande pandemin och redovisar ännu ett kvartal med rejält omsättningstapp och miljardförluster.

"Pandemin fortsätter att kraftigt påverka hela flygbranschen negativt. Ökad smittspridning har lett till striktare reserestriktioner, vilket minskat efterfrågan under kvartalet och bromsat återhämtningen för resebranschen som helhet. Utvecklingen av vaccin och vaccinationsprogram ger dock förhoppningar om lättade restriktioner och ett ökat resande framåt sommaren 2021", kommenterar vd Rickard Gustafsson, som under kvartalet meddelade att han lämnar bolaget i sommar.

Omsättningen sjönk 76,5 procent till 2 282 miljoner kronor (9 707).

Rörelseresultatet blev -2 171 miljoner kronor (-767).

Resultatet före skatt var -1 936 miljoner kronor (-1 087).

Resultatet efter skatt blev -2 050 miljoner kronor (-861).

Resultat per aktie hamnade på -0,28 kronor (-2,33).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -4 937 miljoner kronor (555).

Som planerat har SAS kraftsamlat för att säkerställa återbetalning till kunder
för inställda resor, vilket uppgår till 2,1 miljarder kronor under kvartalet, skriver bolaget i rapporten.

"Vi har dessutom haft engångsutbetalningar uppgående till cirka 0,7 miljarder kronor avseende framskjutna betalningar från 2020 samt genomförd omstrukturering. För att stärka likviditeten ytterligare i vår säsongsmässigt svagaste period, har SAS utnyttjat en kreditfacilitet uppgående till 1,5 miljarder norska kronor, till 100 procent garanterad av Garantiinstituttet for eksportkreditt, GIEK", uppger vd.

SAS, MkrQ1-2020/2021Q1-2019/2020Förändring
Nettoomsättning2 2829 707-76,5%
Rörelseresultat-2 171-767
Resultat före skatt-1 936-1 087
Nettoresultat-2 050-861
Resultat per aktie, kronor-0,28-2,33
Kassaflöde från löpande verksamhet-4 937555


http://media.finwire.com/media/FWM005B1F7-table-1

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev