Nyhet

Saxlund träffar finansieringsavtal med Gabrielsson Invest och Trention

Saxlund Group har träffat ett finansieringsavtal med sin största ägare Gabrielsson Invest och med Trention om att genomföra en kapitalisering för att säkerställa den kraftiga tillväxten som förväntas. Finansieringslösningen är på 105 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Kapitaliseringen kommer att ske i två steg:

1) En fullt garanterad företrädesemission på 85 miljoner kronor där huvudgaranterna kommer att vara Trention och Gabrielsson Invest. Emissionen sker i form av units där varje unit består av en ny aktie och en teckningsoption. För teckning av fyra units erfordras fem befintliga aktier. Emissionskursen är 0,32 kronor per unit. Teckningsoptionerna kan utnyttjas för nyteckning av aktier till och med den 31 december 2022. Lösenkurs vid nyteckning är 1 krona.

Trentions andel av garantin kommer att uppgå till maximalt 27 miljoner kronor.

2) Ett kredit- och garantiavtal på 20 miljoner kronor.

"Bakgrunden till avtalet är att Saxlund har lidit av sin svaga finansiella ställning som orsakats av dels marknadsomställningen dels omstruktureringen som bolaget har genomfört de senaste 18 månaderna. Omstruktureringen har varit framgångsrik vilket bland annat lett till att orderingången har utvecklats positivt på samtliga marknader (trots Cov-19) och på kärnprodukterna. Även effektiviteten har förbättrats med ett bättre rörelseresultat från kvartal till kvartal. Den nya finansieringen säkerställer en stark kontinuerlig utveckling i en marknad där tillväxten förväntas vara tvåsiffrig procentuellt. Den nya finansieringen kommer också framgent att resultera i ett räntenetto som i det närmaste kommer att vara noll", skriver bolaget.

Styrelsen i Saxlund har beslutat att kalla aktieägarna till en extra bolagsstämma för att besluta om nyemissionen.

"Jag är mycket glad över detta finansieringsavtal som säkerställer den fortsatta utvecklingen i bolaget. Det i kombination med att vi sänkt kostnaderna med 34 miljoner kronor i årstakt gör att vi har ett utomordentligt läge framöver", säger vd Stefan Wallerman i en kommentar.

Han fortsätter:

"Det finns en stor potential för bolaget att kraftigt öka intäkterna i paritet med marknadstillväxten. Flera mycket positiva indikatorer, bland annat lagen om återvinning av fosfor och krav på grön energitillverkning kommer att gynna marknaderna där vi finns. EUs omställningsstöd på 750 miljarder euro och Sveriges fokus på grön omställning kommer att öka investeringstakten markant".

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt