Sedana Medical ökar omsättning men minskar rörelseresultat under fjärde kvartalet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Sedana Medical ökar omsättning men minskar rörelseresultat under fjärde kvartalet

Sedana

Medicinteknikbolaget Sedana Medical redovisar ökande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten ökade.

Omsättningen steg 128,9 procent till 46 miljoner kronor (20,1).

Bruttovinsten blev 29,9 miljoner kronor (13), med en bruttovinstmarginal på 65,0 procent (64,7).

Ebitda-resultat blev -4,8 miljoner kronor (-4,0).

Rörelseresultatet blev -6,9 miljoner kronor (-5,0).

Resultatet före skatt var -9,8 miljoner kronor (-7,7).

Resultatet efter skatt blev -11,1 miljoner kronor (-6,7).

Resultat per aktie hamnade på -0,48 kronor (-0,30).

Likvida medel uppgick till 376,2 miljoner kronor (464,6).

"Det fjärde kvartalet präglades av ett intensivt arbete, dels med lanseringsaktiviteter inför lanseringen av Sedaconda i Europa under andra halvåret 2021, dels med förberedelser inför våra kommande fas III-studier i USA", skriver avgående vd Christer Ahlberg i rapporten.

Han fortsätter.

"Covid-19 pandemin sätter stark prägel på hela vår verksamhet eftersom IVA-sedering är just den behandling som svårt sjuka covid-19 patienter många gånger behöver. Eftersom vår behandling leder till potentiellt färre biverkningar och bättre syreupptag i lungorna, har efterfrågan på AnaConDa och dess tillbehör varit stark under året. En ytterligare bidragande orsak till den starka efterfrågan är att behandlingen bidrar till ökad patientkapacitet på IVA vilket varit viktigt under pandemin."

Försäljningen ökade med 129 procent, och 137 procent rensat för valutaeffekter.

"Vi tolkar detta som att det initiala försäljningstrycket på grund av pandemin återigen har ökat på grund av en andra våg med ökat antal covid-19 patienter på intensivvårdsklinikerna, men också att klinikerna, inklusive de nya, fortsätter att använda vår behandling för andra patienter än just covid-19 patienter. Vi ser också en ökning av efterfrågan i nya regioner som till exempel Central- och Sydamerika som följd av deras svåra covid-19 situation", uppger Sedana Medical-chefen.

Sedaconda-studien kommer att presenteras i sin helhet i en vetenskaplig tidskrift under året.

Sedana Medical har också lämnat in en ansökan om godkännande i 15 av EU:s medlemsländer inklusive Norge. Om allt går som det skall räknar företaget med ett godkännande under det andra halvåret 2021. Efter det kan bolaget lämna in ytterligare ansökan för en andra grupp EU-länder. Normalt tar det sex månader att få den andra gruppen godkänd. Ett europeiskt godkännande skulle hjälpa bolaget i sina kommande processer i andra länder. Ansökningar har skickats in till Schweiz och Storbritannien.

"När vi nu närmar oss kommersialisering i Europa har vårt arbete koncentrerats till lanseringsaktiviteter i Europa medan vårt arbete i USA också har intensifierats, fast kring förberedelser inför fas III-studier. Vi arbetar för att kunna lämna in en IND-ansökan (Investigational New Drug) under sommaren 2021 för att få tillstånd att starta studierna. Ett IND-godkännande förutsätter att de påbörjade toxikologiska studierna är klara. Det är därför glädjande att kunna konstatera att dessa studier har gått framåt i god takt och enligt plan. Beroende på hur pandemin utvecklas räknar vi med att kunna erhålla ett IND-godkännande under sommaren för att kunna inkludera första patient i vardera studie under andra halvåret 2021", uppger Ahlberg.

Sedana Medical, MkrQ4-2020Q4-2019Förändring
Nettoomsättning4620,1128,9%
Bruttoresultat29,913130,0%
Bruttoresultatmarginal65,0%64,7%
EBITDA-4,8-4,0
Rörelseresultat-6,9-5,0
Resultat före skatt-9,8-7,7
Nettoresultat-11,1-6,7
Resultat per aktie, kronor-0,48-0,30
Likvida medel376,2464,6-19,0%


http://media.finwire.com/media/FWS005B1C6-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Sedana Medical

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Sedana Medical

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.