Semcon minskar omsättning och resultat - fortsatt god tillväxt inom life science och offentlig sektor

Nyhet

{newsItem.title}

Semcon minskar omsättning och resultat - fortsatt god tillväxt inom life science och offentlig sektor

Teknikkonsulten Semcon redovisar minskande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten minskade.

Omsättningen sjönk 14,9 procent till 418 miljoner kronor (491). Omsättningen påverkades som väntat av genomförda omstruktureringar under 2020.

Försäljningen till fordons-och industrikunderna har minskat medan försäljningen inom life science och offentlig sektor visat fortsatt tillväxt.

Rörelseresultatet blev 46 miljoner kronor (50), med en rörelsemarginal på 11,0 procent (10,2).

Resultatet före skatt var 44,7 miljoner kronor (49).

Resultatet efter skatt blev 34 miljoner kronor (38), en minskning med 10,5 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 1,96 kronor (2,14), vilket innebär en minskning med 8,4 procent mot föregående år.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 68,9 miljoner kronor (62,9).

"Trenden från det andra halvåret 2020 håller i sig. Efterfrågan på hållbar teknik ökar successivt och vi har nu avslutat ytterligare ett kvartal med både hög lönsamhet och starkt kassaflöde", skriver koncernchefen Markus Granlund i rapporten.

De strategiska förändringarna som gjorts syns i kvartalet genom ökad tillväxt inom life science och digitala tjänster, där Granlund anser att bolaget är väl positionerat för fortsatt tillväxt framöver.

Semcon, MkrQ1-2021Q1-2020Förändring
Nettoomsättning418491-14,9%
Rörelseresultat4650-8,0%
Rörelsemarginal11,0%10,2%
Resultat före skatt44,749-8,8%
Nettoresultat3438-10,5%
Resultat per aktie, kronor1,962,14-8,4%
Kassaflöde från löpande verksamhet68,962,99,5%


http://media.finwire.com/media/FWM005EA0E-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda nyhetsuppslagen från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar.

Nyhets- och aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser – smidigt va?

Nyheter om Semcon

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Semcon

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev