Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Simplicity Företagsobligationer A ökade 1,72 procent i augusti - fastighet och transport bland de nya obligationerna

Fonden Simplicity Företagsobligationer A steg 1,72 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden minskat 2,19 procent. Det framgår av en månadsrapport.

De internationella aktiemarknaderna hade en stark utveckling under månaden samtidigt som de långa obligationsräntorna steg.

I sitt tal under den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole meddelade Fed-chefen, Jerome Powell att Feds mål är att inflationen skall uppgå till två procent över tid. Detta innebär enligt förvaltaren att Fed kommer acceptera en period med högre inflation än målet om detta sker efter en tid av lägre inflation, vilket är fallet just nu. Förvaltarna kommenterar.

"I praktiken betyder detta att Fed signalerar att räntorna kommer vara låga i närtid även om inflationen skulle ta fart. Även i Sverige har olika företrädare för Riksbanken indikerat att inflationen kan få skjuta över målet utan att det behöver föranleda någon åtgärd i form av till exempel en höjning av styrräntan. Riksbanken fortsatte med sina köp av företagscertifikat under månaden och meddelade också att de har anställt en person som skall ansvara för handeln med företagsobligationer. I protokollet från den europeiska centralbanken, ECB:s, möte i juli lyfte direktionsmedlemmarna fram vikten av att ha god flexibilitet i sitt tillgångsköpsprogram för att kunna hantera oförutsedda händelser."

Kreditmarknaderna fortsatte utvecklas väl och för obligationer med hög kreditrating är kreditspreadarna i många fall tillbaka på samma nivåer som innan corona-krisen.

"Obligationer med kreditbetyg om BBB+ eller lägre har dock inte återhämtat sig fullt ut vilket inneburit ett ökat intresse från marknaden för detta segment då investerare letat efter investeringar med högre yield. Flygbolaget SAS presenterade ett nytt förslag till refinansiering vilket bland annat innehöll mer förmånliga villkor för obligationsägarna något som fick kurserna på bolagets obligationer att stiga kraftigt. Simplicity har deltagit i den grupp av obligationsägare som har drivit förhandlingarna med bolaget och står därmed bakom förslaget som av allt att döma verkar gå igenom. Återförsäkringsbolaget Sirius meddelade att de har kommit överens om en sammanslagning med branschkollegan Third Point Reinsurance vilket kommer ta bort den osäkerhet som varit kring ägarsituationen i Sirius. Även detta besked togs emot positivt av marknaden."

I primärmarknaden tog aktiviteten fart ordentligt under månadens andra hälft och ett stort antal bolag valde att ge ut nya obligationer. Simplicity deltog bland annat i emissioner i fastighetsbolagen, K2A, Svensk Fastighetsfinansiering och Intea samt i transportföretaget Wallenius Wilhelmsen.

Fonden gynnades under månaden av sjunkande kreditspreadar och av en stark utveckling i vissa enskilda obligationer som till exempel SAS och Sirius.

Yield efter avgifter ligger per månadsskiftet på 2,50 till 2,60 procent

Simplicity Företagsobligationer A, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent1,72
Fond i år, förändring i procent-2,19

Love Josefsson
love@finwire.se, 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt