Sinch, G5 och Boozt bästa aktier 2020 på Nasdaq Stockholm, Rizzo och Oscar Properties sämsta aktier

Nyhet

Sinch, G5 och Boozt bästa aktier 2020 på Nasdaq Stockholm, Rizzo och Oscar Properties sämsta aktier

Börsåret 2020 bjöd på hög dramatik och stora kursrörelser åt bägge håll, vilket utlöstes av coronapandemin. När året avslutats visade index på uppgångar. Det smala OMXS30-index, som består av 30 storbolagsaktier och som exkluderar utdelningar, steg med 5,8 procent.

Det bredare SIX Generalindex, som omfattar alla aktier på Stockholmsbörsen men exkluderar utdelningar, ökade med 13,2 procent. SIX Return Index, som inkluderar utdelningar, klättrade 14,8 procent. Differensen mellan de två sista indexen indikerar att direktavkastningen på Stockholmsbörsen hamnade på knappt 1,7 procent, vilket är historiskt låg. De fyra storbankerna, H&M och Volvo var bara några tungviktare som inte lämnade någon utdelning under 2020.

Frågan är då vilka aktier som gick då bäst och sämst på Stockholmsbörsen, Nasdaq Stockholms huvudlista, under 2020. Finwire har i nyårshelgen granskat kurslistorna och utfallet visar att fem bolag på Nasdaq Stockholm noterade kursrallyn på 200 procent eller mer.

Bästa aktien var kommunikationstjänstbolaget Sinch med en uppgång på 368 procent, följt av spelutvecklaren G5 Entertainment som steg 300 procent. Trea blev e-handelsbolaget Boozt med en ökning på 252 procent, följt av forskningsbolaget Cantargia med 218 procent och e-handelsbolaget BHG Group som steg 206 procent samt live kasinoutvecklaren Evolution Evolution och diagnostikbolaget Q-linea som bägge klättrade 196 procent.

Bästa aktier 2020

BolagFörändring procent
Sinch368
G5 Entertainment300
Boozt252
Cantargia218
BHG Group206
Evolution196
Q-linea196
Hansa Biopharma187
Stockwik182
Cellink181
Lime Technologies178
Studsvik175


Det finns även en förlorarlista där humöret hos aktieägarna inte är lika glatt. Tio bolag på Nasdaq Stockholm noterade kursfall på 50 procent eller mer. Sämsta aktien var sko- och accessoarbolaget Rizzo Group med ett kursras på 81 procent följt av bolagsutvecklaren Oscar Properties som föll 69 procent. Medicinteknikbolaget Irras och läkemedelsutvecklingsbolaget Egetis Therapeutics sjönk bägge med 62 procent och Nöjesbolaget Moment Group tappade 61 procent.

Sämsta aktier 2020

BolagFörändring procent
Rizzo Group-81
Oscar Properties-69
Irras-62
Egetis Therapeutics-62
Moment Group-61
IPC-56
SAS-56
Moberg Pharma-55
Scandic Hotels-53
Enquest-50

Siffrorna är hämtade från Millistream. Siffrorna inkluderar inte utdelning men justerade för företrädesemissioner och inlösen.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev