Sinch, G5 och Boozt bästa aktier 2020 på Nasdaq Stockholm, Rizzo och Oscar Properties sämsta aktier

Nyhet

Sinch, G5 och Boozt bästa aktier 2020 på Nasdaq Stockholm, Rizzo och Oscar Properties sämsta aktier

Börsåret 2020 bjöd på hög dramatik och stora kursrörelser åt bägge håll, vilket utlöstes av coronapandemin. När året avslutats visade index på uppgångar. Det smala OMXS30-index, som består av 30 storbolagsaktier och som exkluderar utdelningar, steg med 5,8 procent.

Det bredare SIX Generalindex, som omfattar alla aktier på Stockholmsbörsen men exkluderar utdelningar, ökade med 13,2 procent. SIX Return Index, som inkluderar utdelningar, klättrade 14,8 procent. Differensen mellan de två sista indexen indikerar att direktavkastningen på Stockholmsbörsen hamnade på knappt 1,7 procent, vilket är historiskt låg. De fyra storbankerna, H&M och Volvo var bara några tungviktare som inte lämnade någon utdelning under 2020.

Frågan är då vilka aktier som gick då bäst och sämst på Stockholmsbörsen, Nasdaq Stockholms huvudlista, under 2020. Finwire har i nyårshelgen granskat kurslistorna och utfallet visar att fem bolag på Nasdaq Stockholm noterade kursrallyn på 200 procent eller mer.

Bästa aktien var kommunikationstjänstbolaget Sinch med en uppgång på 368 procent, följt av spelutvecklaren G5 Entertainment som steg 300 procent. Trea blev e-handelsbolaget Boozt med en ökning på 252 procent, följt av forskningsbolaget Cantargia med 218 procent och e-handelsbolaget BHG Group som steg 206 procent samt live kasinoutvecklaren Evolution Evolution och diagnostikbolaget Q-linea som bägge klättrade 196 procent.

Bästa aktier 2020

BolagFörändring procent
Sinch368
G5 Entertainment300
Boozt252
Cantargia218
BHG Group206
Evolution196
Q-linea196
Hansa Biopharma187
Stockwik182
Cellink181
Lime Technologies178
Studsvik175


Det finns även en förlorarlista där humöret hos aktieägarna inte är lika glatt. Tio bolag på Nasdaq Stockholm noterade kursfall på 50 procent eller mer. Sämsta aktien var sko- och accessoarbolaget Rizzo Group med ett kursras på 81 procent följt av bolagsutvecklaren Oscar Properties som föll 69 procent. Medicinteknikbolaget Irras och läkemedelsutvecklingsbolaget Egetis Therapeutics sjönk bägge med 62 procent och Nöjesbolaget Moment Group tappade 61 procent.

Sämsta aktier 2020

BolagFörändring procent
Rizzo Group-81
Oscar Properties-69
Irras-62
Egetis Therapeutics-62
Moment Group-61
IPC-56
SAS-56
Moberg Pharma-55
Scandic Hotels-53
Enquest-50

Siffrorna är hämtade från Millistream. Siffrorna inkluderar inte utdelning men justerade för företrädesemissioner och inlösen.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev