Spago Nanomedical kommer ta ett brett angreppssätt i klinik med Tumorad
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Spago Nanomedical kommer ta ett brett angreppssätt i klinik med Tumorad

Nanomedicinbolaget Spago Nanomedical kommer ta ett brett angreppssätt när man går in i den kliniska utvecklingsfasen med läkemedelskandidaten Tumorad, och har för avsikt att inkludera patienter med olika typer av tumörer för att undersöka var den bästa effekten kan finnas. Det säger vd Mats Hansen i en intervju.

"Det kan mycket väl bli så att vi landar i bröstcancer, men det kan också bli kolorektalcancer, äggstockscancer eller någon annan form av aggressiv cancerform där Tumorad skulle kunna göra nytta", säger Hansen som varit vd sedan 2015.

Spago Nanomedical meddelade i slutet av förra året att man tänker genomföra en fullt säkerställd företrädesemission på 59,1 miljoner kronor. Villkoren i nyemissionen är 1:4, vilket innebär att fyra befintliga aktier ger rätt att teckna en ny aktie till teckningskurs 7,50 kronor per aktie. Teckningsperioden har inletts och pågår fram till den 19 februari.

Analyshuset Redeye beskrev nyemissionen som något förvånande men positiv.

"De kliniska interimsdata vi fick från vårt andra projekt med SpagoPix pekade på att vår plattformsteknologi fungerar så som vi har sagt. Då är det naturligt att accelerera Tumorad så fort vi kan mot kliniska studier. Vi tror att om Tumorad lyckas har vi något helt nytt på marknaden som dels kan vara värdefullt för patienterna men även för bolaget och våra aktieägare", säger Spago Nanomedical-chefen.

"Nu var vi ett läge där vi hade positiva data och marknaden var gynnsam. Då valde vi att göra en offensiv kapitalanskaffning snarare än att vänta på tillfällen när vi måste ta in pengar", resonerar Hansen.

Tumorad är en så kallad radionuklidterapi, vilket innebär att nanopartiklar laddas med radioaktiva isotoper och ger därmed möjlighet till invärtes strålterapi mot cancer.

Det rör sig om ett framväxande fält som används mot allt fler tumörtyper.

"För det första vet vi att radioaktivitet fungerar. Svårigheten att har varit att komma åt metastaserande cancer inne i kroppen. Nu börjar nya radionuklidterapier komma in på marknaden. En fördel jag vill lyfta fram är att de kompletterar antikroppsbehandlingarna väldigt väl, och de kan rentav öppna upp för ännu bättre effekt hos den typen av läkemedel", resonerar vd:n.

Det påpekas att det har skett flera stora affärer på detta område under de senaste åren där de största läkemedelsbolagen har varit inblandade.

Tumorad siktar in sig på solida tumörer, vilket utgör ett stort terapeutiskt område med många underindikationer.

"En av fördelarna med den här typen av terapi som Tumorad representerar är att den inte är nödvändigtvis låst till en specifik tumörtyp, på samma sätt som en antikropp kan vara. Här går vi efter fysiologiska fenomen i tumörtillväxten och det är inte specifikt för en viss tumörtyp", förklarar vd:n.

I slutändan handlar det om att Spago Nanomedical ser att Tumorad kan potentiellt uppfylla ett stort medicinskt behov.

"Hur man än vrider och vänder på det så är det många som dör av cancer, trots att stora framsteg har gjorts under de senaste 10-20 åren. Vill man komma vidare krävs det nog lite nya grepp och kanske då att att komplettera med nya behandlingar för att få en bättre effekt", säger vd:n.

Tumorad skiljer sig från den andra viktiga tillgången SpagoPix i ett antal viktiga avseenden. Framförallt studiedesignerna för att nå marknaden ser olika ut, där Tumorad reflekterar ett mer traditionellt läkemedelsprojekt. Bolagets patenterade plattform av polymera nanopartiklar ligger dock till grund för båda projekten.

"Sedan finns det en annan likhet, nämligen att vi kommer också kunna använda avbildning i i Tumorad-projektet, exempel för att exempelvis välja ut patienter för behandling. Det är en fördel med att jobba med radioaktiva substanser - radioaktivitet lämpar sig väldigt väl för avbildning. Det betyder att man kan dra ned risken i den kliniska utvecklingen", upplyser vd:n.

Efter den långa utvecklingen av SpagoPix-projektet känner man sig bekväma med avbildning genom magnetresonanstomografi (MR).

Även om hela nyemissionslikviden ska användas för att finansiera utvecklingen av Tumorad är SpagoPix-projektet högaktuellt. Bolaget uttryckte i november att den kliniska fas 1-studien SPAGOPIX-01, som pågått sedan 2019, kan slutföras inom rimlig tid med nuvarande centra.

Ambitionen har alltid varit att hitta en samarbetspartner för SpagoPix i tidig klinisk fas efter att kliniskt konceptbevis erhållits.

"Man kan säga att det är där vi är idag. Nu har vi interimsdata som visar att SpagoPix faktiskt fungerar i bröstcancertumörer. Som grädde på moset får vi också väldigt fina bilder i bukspottskörteln (pankreas). Jag tycker definitivt att det är läge att ta upp den typen av diskussioner", säger bolagschefen och fortsätter med intressenter på marknaden:

"Vi tror att det är någon av de större etablerade spelarna som behöver fylla sin pipeline och ser en unik möjlighet i SpagoPix. Det finns inga tumörselektiva kontrastmedel för MR idag, och då är det naturligt att en större aktör tar det under sina vingar och inkorporerar det i sin portfölj."

Det är ett tämligen begränsat antal bolag inom detta fält så Spago Nanomedical har ganska bra koll på allihopa, menar Hansen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Spago Nanomedical

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Spago Nanomedical

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.