Nyhet

Stora

Stora Enso bättre än väntat (uppdatering)

(Uppdatering avser vd-ord, utsikter och mer information om omsättning och resultat)

Skogsindustribolaget Stora Enso redovisar en omsättning som var högre än väntat under tredje kvartalet. Det operativa rörelseresultatet överträffade också prognosen.

Omsättningen steg 24,0 procent till 2 577 miljoner euro (2 079). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 2 485.

"Det är tillfredsställande att se stabil omsättningsökning inom alla våra strategiska fokusområden. Både divisionerna Packaging Materials och Wood Products levererade rekordomsättning för kvartalet, vilket ytterligare förstärker vår ställning i dessa segment", säger vd Annica Bresky.

Också divisionen Biomaterials omsättning ökade till en rekordnivå under kvartalet. "De högre priserna motverkades dock delvis av störningar på den globala logistikmarknaden", säger Bresky.

Rörelseresultatet blev 386 miljoner euro (145). Rörelsemarginalen var 15,0 procent (7,0).

Operativa rörelseresultat uppgick till 410 miljoner euro (175), väntat var 375. Förbättringen beror
på högre volymer och priser, särskilt i divisionerna Biomaterials, Wood Products och Packaging Materials. Exklusive divisionen Paper ökade det operativa rörelseresultatet till 441 (191) miljoner euro.

Resultatet före skatt var 349 miljoner euro (115), och efter skatt 299 miljoner euro (86).

"Den globala ekonomiska aktiviteten fortsätter på en hälsosam nivå med god efterfrågan på Stora Ensos produkter i de viktigaste segmenten. Utsikterna för helåret 2021 har inte förändrats mot tidigare. Det operativa rörelseresultatet för 2021 förväntas bli bättre än det för 2020", skriver Stora Enso under utsikter. Det är en upprepning av utsikterna.

Stora Enso, MEURQ3-2021KonsensusFörändring mot konsensusQ3-2020Förändring
Nettoomsättning2 5772 4853,7%2 07924,0%
Rörelseresultat386145166,2%
Rörelsemarginal15,0%7,0%
Resultat före skatt349115203,5%
Nettoresultat29986247,7%
Konsensusdata från Factset

http://media.finwire.com/media/FWM0067BCD-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Stora Enso R

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Stora Enso R

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt