Nyhet

Stora Enso investerar 97 miljoner euro i Skoghall

Skogsindustribolaget Stora Enso ska utöka kartongproduktionen vid Skoghalls bruk söder om Karlstad genom en investering om 97 miljoner euro. Bolaget inleder även en förstudie för att konvertera den andra, för närvarande vilande, linjen vid Uleåborgs bruk i Finland till produktion av förpackningskartong. Det framgår av ett pressmeddelande.

Investeringen innebär att den årliga produktionen av förpackningskartong i Skoghall ökas med cirka 100 000 ton, till en total kapacitet på över 900 000 ton. Det är under förutsättning att miljötillstånd ges.

Investeringsbeslutet fattas efter det förprojekt som tillkännagavs i november förra året som nu slutförts. Baserat på det har Stora Enso beslutat att inte gå vidare med den planerade utökningen av massakapaciteten. Den ursprungliga förstudien räknade med en investering på cirka 800-850 miljoner euro för en utökning av både massa- och kartongkapaciteten.

När det gäller konverteringen vid Uleåborg ska en förstudie vara slutförd i början av 2022.

– Skoghall är en av våra främsta integrerade produktionsanläggningar för miljövänliga förpackningsmaterial. Investeringen stärker Stora Ensos möjlighet att producera högkvalitativ och kostnadseffektiv konsumentkartong inom det växande segmentet för vätske- och livsmedelskartong. I Uleåborg har inkörningen av den första konverterade produktionslinjen genomförts framgångsrikt. Vi närmar oss full kapacitet och lönsamhet, samt de angivna kvalitetskraven, snabbare än planerat. Vi visar genom båda dessa tillväxtsatsningar på vår förmåga att snabbt nå ut till marknaden och bemöta den ökande efterfrågan på hållbara förpackningar, säger Hannu Kasurinen, chef för Stora Ensos division Packaging Materials.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Stora Enso R

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Stora Enso R

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt