Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Svag månad för finans och hälsovård - SEB Eastern Europe ex Russia minskade 4,45 procent i juli

Fonden SEB Eastern Europe ex Russia minskade 4,45 procent i juli. Sedan årsskiftet har fonden minskat 30,37 procent och är därmed sämre än index som har minskat 23,70 procent. Det framgår av en månadsrapport.

På branschnivå uppger förvaltaren att innehaven inom inustri- och verkstadssektorn bidrog positivt till relativavkastningen. Bolag inom material, finans och hälsovård rörde sig däremot i riktning under nollstrecket.

De enskilda innehaven som under månaden presterade bäst var mBank, Bank Santander Polska samt Banca Transilvania. Bolagen som såg de största negångarna var KGHM, Garanti Bankasi och Gideon Richter.

Angående månadens aktivitet nämner förvaltaren att man köpte aktier i polska CD Projekt. I Turkiet gjorde man vinsthemtagningar i Tekfen och Anadolu Grubu Holding. Däremot ökade man sin vikt i fastighetsbolaget Immofinanz och förvaltaren menar att aktien är attraktivt värderad. I juli avyttrade fonden hela sitt innehav i banken Raiffeisen.

Vid månadsskiftet hade fonden störst geografisk exponering mot Polen, Österrike och Ungern.

De största innehaven var vid tidpunkten Powszechna Kasa Oszczednosci Bank Polski, Bank Pekao och OTP Bank med portföljvikterna 7,6, 6,9 respektive 6,7 procent.

SEB Eastern Europe ex Russia, %juli, 2020
Fond MM, förändring i procent-4,45
Fond i år, förändring i procent-30,37
Index i år, förändring i procent-23,70

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt