Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Svag månad för fondens marknader - SEB Eastern Europe ex Russia minskade 0,2 procent i augusti

Fonden SEB Eastern Europe ex Russia minskade 0,2 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 30,5 procent och är därmed sämre än index som har minskat 22,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Alo Kullamaa.

Förvaltaren uppger inledningsvis att fondens marknader i augusti underpresterade de globala marknaderna. Bland annat sjönk den turkiska börsen efter att konflikten med Grekland intensifierats och EU hotat med sanktioner.

Fondens bästa geografiska marknad blev under månaden Rumänien, som trots en andra spridningsvåg av coronaviruset steg med 7,4 procent.

På sektornivå blev industri sämsta bidragsgivare medan material presterade bäst.

De enskilda innehaven som under augusti skapade störst positiv relativavkastning var Addiko Bank, OTP and BIM. Avkastningen drogs främst ner av CD Projekt, Banca Transilvania och Garanti Bankas.

Angående månadens aktivitet uppger förvaltaren att man i Polen reducerade vikten i Orange Polska och LPP. I Ungern sålde man av delar av innehavet i OTP Bank och i Turkiet har man återtagit en position i Tekfen.

Man köpte även aktier i BIM, Ulker, Mavi, Koc Holding, Turk Telekom men sålde Anadolu Efes och Tupras.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Bank Polski, Bank Pekao och OTP Bank med portföljvikterna 7,7, 7,0 respektive 5,6 procent.

Störst geografisk allokering hade man vid tidpunkten mot Polen, Turkiet och Tjeckien.


SEB Eastern Europe ex Russia, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent-0,2
Index MM, förändring i procent1,3
Fond i år, förändring i procent-30,5
Index i år, förändring i procent-22,7

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt