Swedbank siktar på 15 procent avkastning på eget kapital 2025, avvecklar dansk verksamhet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Swedbank siktar på 15 procent avkastning på eget kapital 2025, avvecklar dansk verksamhet

Swedbank håller idag en digital investerardag där banken ska presentera sina affärsprioriteringarna och den finansiella planen för att nå 15 procents avkastning på eget kapital 2025. Swedbank kommer också avveckla sin danska verksamhet och istället samarbeta med Sydbank som partner. Det framgår av ett pressmeddelande.

− En hållbar bank är en lönsam bank. Vårt mål är därför att nå 15 procents avkastning på eget kapital. Vi gör det genom att växa intäkterna snabbare än kostnaderna, bibehålla en låg riskprofil och nå en kärnprimärkapitalbuffert om 200 baspunkter 2025 och framåt. Med en stark grund och tydliga affärsprioriteringar kan vi förverkliga Swedbank 15/25, säger vd och koncernchef Jens Henriksson.

Swedbank strävar efter att ha det bästa helhetserbjudandet. Banken avser förbättra kundupplevelsen genom ökad tillgänglighet, bredare och bättre rådgivning och snabbare hantering som gör det lättare att göra affärer med banken.

Swedbank har fyra prioriteringar för privat- och företagsaffären i Sverige, Estland, Lettland och Litauen. Det handlar om att dra nytta av affärsmodellen och prisstrategi med drygt 7,5 miljoner kunder på hemmamarknaderna, öka bankens andel av affären för befintliga kunder, växa affären i prioriterade segment samt förbättra bankens tillgänglighet och operationella effektivitet.

Swedbank har under 2022 genomfört en strategisk översyn av sin internationella närvaro. Ett partnerskap har ingåtts med Sparebank1 SR-Bank i Norge, vilket kommunicerades i andra kvartalet.

"Vi kommer att avveckla vår danska verksamhet och arbeta med Sydbank som partner för våra företagskunder. Den finska verksamheten bedöms ha rätt storlek. Våra kontor i Shanghai, Kina, och New York City, USA, kommer att finnas kvar, medan vi stänger representationskontoret i Sydafrika", skriver Swedbank.

Swedbank har avslutat sin strategiska översynen av kortinlösensaffären. Marknaden kännetecknas av ökad konkurrens och snabb teknologisk utveckling och banken fortsätter att utveckla den lönsamma kortinlösensaffären i Baltikum. I Norden har banken förbättrat kunderbjudandet och fokuserar nu på att göra affären lönsam.

Målet om att nå 15 procent avkastning på eget kapital 2025 ska uppnås genom:
* K/I-tal (kostnader/intäkter) om 0,40 med strikt kostnadskontroll.
* Kärnprimärkapitalrelation om 100-300 baspunkter över Finansinspektionens krav, där banken siktar på att nå 200 baspunkter i 2025 och framåt.
* 3 procentenheter högre genomsnittlig årlig intäktsökning än genomsnittlig årlig kostnadsökning.
* Kreditförlustnivå om 7 baspunkter i 2025, baserat på det tioåriga genomsnittet, vilket inkluderar nedskrivningar inom portföljen avseende sjöfart och offshore. Justerat för dessa är det tioåriga genomsnittet 3 baspunkter.
* Utdelningspolicyn att dela ut 50 procent av årsvinsten kvarstår.
* Utöver ordinarie utdelning väntas banken till 2025 generera omkring 300 baspunkter i överskottskapital utöver den målsatta kapitalbufferten på 200 baspunkter.
* Eventuellt överskottskapital kommer att återföras till aktieägarna.
* Hur mycket överskottskapital som kan återföras, och när detta och en eventuell justering av utdelningspolicyn kan ske under planeringsperioden är beroende av att Swedbank har större klarhet i sitt kapitalbehov.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Swedbank

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.