Tung månad för Aktie-Ansvar Sverige - minskade 4,8 procent i oktober

Nyhet

Tung månad för Aktie-Ansvar Sverige - minskade 4,8 procent i oktober

Fonden Aktie-Ansvar Sverige minskade 4,8 procent i oktober, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 5,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 0,3 procent och är därmed sämre än index som har ökat 1,8 procent. Det framgår av en månadsrapport av förvaltaren Lars-Erik Lundgren.

Avvikelsen från index beror främst på fondens undervikt mot industri- och fastighetssektorn.

Många av innehaven rapporterade en stark kvartalsrapport, trots detta syntes det inte på aktiekursen.

"Vi ser det främst som vinsthemtagningar då vi tror återhämtningen fortsätter trots förnyad covid oro" kommenterar Lundgren.

Under månaden tog fonden in en nytt innehav, Wästbygg samt fyllde på i Essity. Man sålde aktier i Atlas Copco, SKF samt Veoneer.

"Vi har idag en liten position men bolaget är intressant och har en mycket god lönsamhet", skriver förvaltaren om Wästbygg.

De bolag som bidrog mest positivt var Veoneer, Intervacc följt av Ericsson. De innehav som tyngde fonden var bland annat Essity, Investor och Assa Abloy.

Avslutningsvis tror Lundgren att marknaden bör bli mindre orolig nu när presidentvalet är över och man kan fokusera på nya stimulanspaket.

Aktie-Ansvar Sverige, %oktober, 2020
Fond MM, förändring i procent-4,8
Index MM, förändring i procent-5,9
Fond i år, förändring i procent0,3
Index i år, förändring i procent1,8

Felicia Söderqvist
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev