Nyhet

Uber

Uber förlorar mål i Nederländerna - förare anses vara anställda

Tech-bjässen Uber förlorar ett mål i Nederländerna. Amsterdams tingsrätt fann att förare är anställda snarare än oberoende entreprenörer, skriver Reuters.

Det var den senaste domstolsegern för fackföreningar som kämpar för arbetarnas rättigheter i gig-ekonomin efter ett liknande beslut i Storbritannien i mars. Fackföreningarna menar att förare faktiskt är anställda i ett taxibolag och borde få samma lön och förmåner som andra arbetare inom sektorn.

"Rättsförhållandet mellan Uber och dessa förare uppfyller alla egenskaper hos ett anställningsavtal", heter det i domen.

Uber-förare har i vissa fall rätt till återbetalning. Domarna beordrade också Uber att betala böter på 50 000 euro för att inte ha genomfört villkoren i arbetsavtalet för taxichaufförer.

Uber har sagt att beslutet ska överklagas och menar att en majoritet av förarna vill vara oberoende.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Uber Technologies

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Uber Technologies

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt