“Vi breddar oss verkligen med det här avtalet” - Iconovos vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

“Vi breddar oss verkligen med det här avtalet” - Iconovos vd

Inhalationsbolaget Iconovo breddar sig genom det nya avtalet kring inhalerad oxytocin via Icoone med Monash University. Det säger den sedan i våras nya vd:n Johan Wäborg i en intervju med anledning av morgonens nyhet.

“Det här är vårt första avtal inom vad vi betecknar som innovativa läkemedel, innovativa omformuleringar av känsliga substanser. Det är ett väldigt stort nytt affärsområde för oss, med enorma möjligheter”, förklarar bolagschefen.

Avtalet utgör det första stora kommersiella licensavtalet för Icoone.

“Det här avtalet är konkret. Vi har stark finansiering i ryggen, vi vet som behövs för att lansera detta globalt, vi har goda partners i form av Monash och Janssen och vi har själva kunskapen kring inhalationstekniken”, säger Wäborg.

Avtalet innebär i praktiken att bolaget har royaltyavtal för samtliga av de tre färdiga plattformarna Icores, Icocap och nu Icoone.

Det markerar även en breddning av indikationer, i ljuset av ett stort bolagsfokus på folksjukdomarna astma och KOL.

Oxytocin används allra främst för blödning i samband med förlossning (PPH) via spruta och en inhalerad formulering bedöms kunna resultera i flera fördelar. Det inbegriper förenklad användning och billigare transport och lagring. Vidare blir man av med kostsam problematik kring sprutor.

Vd:n betonar att målbilden är att ersätta sprutor med sina inhalationsprodukter.

“Det tillverkas flera miljarder sprutor i världen varje år, vilket sannolikt har ökat nu efter covid-19. Använda sprutor som kan ge upphov till smitta samt associeras med betydande hanteringskostnader utgör ett stort samhällsproblem, särskilt i fattigare länder”, säger bolagschefen.

I finansiella termer innehåller avtalet en stegvis avgift från Monashs sida för att få tillgång till tekniken på 900 000 euro, där den första milstolpen sker vid en positiv fas 1-studie som är planerad till nästa år. Vidare kommer Monash betala Iconovo för löpande utvecklingsarbete. Royaltysatsen på framtida försäljning uppges vara i intervallet 5 till 10 procent, i linje med tidigare liknande avtal.

Vd:n ser stor kommersiell potential från avtalet men även vad det innebär för bolaget.

“Jag tror att många har sett Iconovo som ett generikaföretag med personal som har bakgrund från Astra Zeneca. Det är korrekt, vi har mycket personal som har jobbat där och tagit fram storsäljande produkter som Symbicort. Det här gänget har tagit fram våra plattformar, men nu går vi in i nya, innovativa substanser. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser på vad vi kan göra inom detta område”, säger Wäborg.

Han vidareutvecklar resonemanget.

“Lungan är ett av kroppens allra bästa organ för att ta emot främmande partiklar, exempelvis viruspartiklar, smuts och damm. Det finns samma möjlighet att få ett immunsvar när det går in via lungan. Vi har pratat länge om att administrera vaccin via lungan, men man kan även tänka sig substanser som oxytocin, akutläkemedel... Listan kan göras lång.”

Icoone är en engångsinhalator till en ultralåg tillverkningskostnad, enligt bolaget. Vd:n ser att den är “genialisk” i sin enkelhet. Det finns tydliga skäl till varför just denna produkt passar väl för att adressera blödningar i samband med förlossningar, vilket är ett utbrett problem i ekonomiskt svagare länder.

“Det här är väldigt enkelt och rakt. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att alla mödrar ska ta oxytocin i den senare delen av förlossningen för att förhindra dessa blödningar som är en av de främsta orsakerna till maternella dödsfall globalt. I västvärlden fungerar detta väl idag. I låginkomstländer och lantliga delar av dessa är tillgången till oxytocin begränsad, men det är även så att när man väl får sitt oxytocin kan effekten i läkemedlet ha försvunnit”, förmedlar bolagschefen.

I dagsläget har Iconovo fyra plattformar, i form av Icores, Icocap, Icoone och Icores. Under det senaste kvartalet ökade bolagets intäkter till 5,7 miljoner kronor (3,5), vilket berodde bland annat på milstolpearbete inom ett pågående projekt. Rörelseförlusten ökade samtidigt något till –2,3 miljoner kronor (-2,0). Kassan löd vid slutet av perioden 72,1 miljoner kronor, och bolaget ser att de räcker i drygt tre år och fram till lönsamhet.

Wäborg tillträdde i våras och var bland annat i sin tidigare vd-roll delaktig när Actelion Pharmaceuticals förvärvades av Janssen för 30 miljarder dollar.

Han lyfter fram att bolaget har gjort stora framsteg under det senaste året, samt lyfter vikten av att vinna affärer.

“Mitt område som jag brinner för är affärsutveckling. Det handlar om att vinna vinstdrivande affärer och ingå spännande avtal. Det här avtalet med Monash är ett typexempel på detta, vilket vi är väldigt nöjda med”, avslutar Iconovo-chefen.

Carl Becht
[email protected]
Nyhetsbyrån Finwire

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien AstraZeneca

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.