Nyhet

Volvo

Volvo Cars ska satsa på e-handel av bilar

Biltillverkaren Volvo Cars har under morgonen meddelat att man senast 2030 ska sälja enbart elbilar och det endast via e-handel. Beskedet kan få stora effekter för återförsäljaren Bilia som säljer genom traditionella bilhallar. Samtidigt uppger Volvo Cars att man ska arbeta nära sina återförsäljare.

”För att fortsätta vara framgångsrika behöver vi växa med lönsamhet. Så istället för att investera i en krympande verksamhet valde vi att investera i framtiden – elektriskt och online. Vi är helt fokuserade på att bli en ledare i det snabbt växande segmentet premium-elbilar”, sade vd Håkan Samuelsson.

Beskedet kan få effekt på Bilia som är återförsäljare av Volvo-bilar. I november förra året sade Volvo Cars oväntat upp återförsäljaravtalet med Bilia, men för ungefär en månad sedan uppgav Håkan Samuelsson till Dagens industri att han hoppas kunna komma överens med Bilia.

”Biliakontraktet har vi sagt upp för vi tycker inte så som vi jobbar tillsammans med Bilia i dag är i enlighet med det nya. I och med att de är en så stor aktör i Sverige vill vi prata vidare med Bilia om hur vi ska jobba tillsammans. Och då har vi gjort på det här formella sättet”, uttryckte Samuelsson.

Bilia-aktien tog rejält med stryk på det uppsagda avtalet i november och föll med 25 procent. Enligt årsredovisningen för 2019 stod Volvo för 39 procent av koncernens leveranser av nya personbilar.

Det tycks dock som att Volvo Cars inte helt tänker överge sina återförsäljare.

"Samtidigt som Volvo Cars gör stora investeringar i online-försäljningsplattformar, kommer man att bygga starkare kundrelationer tillsammans med sina återförsäljare. De fortsätter att vara en viktig del av kundupplevelsen och kommer att fortsätta att ansvara för en mängd viktiga tjänster", skrev biltillverkaren under morgonen.

Bolag som samtidigt kan gynnas av Volvo Cars skifte till enbart elbilar är till exempel ABB, Garo och Zaptec som håller på med själva infrastrukturen kring laddning.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt