Nyhet

Waystream

Waystream ökar omsättning men minskar nettovinsten - större efterfrågan än vad som kan levereras

Teknikbolaget Waystream ökade omsättningen i det första kvartalet men på sista raden krympte resultatet.

Omsättningen steg 19,9 procent till 25,3 miljoner kronor (21,1).

Bruttovinsten blev 17,2 miljoner kronor (16,1), med en bruttomarginal på 68,0 procent (76,3).

Ebitda-resultat blev 5,7 miljoner kronor (7,4), med en ebitda-marginal på 22,5 procent (35,1).

Rörelseresultatet blev 4,2 miljoner kronor (5,9), med en rörelsemarginal på 16,6 procent (28,0).

Resultatet efter skatt blev 3,3 miljoner kronor (4,7). Resultat per aktie hamnade på 0,41 kronor (0,58).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 8,4 miljoner kronor (15,8).

"Under första kvartalet hade vi en fortsatt stor efterfrågan på våra produkter från både nya och befintliga kunder. Den enskilt största ordern kom från en befintlig norsk kund men samtidigt har vi vunnit ett antal nya affärer i Sverige, Finland och Tyskland", skriver vd Fredrik Lundberg i rapporten.

Han ger också följande kommentar till resultatutvecklingen.

"Både omsättningsökningen och det lägre rörelseresultatet jämfört med 2021 är en effekt av våra satsningar på försäljning, marknadsföring och produktutveckling. Det är just dessa satsningar som ska ligga till grund för vår framtida tillväxtresa. Vi kommer precis som vi tidigare kommunicerat fortsätta investera i vårt fokus på lönsam tillväxt."

Komponentbristen påverkar också Waystream, som just nu har en större efterfrågan än vad man klarar av att leverera.

"Efterfrågan på våra produkter är fortsatt större än tillgången trots vår ökade produktionstakt. Vi har inte kunnat möta efterfrågan på våra produkter vilket lett till något längre leveranstider. Vi räknar med att vi kommer att påverkas av komponentsbristen under hela 2022 och sannolikt även under första halvåret 2023 men vi jobbar aktivt för att minimera effekterna av detta", skriver Lundberg.

Lundberg skriver att bolaget fortsätter att ta marknadsandelar inom sina segment. Det globala säkerhetsläget gör också "Made in Sweden" extra intressant, skriver han.

I likhet med andra bolag kommenterar han också Ukraina.

"Situationen i Ukraina har inte påverkat oss mer än något förlängda leveranstider och något ökade fraktpriser", uppger Waystream-chefen.

Kunderna lägger samtidigt order i förväg nu. Han avslutar med att skriva att han hoppas att året blir ett rekordår för Waystream på många sätt.


Waystream, MkrQ1-2022Q1-2021Förändring
Nettoomsättning25,321,119,9%
Bruttoresultat17,216,16,8%
Bruttomarginal68,0%76,3%
EBITDA5,77,4-23,0%
EBITDA-marginal22,5%35,1%
Rörelseresultat4,25,9-28,8%
Rörelsemarginal16,6%28,0%
Nettoresultat3,34,7-29,8%
Resultat per aktie, kronor0,410,58-29,3%
Kassaflöde från löpande verksamhet8,415,8-46,8%


http://media.finwire.com/media/FWS0072A3E-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Waystream

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Waystream

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt