Xspray Pharmas vd om kursreaktionen och studieresultaten - Börskollen

Nyhet

Xspray Pharmas vd om kursreaktionen och studieresultaten

Forskningsbolaget Xspray Pharma rasar drygt 30 procent efter att ha släppt resultat från en studie med produktkandidaten Hynap-Dasa. Den aktuella studien ska i likhet med en som presenterades i augusti inte ha nått formell bioekvivalens. Resultaten skulle accepteras av europeiska läkemedelsmyndigheten men inte av den amerikanska motsvarigheten som är den bolaget siktar på.

- Vi ser att tekniken fungerar bra och vi skulle bli godkända i Europa, men det är USA vi vill in i. Att köra många studier är helt normalt i generikavärlden, kursreaktionen är det den är men vi kommer inom de närmaste månaderna att ha resultat från den nyutvecklade generikaversionen som liknar originalet bättre, säger vd Per Andersson till Finwire.

Bolaget meddelade redan i mitten av augusti i fjol att de inte nådde bioekvivalens och har därefter utvärderat hur de på bästa sätt ska försöka ta sig in på marknaden. Xspray Pharma utvecklar en typ av kopior på befintliga läkemedel, i detta fallet Bristol-Myers Squibbs leukemiläkemedel Sprycel som säljer för omkring 1 miljard dollar per år i USA.

- Marknaden öppnade den 28 december och för varje månad som går kan vi ta en stor del av den. Därför sa jag redan när resultaten presenterades under tredje kvartalet att jag gör allt för att komma in på marknaden och har flera skott på mål. Det här var ett av dem men också det minst sannolika av dem, men det var värt ett försök, säger Per Andersson.

Xspray kommer inom kort att starta två nya bioekvivalensstudier med andra formuleringar. Med dessa har bolaget nya chanser att komma in på marknaden även om det blir senarelagt än om de hade gått i mål med denna studie.

- För varje kvartal som går missar vi ju en del av marknaden. Men tekniken är robust.

Hur stor är chansen att ni lyckas i kommande studier när ni inte lyckades med denna?

- Vi har mycket bättre chans i de andra försöken på grund av att det är andra formuleringar med sänkt biotillgänglighet.

Resultat från de nya studierna väntas under första kvartalet och bolaget kan då lämna in en ansökan i andra kvartalet om allt går vägen.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Xspray Pharma

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tycker vi att du ska spana in SAVR då du betalar 30-50% mindre i avgifter hos dem. En annan mäklare som erbjuder courtagefri aktiehandel är eToro - se vårt test av eToro här.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi bytte själva till Hedvig och sparar 2 436 kr per år i utgifter, jämför gärna själv på webben.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Xspray Pharma

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev