Xvivo Perfusions försäljning påverkades fortsatt av covid-19-pandemin (uppdatering)

Nyhet

{newsItem.title}

Xvivo Perfusions försäljning påverkades fortsatt av covid-19-pandemin (uppdatering)

Coronapandemin fortsatte att påverka medicinteknikbolaget Xvivo Perfusions försäljning och bolaget redovisar minskande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Omsättningen sjönk 3,4 procent till 60,3 miljoner kronor (62,4).

"Covid-19-pandemin har under det fjärde kvartalet haft fortsatt påverkan på försäljningen, främst inom affärsområde Thorax och försäljningen inom maskinperfusion inför lungtransplantation.
Nedgången av lungtransplantationer per marknad har främst berott på i vilken omfattning Covid-19-pandemin påverkat intensivvården på de olika marknaderna", skriver bolaget i delårsrapporten.

Ebitda-resultat blev -6,5 miljoner kronor (8,5) och påverkades av flera poster.

Ebitda-resultatet under kvartalet har belastats med kostnader för kontantbaserat incitamentsprogram för anställda utanför Sverige om 8,3 miljoner kronor samt integrationskostnader om 4,9 miljoner kronor. Justerat för dessa kostnader redovisar bolaget en Ebitda för kvartalet om 6,8 miljoner kronor (8,3), motsvarande en positiv Ebitda-marginal om 11 procent (13).

Rörelseresultatet blev -14,3 miljoner kronor (1,6).

Resultatet före skatt var -25,9 miljoner kronor (-2,2).

Resultatet efter skatt blev -19,6 miljoner kronor (-1,9).

Resultat per aktie hamnade på -0,67 kronor (-0,07).

Under 2021 kommer bolaget att öka investeringarna i forskning och utveckling mer än något tidigare år.

"Vi har flera prioriterade projekt på gång. De kliniska studierna kopplade till vårt hjärtprojekt kom
igång på allvar under fjärde kvartalet med rekryteringar av patienter i såväl Belgien som i Sverige", skriver Dag Andersson i rapportens vd-ord.

Xvivo Perfusion, MkrQ4-2020Q4-2019Förändring
Nettoomsättning60,362,4-3,4%
EBITDA-6,58,5
EBITDA-marginal13,6%
Rörelseresultat-14,31,6
Rörelsemarginal2,6%
Resultat före skatt-25,9-2,2
Nettoresultat-19,6-1,9
Resultat per aktie, kronor-0,67-0,07


http://media.finwire.com/media/FWM005935B-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Xvivo Perfusion

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Xvivo Perfusion

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev