Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Zalando och Braincool nya innehav i Tellus Midas, som ökade 5,2 procent i juli

Fonden Tellus Midas steg 5,2 procent i juli. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 21,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Jan Petersson.

Petersson uppger att innehaven som under månaden bidrog mest positivt till avkastningen var Bayn Europé (steg 42 procent) och Scandion Oncology (steg 30 procent).

De största negativa bidragen kom från banksektorn genom innehav i Banco Santander och Deutsche Bank.

Under juli gjorde fonden investeringar i två nya bolag, skriver förvaltaren. Man köpte aktier i det tyska e-handelsbolaget Zalando, samt i medicinteknikbolaget Braincool.

Fonden avyttrade under månaden hela sina innehav i Banco Santander, Wells Fargo, Polaris Media och Aker Bio Marine.

Angående ekonomins utveckling anser Peterson att coronavirusets spridning fortsätter att vara den absolut viktigaste enskilda faktorn. Han nämner att spridningen är oroväckande, men tror inte att eventuella framtida nedstängningar blir lika omfattade som under våren.

"Vårt huvudscenario är att återhämtningen fortsätter och därmed fortsatt gynnar börsen. Vi har nu sett många halvårsrapporter komma in från företag och dessa har generellt varit mindre dåliga än man förväntat sig. Detta i kombination med att vi hela tiden kommer allt närmare ett vaccin gör att vi trots coronapandemins utbredning har en fortsatt positiv syn på börsen", skriver förvaltaren.

Avslutningsvis nämner Petersson att man fortsätter ha fokus på digitaliseringstrenden och ökade satsningar på såväl hälsa som miljö.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Scandion Oncology, Bayn Europe och Quantafuel med portföljvikterna 10,8, 9,9 respektive 6,4 procent.

Tellus Midas, %juli, 2020
Fond MM, förändring i procent5,2
Fond i år, förändring i procent21,7

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt