Metallvärden – med fokus på återvinning och hållbarhet finns förutsättningar för en spännande utveckling
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Metallvärden – med fokus på återvinning och hållbarhet finns förutsättningar för en spännande utveckling

Metallvärden

Metallvärden är ett återvinningsföretag noterat på marknadsplatsen NGM Nordic MTF. Företaget har ett starkt fokus på hållbarhet. Bakom den rent affärsmässiga aspekten och de hårda värdena som är närvarande för ett noterat bolag finns också ett brinnande engagemang för återvinning i allmänhet – all verksamhet inom koncernen  präglas av ett tydligt klimattänk. Metallvärdens ledning ser verksamheten som en del i en större kontext där man vill spara vårt jordklot.

Visionen är helt enkelt att genom effektiv återvinning tjäna pengar men med så liten miljöåverkan som möjligt. Börsvärlden har tidigare publicerat ett reportage där vi ingående beskriver bolagets olika affärsområden och verksamheter. Sedan vår förra artikel har en del förändringar skett.

Metallvärdens viktigaste enheter är idag lokaliserade i Sala där man fokuserar på att återvinna Bly, i Lesjöfors där man återvinner aluminium och Trollhättan där man återvinner koppar. Missade estimat 2016 skall vändas till svarta siffror kommande verksamhetsår Bolagets uppsatta estimat för år 2016 har hittills inte uppnåtts och vi har nyligen i delårsrapporten för tredje kvartalet kunnat läsa att bolaget ännu inte lyckats vända förlusttrenden. Börsvärlden har träffat och ställt ett antal frågor till Metallvärdens VD Björn Grufman.

Nedan förklarar han dels vad som medfört de röda siffrorna men också hur man ser på möjligheterna kommande kvartal. Björn, vi har denna höst kunnat läsa att Metallvärden inte uppnått de finansiella mål ni satte för 2016. Du har nämnt att ni blivit försenade av tekniska orsaker.

Kan du kort berätta varför så blev fallet? – Återuppstarten av vårt aluminiumsmältverk i Lesjöfors påbörjades under sommaren och har sedan dess steg för steg trimmats in. Uppstarten försenades av ett antal tekniska problem som vi steg för steg har åtgärdat – det är i och för sig inte ovanligt att uppstarten av denna typ av anläggningar tar tid. Senaste veckorna har produktionen gått som planerat och vi är nu uppe i en produktion på ca 100 ton per månad.

– Vi har också fått en oväntad försening vid vår skrotgård i Falun där vår nya etablering på en ny adress har stoppats på grund av protesterande kringboende – uteblivna intäkter och tyvärr i stort sett bara kostnader. Ni utstrålar trots årets missade estimat en stark tro på er verksamhet och på er affärsidé. Er plan är nu att samtliga era enheter skall vända och visa svarta siffror 2017.

Kan du kort berätta om era tre enheter i Sala, Lesjöfors och Trollhättan samt hur dessa kommer att vända till/generera vinst? – Ja, vi tror starkt på vår verksamhet – en grundläggande idé i merparten av våra dotterbolags verksamhet är att vi har ett extra förädlingssteg i processerna jämfört med traditionell skrothantering. – Sala Bly som tillverkar pressade och extruderade halvfabrikat från återvunnen blyråvara har under året haft en bar utveckling, bland annat beroende på nya kunder som ställer avancerade krav på de produkter som vi tillverkar vilket i sin tur medför bättre marginaler. – Som jag nämnde inledningsvis har vi efter viss försening nu kommit igång på allvar i Lesjöfors.

Merparten av produktionen går ännu så länge på export till Tyskland men vi förväntar oss att under kommande kvartal också kunna få leverera till stålverk på vår nordiska hemmamarknad. En planerad årsproduktion i Lesjöfors på ca 1. 500 – 2.

000 ton ska enligt våra kalkyler ge ett väsentligt överskott. – I Trollhättan/Kristinehamn har vi just tagit över ett bolag som under de senaste åren har dragits med stora förluster. Vi avser att fokusera på återvinning och granulering av koppar samt återvinning av uttjänta transformatorer som också innehåller stora mängder kopparskrot.

Vi kommer dessutom att upprätthålla goda handelsförbindelser med tidigare ägaren och får därigenom bra avsättningsmöjligheter för traditionell skrotråvara. Tillsamman med en viss kostnadsreduktion ser vi goda möjligheter att vända förlusttrenden i detta dotterbolag till vinst under de kommande kvartalen. – Dessutom kommer SKM att vara en väsentlig råvaruleverantör av aluminiumskrot till våra anläggning i Lesjöfors – på detta sätt kommer vi att kontrollera hela återvinningskedjan när det gäller aluminiumåtervinning, vilket har en klart positiv inverkan på kvalitén i slutprodukten.

– Vi kommer dessutom att upprätthålla goda handelsförbindelser med tidigare ägaren och får därigenom bra avsättningsmöjligheter för traditionell skrotråvara. Tillsamman med en viss kostnadsreduktion ser vi goda möjligheter att vända förlusttrenden i detta dotterbolag till vinst under de kommande kvartalen. Du berättar under vårt samtal om er transformatoråtervinningsavdelning vilket är något väldigt få aktörer har tillgång till.

Kan du förklara hur denna fungerar och dess värdeskapande? – Transformatorskrotning är en speciell verksamhet som kräver ett särskilt miljötillstånd då det som regel är fråga om miljöfarligt avfall. Det är bara en handfull anläggningar i landet som har ett sådant tillstånd. Dessutom är verksamheten ekonomiskt intressant med ett bra positivt kassaflöde inte minst därför att betalning till leverantören av transformatorerna sker först då det återvunna materialet är klart för försäljning.

Ert aluminiumverk Lesjöfors är en av de enheter du entusiastiskt berättar om under vårt samtal. Den frekvent använda metallen Aluminium har givetvis en stor miljöpåverkan världen över och här kommer du med mycket intressanta siffror för den miljömedvetne investeraren. – Aluminium framställs vanligtvis ur ett mineral som heter bauxit.

Framställningen kräver väldigt stora energimängder. Återvinning och återsmältning av aluminiumskrot förbrukar endast 5 % av den energimängd som krävs vid framställning från bauxit. På samma sätt är energiåtgången vid framställning av stål från stålskrot endast ca 20 % av energiåtgången vid framställning av stål från järnmalm.

Återvinningsprocesserna ger dessutom väsentligt mindre utsläpp till luft och vatten och – det bästa av allt – våra ändliga råvaror i form av malm och mineraler finns kvar för framtiden ! – BIR (den internationella föreningen för återvinningsindustrin) har låtit Imperial College göra en beräkning på hur många CO 2 -ekvivalenter,CO 2 (e), som världens samlade pappers- och metallåtervinningsindustri reducerar utsläppen med jämfört med produktion av samma volym material från jungfrulig råvara. Beräkningen landade på mer är 700 miljoner ton CO 2 (e) per år. Som jämförelse kan vi notera att Sveriges totala utsläpp av växthusgaser är mindre än 60 miljoner ton CO 2 (e) per år.

Innehållet i Börsvärldens nyheter och analyser är oberoende men Börsvärldens verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som Börsvärlden har erhållit finansiering från. Börsvärldens tidigare artiklar om Metallvärden Metallvärden går framåt – Hög volatilitet och kursrusning i aktien Metallvärden– Nya mål och företrädesemission med kurs mot högre lönsamhet Inlägget Metallvärden – med fokus på återvinning och hållbarhet finns förutsättningar för en spännande utveckling dök först upp på Börsvärlden.

Artikeln i sin helhet
Denna källa har få eller inga artiklar bakom betalvägg
Läs hela artikeln

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Grangex

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Grangex

Mer från Börsvärlden

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.