Allt fler aktiehandlare luras på sociala medier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Allt fler aktiehandlare luras på sociala medier

Allt

Nybörjare kan komma i kontakt med aktiehandel på flera olika sätt, men på senare tid har sociala medier blivit en inkörsport till börsen. Det finns flera fördelar med att aktieprofiler når ut till nyfikna aktiesparare, men det medföljer även vissa faror. Inte minst för att det är lätt att bli lurad.

För nybörjare kan det vara bra att läsa på mer om att köpa aktier genom att ta del av information från personer som är etablerade experter och öppna med sin identitet. På sociala medier är det lätt att vara anonym och påstå att man är något som man inte är, så det kan vara svårt att verifiera om personen faktiskt är en insatt aktiehandlare. Även på sociala medier är det viktigt att följa personer som är identifierade som aktieexperter och som har en tydlig profil.

Enligt Ekobrottsmyndigheten har de under 2020 sett en kraftig ökning av tips om aktiebedrägerier i sociala medier. Bedrägeriet går ut på att en person blåser upp en akties värde (haussning) genom att dela med sig av falsk eller överdriven information. Personen som gör det äger själv aktier i bolagen och tjänar därför på om många köper aktien och den stiger i värde.

Brottet kallas för grov marknadsmanipulation och än så länge har bara fyra svenska personer blivit dömda för det. Att medvetet sprida falska aktietips är olagligt, men det kan vara svårt att bevisa att det har hänt. Åklagaren Jan Leopoldson har uttalat sig om situationen till SVT och berättar att Ekobrottsmyndigheten kommer att jobba mer med detta i framtiden:

– Det gäller att koppla ihop det som skrivs med ett konto, och ofta gömmer sig personerna bakom anonyma konton. Men vi håller ögonen på det här och följer utvecklingen, säger Jan Leopoldson.

Trots att haussing sker allt oftare är det inte något nytt fenomen, för Ekobrottsmyndigheten varnade om en ökning redan 2017. Redan då såg de plötsliga och oförklarliga rusningar på små aktier ungefär en gång i veckan, vilket kan vara ett tecken på haussning. Precis som nu är det framförallt nybörjare som blir lurade.

En aktiebubbla på Instagram

Det är framförallt på plattformarna Instagram och Facebook som aktiehandel diskuteras och marknadsmanipulation ökar. På Instagram kan en haussning uppstå genom så kallade aktiebubblor. En person med stor följarskara köper först många aktier i ett okänt eller litet bolag. Genom Instagramkontot får de sina följare att köpa aktier där och det sker genom överdrifter eller rena lögner. När många investerar samtidigt stiger aktiekursen och profilen kan sälja av aktierna till ett högt pris. Följarna står sedan kvar med aktier som börjar förlora i värde.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt