AMF Aktiefond Sverige upp tolv procent under tredje kvartalet - ESG allt viktigare på börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

AMF Aktiefond Sverige upp tolv procent under tredje kvartalet - ESG allt viktigare på börsen

AMF Aktiefond Sverige ökade med 11,6 procent under det tredje kvartalet och hittills i år är fonden nu upp 4,9 procent. Det breda indexet SIXPRX har ökat med 12,9 procent under kvartalet och 8,2 procent hittills i år.

Teknologi och hälsovård är de sektorer som utvecklades bäst under kvartalet. Olja & gas och operatörer har däremot utvecklats svagt. Under kvartalet har flera uppköp och strukturaffärer presenterats, däribland buden på HiQ och Ahlstrom-Munksjö. I övrigt har fokus legat på bland annat coronapandemin, vaccinutveckling, explosionerna i Beirut, stimulanser, brexitförhandlingarna och det amerikanska valet.

Hållbarhet och ESG är allt viktigare inte bara i debatten utan även på börsen.

“Det har skett ett starkt inflöde av kapital till hållbara fonder i Europa och USA, och aktier som rankas högt enligt ESG-kriterier har utvecklats bättre än de som rankas lågt. Vår uppfattning är att detta kommer att fortsätta. Den generation som framöver kommer att ha
ett större inflytande över hur kapitalet förvaltas är mer intresserade av hållbara investeringar än tidigare generationer”, säger förvaltaren Tomas Risbecker.

En annan viktig händelse var att EU den 21 juli slutligen nådde en överenskommelse om en återhämtningsplan efter coronautbrottet på 750 miljarder euro.

Under kvartalet har de bästa innehaven varit Kinnevik och Stillfront (dator- och mobilspel) medan Sinch (som gått starkt på helåret), SEB och Essity varit negativa bidrag. Fondens relativavkastning har också gynnats av att man valt bort Lundin Energy som investeringsobjekt. Energiaktien har gått svagt.

“Kinnevik är upp 50 procent under kvartalet och marknaden har uppskattat transformationen mot en portfölj full av yngre tillväxtbolag. De sektorer Kinnevik valt att fokusera på har varit
fantastiska att vara investerade i under coronaperioden”, uppger Risbecker.

Fonden har gjort flera affärer under kvartalet. Största nettoköpen var Stillfront, ABB och Medicover (vårdtjänster) medan största nettosälj var SEB, Lundbergs och Alfa Laval. I fallet Lundbergs har samtliga aktier sålts.

“Efter att aktien i Lundbergföretagen har klarat sig relativt väl under 2020 har fonden sålt samtliga aktier. Investmentbolaget består till 23 procent av en onoterad fastighetsportfölj”, uppger Risbecker.


--
Riskinformation om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad för fonderna finns på amf.se/fonder.

[email protected]
Nyhetsbyrån Finwire

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien ABB

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.