AMF Aktiefond Tillväxtmarknader - tror på starka rapporter för tredje kvartalet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

AMF Aktiefond Tillväxtmarknader - tror på starka rapporter för tredje kvartalet

AMF Aktiefond Tillväxtmarknader ökade med 6,9 procent under det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med index som under samma period stigit med 8,0 procent.

Fonden har nettoköpt mest i Pinduoduo (e-handel), Prosus och Meituan Dianping (matleveranser online). Fondens största nettoförsäljningar är i Alibaba och TSMC. Förvaltningen har en utmaning i att flera bolag är väldigt tunga i index. Fonden ligger så nära som möjligt begränsningsregeln som alla fonder har på max 10 procent i ett bolag, i vår fond avser detta Alibaba, Tencent och TSMC.

Alibabas vikt i index har under perioden varit 14,1 procent. E-handelsaktien har gått starkt under kvartalet och därför har fonden tvingats att successivt minska ned i e-handelsjätten allteftersom den gått upp.

“Fonden är positiv till aktien och har därför så mycket som möjligt. Detsamma gäller TSMC som rusat med 36 procent under kvartalet. I somras annonserade Intel att de skulle lägga ut produktion av sin processtillverkning till TSMC, vilket var huvudanledningen till den starka kursutvecklingen. Här har fonden också tvingats att successivt minska ned i aktien allteftersom den gått upp”, uppger förvaltaren Henrik Oh i en intervju.

Oh pekar också ut Pinduoduo som ett intressant bolag. Företaget är tillsammans med Alibaba bland de största aktörerna på kinesisk e-handel.

“Pinduoduo växer ungefär dubbelt så snabbt som marknaden och har fortsatt goda utsikter. Prosus har en stark anknytning till Tencent och Meituan Dianping, är ledande inom sitt område på online matleveranser i Kina och har expanderat inom närliggande områden”, uppger Oh.
Ett annat innehav som utmärkt sig under kvartalet är Reliance Industries vars aktie ökat med 29 procent. Det är också en stor övervikt i fonden.

“Bolaget är ett stort indiskt konglomerat och har under de senaste åren vuxit mycket inom telekom (Jio Platforms) och retail (Reliance Retail). Stora investeringar från utländska framförallt amerikanska aktörer har synliggjort värdena inom Jio Platforms och Reliance Retail och det är huvudanledningen till aktiens starka kursutveckling under kvartalet”, säger Henrik Oh.

Tillväxtmarknaderna har precis som den svenska börsen gått starkt det senaste halvåret. Kurserna är upp 22 procent på sex månader. Förvaltaren ser goda möjligheter till en fortsatt återhämtning.

“Jag ser inte att risken för nedgång har ökat på grund av uppgången på börserna. Återhämtningen i regionen har varit god och utsikterna är positiva för fortsatt återhämtning. Risken är om Corona situationen skulle allvarligt försämras igen och samhällen tvingas stänga ned ordentligt.”

Förvaltaren räknar med att den stundande rapportsäsongen för det tredje kvartalet blir starkare än den för det andra kvartalet. I övrigt ser Henrik Oh två stora trender som påverkar fondens inriktning, hållbarhet och lågt ränteläge. Båda dessa trender väntas fortsätta att påverka framöver.

Framöver kommer han även att följa det amerikanska presidentvalet.

“Presidentvalet är viktigt och framförallt när det gäller relationen mellan USA och Kina. Om Trump vinner valet så kommer de hårda tongångarna som hittills varit mellan USA och Kina att fortsätta. Om Biden vinner valet, så tror jag inte att Biden kommer att ha samma hårdhänta metod mot Kina som Trump haft. Det verkar också som att marknaden har börjat prisa in en demokratisk seger med ett större stimulanspaket som demokraterna står för. Vid en Biden seger så skulle också tillväxtmarknaderna kunna gå bättre”, säger Henrik Oh.

[email protected]
Nyhetsbyrån Finwire

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alibaba ADR

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.