Bioextrax tecknar samarbetsavtal med Ecobränsle avseende bioplastproduktion

Nyhet

Bioextrax tecknar samarbetsavtal med Ecobränsle avseende bioplastproduktion

Bioteknikbolaget Bioextrax har tecknat ett samarbetsavtal med Ecobränsle i Sverige avseende produktion av bioplasten PHA från biprodukter från Ecobränsles produktionsprocess. Ecobränsle är en svensk producent och distributör av biodrivmedel i Sverige och Norge. Det framgår av ett pressmeddelande.

Samarbetsavtalet innebär att Bioextrax och Ecobränsle gemensamt ska undersöka och utvärdera den kommersiella potentialen i att med hjälp av Bioextrax patenterade teknologi producera bioplasten PHA, polyhydroxyalkanoater, från biprodukter från Ecobränsles produktionsprocess.

Avtalet har ingåtts efter att en initial teknisk och kommersiell analys av potentialen har genomförts. Ett första steg i samarbetet är att mer noggrant utvärdera den kommersiella potentialen, och vid ett positivt utfall är det parternas gemensamma avsikt att påbörja en kommersialisering av teknologin.

- Utnyttjande av biprodukter från biodrivmedelproduktionen har enligt våra beräkningar mycket stor potential, framförallt vad gäller reduktion av produktionskostnaden för PHA. Det är så kallad rå glycerol vi vill utnyttja, vilket även genereras från andra typer av processer. Detta är ett material som finns i stora mängder världen över, runt 16 miljoner ton produceras varje år. Omvandling av all denna glycerol till PHA skulle innebära produktion av cirka 4 miljoner ton bioplast, motsvarande en omsättning om cirka 16 miljarder kronor per år, säger Edvard Hall, vd i Bioextrax.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyheter om Bioextrax

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Om aktien Bioextrax

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev