EQL Pharma: Tillväxt över förväntan och stärkt pipeline - Analysguiden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

EQL Pharma: Tillväxt över förväntan och stärkt pipeline - Analysguiden

Nischstrategi bäddar för hög lönsamhet

EQLs fokus är primärt riktad mot vad bolaget benämner som nisch­generika. Med det menas att konkurrensen är begränsad eller obe­fintlig. Marknaden för generika är konstruerad för att pressa priserna på läkemedel, där priserna ofta är 30–80 procent lägre än för original­läkemedlet. Ökande konkurrens leder med andra ord till lägre marginaler. EQLs positionering mot marknader där konkurrensen är begränsad skapar förutsättningar för en rörelsemarginal som överstiger de jäm­förbara konkurrenternas historiska genomsnitt på 19 procent mellan 2010-2019.

Skalbar affär

Nischgenerika är i mångt och mycket en volymaffär. Expansion mot nya geografiska marknader, samt lansering av nya generika, skapar förutsättningar för att skala på de fasta kostnaderna. Det kom­mer att driva lönsamheten på sikt. Sammantaget ser vi goda möjlig­heter för EQL att växa under marginalexpansion, vilket kan resultera i en kraftigt ökad vinst på sikt.

Starka ägare

Något som talar för att EQL ska fortsätta lyckas är kompetensen i led­ningen och bolagets starka ägare. Bland storägarna hittar vi Christer Fåhraeus, som också är koncernchef och vd. Han är för många känd som entreprenör och har varit med vid grundandet av flera börs­noterade bolag. Bland dessa är det framförallt framgångarna i Cella­vision som sticker ut. En annan nyckel i företaget är den indiska stor­ägaren Cadila Pharmaceutical, en global läkemedelskoncern som bidrar med viktig kompetens vid utvecklandet av nya produkter. Överlag består styrelse och ledning av personer med lång erfarenhet och stark kompetens, vilket är viktigt i en verksamhet där human­kapitalet väger tungt.

Betydande pipeline bäddar för tillväxt

EQLs tillväxt är starkt beroende av utvecklandet och lanseringen av nya generika. I dagsläget visar bolaget upp en imponerande pipeline bestående av 31 potentiella produkter, varav 11 befinner sig i lanserings- eller granskningsfas. Fler lanseringar är med andra ord att räkna med i närtid, något som kommer att driva försäljningen.

Potentiell premievärdering

EQL har förutsättningar för att fortsätta växa kraftigt, samt att nå en lönsamhet som ligger i linje med, eller högre än jämförbara kon­kurrenter. Klarar ledningen av att leverera i nivå med de högt ställda målen är vår bild att bolaget – sett till jämförbara konkurrenter – ska värderas till en premievärdering.

https://www.aktiespararna.se/sites/default/files/eql_pharma_q1.pdf

Research feed

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om EQL Pharma

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien EQL Pharma

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.