Essity inköpt i Aktie-Ansvar Sverige, som ökade 4,0 procent i augusti
Sidan kan vara sponsrad eller innehålla länkar till samarbetspartners, se vår Dataskyddspolicy.

Nyhet

Essity inköpt i Aktie-Ansvar Sverige, som ökade 4,0 procent i augusti

Fonden Aktie-Ansvar Sverige steg 4,0 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 3,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 0,9 procent och är därmed sämre än index som har ökat 3,5 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Avvikelsen gentemot index kan i stort hänvisas till undervikt av fastighetsaktier. Fonden har länge varit skeptiska till fastighetsvärderingarna och förvaltaren har svårt att se vad som ska driva kurserna när räntan ”bottnat”.

-Nu har många fastighetsaktier fallit vilket gör värderingen något mindre ansträngd. Vi har gjort en del förändringar i portföljen under augusti, skriver Lars-Erik Lundgren.

Både Billerud och Boliden har fått lämna portföljen efter en stark utveckling. Billerud har varit med länge och vi ser fortfarande uppsida, förvaltaren tror att aktien behöver en paus.

Boliden köptes in under våren då börsen föll och har sedan dess presterat väl. Essity har återigen gjort entré i portföljen efter en tids frånvaro.

- Essity är visserligen defensivt, men har inte alls hängt med i uppgången. Bolaget är dessutom inte särskilt påverkat av den svaga dollarn.

Bland fondens bästa bidragsgivare fanns Volvo, Stora Enso och Investor. Bland bolag som tyngde fanns Getinge, Fabege och Telia.

Aktie-Ansvar Sverige, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent4,0
Index MM, förändring i procent3,7
Fond i år, förändring i procent0,9
Index i år, förändring i procent3,5

Love Josefsson
[email protected], 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

En sammanfattning av börsen i din inkorg?

Vi slår ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi sammanfattar veckan som gått på börsen och kommer med läsvärda intervjuer, populära nyheter och intressanta analyser.

Läses av andra just nu

Tips

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader

Hålla nere fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka din sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med näst billigaste alternativet. Jämför du med på deras site.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev