Fundedbyme siktar på lönsamhet, lyckade lanseringar under det senaste halvåret - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Fundedbyme siktar på lönsamhet, lyckade lanseringar under det senaste halvåret - vd

Crowdfundingbolaget Fundedbyme siktar på först break-even och sedan lönsamhet, förmedlar dess vd Daniel Daboczy i en intervju. Det framgår även av intervjun att samtliga lanseringar på hemsidan under det senaste halvåret har varit lyckade, och att trycket har ökat kraftigt under hösten.

"Hade inte coronapandemin kommit så hade vi budgeterat för två eller tre månader under våren som skulle bli vinstmånader. Nu är det svårt att säga, men vi noterar att eftersom vi har kontroll på kostnaderna ihop med betydligt lägre kostnadsnivåer så ser det väldigt positivt ut", säger bolagschefen.

Omsättningen för Fundedbyme i det andra kvartalet sjönk 26,3 procent till 7,3 miljoner kronor (9,9), medan resultatet före och efter skatt var -8,2 miljoner kronor (-22). Resultatförbättringen hänfördes i rapporten till konsolidering och kostnadseffektivisering.

Sedan dess har bolaget gjort flera crowdfundingrundor och Fundedbyme upplever att intresset från investerarna har hållit i sig, samtidigt som fler bolag söker sig till plattformen.

Under sommaren gjorde bolagen Stikkinikki, Greenstar Marine och Ekoappen rundor på Fundedbyme, med teckningsgrader på mellan 247 till 587 procent.

På hemsidan pågår just nu tre rundor med teckningsgrader på mellan 95 till 154 procent. I två av fallen är det över en månad kvar tills respektive kampanj avslutas.

"För oss har det varit väldigt bra i år. Vi har lanserat nästan lika mycket case som ett vanligt i år och det har gått över förväntan. Sedan vad det beror på är svårt att säga. Det finns många faktorer, men vi upplever att intresset för equity crowdfunding är stadigt och ökande", säger Daboczy.

Han påpekar att samtliga lanseringar man har gjort under det senaste halvåret har haft en teckningsgrad överstigande 100 procent, vilket gäller både entreprenörsbolag med kvinnlig grundare och de med manlig grundare.

"Normalt brukar den siffran ligga på en bit över 60 procent för bolag med manlig grundare och 80-95 procent för bolag med kvinnliga grundare. Kvinnliga entreprenörer tenderar att lyckas bättre på att ta in kapital hos oss, men nu under det senaste halvåret har alla typer av bolag lyckats med sina kapitalanskaffningar", säger Daboczy.

Det framgick nyligen att amerikanska venture capital-investeringar i bolag med kvinnliga grundare har fallit till 2017 års nivåer efter coronapandemin. Detta sker samtidigt som att de totala venture capital-investeringarna i USA är i nivå med de föregående åren, sett till både volym och antalet affärer.

"Inom equity crowdfunding är det helt omvänt. Eftersom vi har demokratiserat finansieringen så märker vi att kvinnliga entreprenörer premieras", förklarar vd:n.

Sedan har man samma problem som alla andra aktörer, nämligen att för få kvinnliga entreprenörer söker sig till dessa plattformar.

Det händer samtidigt en hel del i branschen, en bransch som i dagsläget är främst koncentrerad till Storbritannien, Sverige och Finland.

De brittiska crowdfunding-plattformarna Crowdcube och Seedrs meddelade tidigare denna månad att de ska gå ihop, vilket skapar en av världens största marknadsplatser för investeringar i småbolag.

Bolagschefen lyfter fram att aktiviteten är även hög på regulatoriskt håll. Nyligen bestämde EU nya regler som ska hjälpa crowdfundingtjänster i EU, vilket många länder uppges ha väntat på.

"Att EU ställer sig så positiva till equity crowdfunding är en milstolpe eftersom detta är en förändring som inte gjorts sedan 1930-talet", säger bolagschefen och fortsätter:

"Det ökar tryggheten för crowdfundingplattformar att satsa, därför att i en osäker marknad vågar man kanske inte göra allt man vill göra. En aktör vågar kanske inte ens lansera en sajt om den inte vet vad som gäller."

Han påpekar att Fundedbyme har på sätt och vis varit modiga eftersom denna regulatoriska risk, som nu lättats, har funnits i bakgrunden.

Den risken man har tagit anses ha resulterat i ett first mover-advantage, eftersom etablering av en ny plattform är väldigt kostsamt och tar lång tid - normalt flera år.

Även om primärt fokus är på Sverige är Fundedbyme aktiva i andra länder och har haft ambitiösa planer på internationell expansion, men givet coronapandemin har de pausats på kort sikt.

"Alla länder vi är verksamma i idag har påverkats betydligt mer av coronapandemin jämfört med Sverige. Samtidigt ökar intresset på marknaden. Vi får en förfrågan i veckan ungefär om att lansera i ett nytt land. Coronapandemin ställer till det, men skapar även möjligheter", berättar bolagschefen.

Bolaget meddelade i april planer på att lansera i Sydafrika. Det skulle ske genom etablering av ett gemensamt lokalt bolag, där Fundedbyme äger cirka 20 procent. Ambitionen var att påbörja formell aktivitet från tredje kvartalet och framåt.

Daboczy förmedlar att verksamheten i Sydafrika är igång. Ingen bolagisering har skett ännu, men de har projekt på gång, varav ett är nära att lanseras på hemsidan.

"Vi har även lösa diskussioner med 2-3 länder i Europa om en eventuell lansering", säger Fundedbyme-chefen.

Danmark är även aktuellt. Fundedbyme var på väg in i den marknaden innan coronapandemin utbröt och där verkar det som att bolaget kan vara igång igen.

Även om det finns utmaningar på respektive marknad ser Daboczy fördelar med att expandera till nya marknader.

"Många crowdfundingaktörer har försökt att etablera sig i andra länder och misslyckats. Det är väldigt kostsamt, men i det långa loppet tror jag att det är gynnsamt att ha en internationell profil, ha koll på kulturella skillnader och ha de tillstånd som krävs", säger Fundedbyme-chefen.

Han tillägger att bolaget har unika tillstånd i bland annat Sydostasien och Dubai. I Malaysia är man en av sex verksamma crowdfundingplattformar, medan man är den enda i Dubai som har det tillstånd som krävs.

"Det på sikt borde vara väldigt värdefullt."

Bolagschefen betonar samtidigt att den internationella expansionen inte får ske på bekostnad av den svenska marknaden.

Avslutningsvis kommenteras pipelinen inför hösten.

"Jag tycker den ser väldigt sund ut. Vi märker en viss försiktighet från entreprenörsbolagen. Det var jättetydligt innan midsommar, men nu när hösten har anlänt har trycket ökat rejält. Vi har för mycket att göra just nu och vi förbereder en hel del lanseringar."

Carl Becht
[email protected]
Nyhetsbyrån Finwire

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.